Gits verwelkomt ‘gouden’ stamboomfeest Maes

De familie Maes – afstammelingen van het echtpaar August Maes-Vermeersch – is in Gits al generaties lang welbekend, onder meer op de wijk De Grijspeerd, maar zondag kwamen nog zo’n 200 extra leden van de stamboom naar het dorp afgezakt voor een stamboomfeest. Bijzonder was wel dat dat het net 50 jaar geleden is dat deze familie voor de eerste keer zo’n reünie organiseerde. In Gits gebeurde dat nu voor de 12de keer.

Met zo’n familienaam – Maes is de derde meest voorkomende in België – zijn er natuurlijk veel verschillende families Maes. Hier gaat het om afstammelingen van Josephus Maes en Maria-Jozefa Nuyttens die in 1742 in Sint-Denijs (Zwevegem) trouwden maar nadien in Kortemark-Elle gingen boeren: van daaruit ‘gingen en vermenigvuldigden’ ze zich en zijn de nazaten overal uitgezwermd.

17 jubilerende koppels

Het feest begon naar familietraditie met een eucharistieviering in de kerk van Gits. Priester Donald Loose, afkomstig van Sint-Jozef-Hooglede, ging voor. Orgeliste Christine Thomas, ook een Maes-telg, was speciaal uit Engeland overgekomen. Op het feest zelf in De Oude Melkerij werden naar goede gewoonte heel wat familieleden gehuldigd. Gertrude Maes (94) uit Merkem en Jozef Maes (87) uit Torhout waren de oudsten. Lucien Baes uit Lichtervelde (geboren op 18 augustus) was de allerjongste, Hector Maes (4) uit Sint-Amandsberg de jongste Maes. Marie-Anne Maes uit Namen en Ingrid Vermoere uit Lommel waren de verstkomenden.

Er waren maar liefst 17 koppels die sinds het vorige feest een diamanten of gouden huwelijksjubileum mochten vieren. Christiane Maes en Noël Verstraete uit Nieuwkerke zijn meer dan 60 jaar getrouwd. De gouden koppels waren: Norbert Mommerency-Ginette Baeckelandt uit Izegem, Frans Malengier-Anita Deleu uit Wervik, Hilda Demasure-Norbert Vanoost uit Moorslede, Juliaan Maes-Yvonne Taveirne uit Boezinge, Rosa Boone-Frans Logghe uit Diksmuide, Willy Malengier-Rosa Delanote uit Zonnebeke, Brigita Maes-Gilbert Vanderper uit Hooglede, Ferdinand Deschodt-Arlette D’Hoze uit Adinkerke, Joris Maes-Rita Rogiers uit Torhout, Nicole Watteyne-José Vansteenkiste uit Torhout, Monica Maes-Marcel Verduyn uit Hooglede, Daniël Derck-Christine Ovaere uit Lendelede, Aurel Maes-Annie Delbeke uit Gits, Marc Maes-Erna Seys uit Werken, Maurits Gekiere-Paula Depoorter uit Watou en Marc Malengier-Diana Haeyaert uit Wijtschate. Pater scheutist Erik Maes uit Proven vierde zijn gouden priesterjubileum. Allen kregen geschenken.

Het was niet alleen het twaalfde stamboomfeest in 50 jaar, bovendien worden alle familiegegevens bijgehouden en is er nu al een zevende bijgewerkt boek verschenen.

(NOM)

The post Gits verwelkomt ‘gouden’ stamboomfeest Maes is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »