Gregory Olszewski leidt 40ste Matexpo in goede banen: “Het is hectisch, maar ik krijg er een kick van”

Als de torenkranen de skyline van Hoog Kortrijk beheersen, dan weet je dat Matexpo eraan komt. Van woensdag 6 tot en met zondag 10 september vindt de veertigste editie plaats van de belangrijkste bouwbeurs van de Benelux, en Gregory Olszewski is de man die voor de vijfde keer op rij voor een vlekkeloze organisatie moet zorgen. “Ik krijg er een kick van om dit alles in goede banen te leiden”, klinkt het.

Matexpo, een tweejaarlijkse internationale vakbeurs voor bouwmaterieel, is een van de pronkstukken van Kortrijk Xpo. De directie van het beurzencomplex koestert die nog meer sedert die andere klepper – Busworld – besliste om Kortrijk Xpo in te ruilen voor Brussels Expo. Nog een beurs van dat formaat verliezen zou wel bijzonder hard aankomen. Al lijkt dat niet aan de orde. Gregory Olszewski (46), die met zijn bedrijf The Fair Experts instaat voor het goede verloop van Matexpo, is niet meteen van plan om andere oorden op te zoeken.

Busworld is weg op Kortrijk Xpo en ook voor Matexpo is het terrein hier in Kortrijk strikt genomen te klein…

“Dat is zo, al moet ik nu ook niet zoveel bedrijven weigeren. De overgrote meerderheid kan erbij zijn en dat betekent dat er hier liefst 357 exposanten zijn, die 1.500 merken presenteren. Toch wel indrukwekkende cijfers, dacht ik. En stel dat we toch zouden willen weggaan, dan zou de vraag rijzen naar waar. Brussels Expo is niet interessant voor ons, want wij zouden daar over minder plaats beschikken dan hier. Eigenlijk is Kortrijk de beste plek voor ons in Vlaanderen. Het zwakste punt van de huidige locatie is de ligging ervan. Kortrijk is niet het centrum van Vlaanderen, maar Matexpo is in die mate een begrip geworden, dat geen enkel bedrijf van belang in wegenwerken of ruwbouw het zich kan veroorloven hier niet te zijn.”

Nieuw is de jobdag. Die komt er op een moment dat Voka West-Vlaanderen een nieuwe alarmkreet slaakte over het tekort aan arbeidskrachten.

“Over alle sectoren heen is er vraag naar extra werkkrachten. In de bouwsector zijn er nu 15.000 vacatures. Hopelijk kunnen we er dankzij onze jobdag een deel invullen. Er doen in elk geval een dertigtal bedrijven mee, en samen hebben zij een vijfhonderdtal jobs in de aanbieding.”

Op 14 augustus zijn jullie gestart met de opbouw. Hoe ziet je leven eruit in deze periode?

“Bijzonder heftig. Het zijn mijn meest hectische weken van het jaar, maar je hoort mij niet klagen, want ik krijg daar een kick van. Hier rondlopen, bijsturen waar dat nodig is, dat is genieten voor mij. Ik ben hier elke dag tegen 7 uur en vertrek hier pas om 19 uur, ook in de weekends. Gelukkig kan ik rekenen op een stevig team: de vijf vaste krachten van The Fair Experts, acht freelancers en vijftien jobstudenten. Dat is ook wel nodig, want zo’n beurs opbouwen is toch niet niets. Op 14 augustus kijk ik naar de lege terreinen en weet ik dat elk stukje van het 135.000 vierkante meter grote terrein een maand later ingenomen zal zijn door een standhouder.”

Slaat de vermoeidheid nooit toe?

“Tot en met 10 september leef ik op adrenaline en voel ik niets. Nadien pas is er sprake van decompressie en kom ik na die intense periode net niet in een zwart gat terecht. Dan moet ik er echt aan sleuren om mezelf ertoe te bewegen nog iets te doen. Dat is altijd zo, eens een event is afgelopen, maar bij Matexpo is dat een stuk heviger omdat dit met voorsprong onze grootste beurs is.”

Was je al van jongs af aan de kerel die altijd van alles mee hielp organiseren?

“Op familiefeesten was ik er telkens bij, als er playbackwedstrijden in elkaar moesten gezet worden, maar ik was niet altijd en overal de initiatiefnemer. Mijn toekomst leek ook eerst elders te liggen, toen ik vertaler-tolk ging studeren. Nadien ben ik per toeval in dit wereldje terechtgekomen. Een vriendin wees me op een vacature bij Kortrijk Xpo, en zo is het begonnen. Ik heb nooit meer iets anders willen doen.”

Je bent geboren en getogen in Kortrijk. Waar ben je wel eens te vinden als je niet werkt?

“Ik ga graag iets eten in La Différence, een echt vleesrestaurant waar Marc en Nathalie niet alleen lekker eten serveren maar ook tijd hebben voor een babbeltje. Ook in café ’t Paleitje aan het oude gerechtsgebouw stap ik met mijn vrouw en de kinderen wel eens binnen. Ik woon daar in de buurt en dus kan ik de auto dan thuislaten. Interessant voor iemand als ik, die al eens graag een goed glas wijn drinkt. (lacht)” (FV)

The post Gregory Olszewski leidt 40ste Matexpo in goede banen: “Het is hectisch, maar ik krijg er een kick van” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Draai aan het rad en win!

Is jouw tuin klaar voor een gezellige zomer? Draai elk uur aan het rad en maak kans op een van deze leuke items om jouw tuin nog leuker te maken deze zomer: Deelnemen kan elk uur tot en met 19 juli 2024 – 23.59 uur.
The post Draai aan het rad en win! appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij drilt hem voor het optreden: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »