Flexvervoer haalt je op van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat: Vanaf 6 januari opvolger belbus

Met unanieme goedkeuring van de Vervoerregio Westhoek zal De Lijn vanaf 6 januari 2024 inzetten op het flexvervoer. Dat wordt de opvolger van de vertrouwde belbus. Het nieuwe flexvervoer vormt het sluitstuk van een grondige hertekening én versterking van het openbaar vervoer in de regio.

Het openbaarvervoerplan dat in december 2020 werd uitgedokterd voorzag in een grondige hertekening van het openbaar vervoer in de Westhoek. De ambitie was: enerzijds de vaste lijnen naar de kleinstedelijke gebieden flink versterken met cadanslijnen op uurfrequentie (of meer) op weekdagen en zaterdag en twee-uursfrequentie op zondag, en anderzijds een hedendaags vraagafhankelijk vervoer creëren als opvolger van de belbus.

Na eerder kleinere aanpassingen van het net en de grote hervorming vanaf 1 juli 2023, volgt in 2024 het sluitstuk van de volledige uitrol van het operationeel vervoerplan, met inbegrip van het nieuwe flexvervoer. Dit laatste onderdeel maakt in de landelijke Westhoek het wezenlijke verschil tussen wel of niet een beroep kunnen doen op het openbaar vervoer voor de verplaatsingsnoden van de inwoners.

Geen vaste routes

Het flexvervoer wordt dus een volwaardige vervanger van de gekende belbus. “Daarvoor zal De Lijn vanaf 6 januari 2024 dagelijks tot 24 kleinere voertuigen inzetten”, legt burgemeester Peter Roose uit. “Het aantal voertuigen varieert afhankelijk van het uur van de dag en garandeert een gelijkaardige dienstverlening als de huidige belbus. Het flexvoertuig rijdt geen vaste ronde, maar haalt de reizigers op aan een halte nabij hun vertrekpunt en brengt hen naar de vaste buslijn of direct naar de dichtstbijzijnde halte van bestemming.”

“De dienstverlening zal beschikbaar zijn in de volledige vervoerzone, zonder uitzonderingen. De beschikbaarheid van de dienstverlening wordt gevoelig uitgebreid. Vandaag stopt de belbus elke dag omstreeks 19 uur. Het nieuwe flexvervoer zal beschikbaar zijn vanaf 6 uur ‘s morgens op weekdagen, en 8 of 9 uur op zaterdag en zondag. De opvallendste nieuwigheid is dat het flexvervoer op alle dagen van de week zal rijden tot 23 uur ‘s avonds, en zelfs tot 2 uur s nachts op vrijdag en zaterdag. Met de nieuwe avondbediening verhoogt het flexvervoer ongetwijfeld de participatiekansen van alle inwoners in de Westhoek.”

Grensoverschrijdend

Het flexvervoer blijft niet beperkt tot de vervoerregio, maar rijdt op heel veel plaatsen tot net over de grenzen ervan. Er zullen aansluitingen zijn richting Nieuwpoort, Staden, Moorslede, Ichtegem, Torhout, Lichtervelde, Gits, Hooglede Westrozebeke en Wervik. Daar kan dan weer aangesloten worden op het (avond)aanbod in Oostende en Roeselare.

De exploitatie van het flexvervoer zal gebeuren door private vervoerbedrijven die wel herkenbaar zijn in de huisstijl van De Lijn, en de tarieven zullen dezelfde zijn als die van De Lijn. Bij een overstap tussen een bus en flexvervoer blijft het eerste vervoerbewijs geldig. Wel moet de reiziger het flexvervoer vooraf reserveren, telefonisch, online of via de app, tot dertig minuten vooraf.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, voorziet voor de vervoerregio een bedrag van 452.000 euro voor deelmobiliteit (deelfietsen en deelauto’s). Voor de uitrol daarvan wordt gemikt op het eerste kwartaal volgend jaar.

Geen witte vlekken

Peter Roose, die ook politiek voorzitter van de vervoerregio is, juicht de beslissing toe: “Men is jarenlang kritisch geweest over de kansen van het openbaar vervoer in een landelijke regio als de Westhoek. Een professionele voorbereiding, een constructieve en positieve samenwerking tussen alle lokale besturen, en een mooi budget aan Vlaamse middelen voor de Westhoek, hebben ertoe bijgedragen dat een sterk openbaar vervoerplan volgende maanden effectief ook op het terrein kan ontplooid worden zonder compromissen, waarin de rol van het openbaar vervoer in de volledige Westhoek wordt versterkt – zonder witte vlekken – en dit van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.”

“Er is wel nog een taak weggelegd voor de lokale besturen om het vernieuwde aanbod aan openbaar vervoer kenbaar te maken bij hun inwoners en hen aan te moedigen om van die dienstverlening ook effectief gebruik te maken. Alleen zo kan de rol van het openbaar vervoer in de toekomst nog verder toenemen.”

The post Flexvervoer haalt je op van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat: Vanaf 6 januari opvolger belbus is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan: “Activiteiten plannen die de hele buurt ten goede komen”

Het buurtcomité Wijk Duinenrand in Middelkerke viert haar vijfjarig bestaan met een subsidie van 5.000 euro van het project ‘Buurten op den Buiten’. De nieuwe wijk, gelegen aan de Jutterstraat en Kruiersstraat in Middelkerke, bevindt zich tussen de Duinenweg en de Oostendelaan, achter garage Roland en het WZC De Ril.
The post Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan:

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slib in kasteelpark Mariënstede wordt geruimd: “Hopen dat het park in het voorjaar kan openbloeien”

In het kasteelpark Mariënstede in Dadizele wordt slib geruimd en de vijver, grachten en omwalling gesaneerd. De broodnodige werken zijn geraamd op 340.000 euro. “Ik ben blij dat we eindelijk kunnen overgaan tot deze werken”, geeft burgemeester Ward Vergote (Visie) aan. “Er zijn voor de uitvoering 40 werkdagen voorzien. We hopen eind september te starten, zodat het park in het

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »