IVBO start proefproject in Brugge: gft in containers

Heel wat Bruggelingen gebruiken de lichtgroene vuilniszakjes voor gft-afval niet langer omdat die al te vaak worden opengepikt door meeuwen en ongedierte. Een met etensresten bezaaide stoep is dan ook niet bepaald aangenaam.

Bij afvalintercommunale IVBO lieten ze in een reactie weten dat er al veel kan verholpen worden door de vuilniszakken pas ’s ochtends kort voor de ophaling buiten te zetten en niet te lang op voorhand om zo de kans op openpikken of openbijten in te perken.

Probleem

Maar Minou Esquenet, Brugs schepen voor Milieu en Afvalbeleid (CD&V) en de voorzitter van IVBO, beseffen dat er wel degelijk een probleem is. “Ik geef toe dat er te veel klachten zijn rond het gebruik van deze gft-zakken. Het gebruik ervan zakt volgens onze cijfers niet. Eigenlijk zou het moeten stijgen aangezien ze goedkoper zijn dan de restafvalzakken maar dat is dus niet het geval”, zegt Esquenet.

“Daarom gaan we alvast in Brugge, maar mogelijk ook in andere IVBO-gemeenten, binnenkort van start met een proefproject. Concreet komt het erop neer dat we in enkele sectoren (dat zijn bepaalde ophaalzones die vaak de deelgemeentegrenzen overschrijden, red.) zullen starten met zowel grote als kleinere rolcontainers voor het ophalen van het gft in plaats van de lichtgroene zakjes.”

Tuinafval

“Ook belangrijk om mee te geven: ook het tuinafval, waarvoor nu afzonderlijke zakken en containers op vraag beschikbaar zijn, zal in dezelfde container als die voor het gft-afval gedeponeerd mogen worden. De containers met deksel hebben uiteraard het voordeel dat het risico op meeuwen die het afval rondstrooien onbestaande is. Als het proefproject positieve resultaten oplevert, is de kans reëel dat we het op termijn op het hele grondgebied invoeren.”

(PDV)

The post IVBO start proefproject in Brugge: gft in containers is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »

“Niveau Waalse basisscholieren blijft (wel) stabiel”

Na de kritiek op het niveau van onze leerlingen in het basisonderwijs, klinkt er uit Waalse hoek wel positief nieuws. Uit de resultaten van algemene testen die Waalse leerlingen uit het zesde leerjaar jaarlijks afleggen, blijkt dat meer dan 87 procent van de scholieren geslaagd is.

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »