Stijn D’Hondt transformeert piano naar ‘Ode aan de liefde’ van 60 vierkante meter groot

Vrijdagavond was het de opening van 123-piano onder de Gentse Stadshal. De imposante muzieksculptuur ‘Musique du Coeur’ van ontwerper en bezieler Stijn D’Hondt, zal een maand te zien zijn in hartje Gent. “Ik ben enorm vereerd om dit in mijn thuisstad Gent te kunnen verwezenlijken en op die manier mijn twee passies ‘ontwerpen en piano spelen’ te verenigen”, vertelt designer Stijn D’Hondt (31) met Anzegemse roots.

Mexico City

Sinds enige tijd is Stijn terug in Gent na een ‘art residentie’ van zeven maanden in Mexico City. De expositie ‘Artbeats’ die daar gemaakt werd, krijgt nu een vervolg in eigen land. “De installatie is er eentje waar muziek in zit, want er schuilt een piano binnenin en daar mag iedereen op spelen”, licht de designer toe. “Het is meteen op groot formaat. Het kunstwerk van maar liefst zestig vierkante meter zal de Stadshal in het centrum van Gent kleur geven. Een ode aan de liefde voor muziek in al haar kleuren en gevoelens.”

Het prikkelt al je zintuigen en doet je naar je hart grijpen. Letterlijk, want de golvingen op de installatie zijn vervaardigd uit echte hartslagen.

Gemoedstoestand

Uit onderzoek is gebleken dat we onze gemoedstoestand kunnen zien als we naar de curven van onze hartslag kijken zoals pijn en opwinding. “Elke hartslag is uniek”, stelt Stijn D’Hondt die deel uitmaakt van het ontwerpbureau Heren Loebas en zijn eigen rouwmerk Loovt ontwikkelde. “Met zelfontwikkelde software registreerde ik op reis de hartslagen van de mensen die ik ontmoette en mijn eigen hartslagen. Op die manier zet ik cardiogrammen om in een unieke visuele beeldtaal.”

Het vertelt het verhaal van de mens in al zijn facetten in combinatie met de broosheid van het bestaan. Op jonge leeftijd verloor Stijn D’Hondt zijn moeder. Zijn fascinatie voor het menselijk leven en de dood op dat moment groeide, wat leidde tot een eigen visuele kunststijl. “De dood van mijn moeder was zeer ingrijpend en daarbij was er de rode draad in mijn familie van hartziekten. Dit vormde de inspiratie om iets te gaan doen met de hartslag vanuit een speelse, positieve en kwetsbare insteek.”

Geslaagde openingsavond

In samenwerking met Quatre Mains en 123-piano kreeg het openingsevent vorm. “De muziek- en dansvoorstelling van Upside Down zorgde voor een heel fijne en mooie openingsavond”, klinkt Stijn tevreden.

Het kunstwerk zal nog tot eind september te zien zijn in het stadscentrum.

Instagram: @Artbeats_by_Stijn

The post Stijn D’Hondt transformeert piano naar ‘Ode aan de liefde’ van 60 vierkante meter groot is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

Mama van Noa Neal ligt al 1,5 jaar in coma: “Papa weet hoe ik erover denk, maar de beslissing ligt bij hem”

“Ik besef weer dat ik energie tank uit muziek maken.” Noa Neal (38) klinkt vrolijk op haar nieuwe duet met Chris D. Morton, maar privé gaat ze nog steeds door een dal. Zeventien maanden geleden belandde haar mama in een coma. “Haar toestand verbetert niet”, vertelt de zangeres in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over de lange lijdensweg van haar

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Twee overnemers voor failliet TGL Cleaning Services uit Menen, personeel kan blijven

De ondernemingsrechtbank heeft TGL Cleaning Services uit de Ieperstraat in Menen failliet verklaard. Opmerkelijk: nog voor de uitspraak van het faillissement is er al een overnemer gevonden. Zowel voor de afdeling ramenwas als voor de afdeling algemene schoonmaak. Op één bediende na, blijven alle medewerkers in dienst. TGL Cleaning Services bevond zich in een unit van het Tyberpark en werd

Lees meer »

Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria

Op het einde van het schooljaar wuifden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem twee juffen uit met een lange staat van dienst. Juf Griet nam afscheid na een carrière van 41 jaar in het onderwijs, juf Ria heeft er 39 jaar opzitten.
The post Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria appeared

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »