Rommelmarkt in ’t Venster

Op zondag 10 september organiseren ’t Buurtteam van Unie-K ’t Venster en de Merelwijk van 9 tot 17 uur een rommelmarkt in de tuin en op de parking van ’t Venster. Bewoners Marleen van de Vijver en Melanie Schmidt, allebei met een niet-aangeboren hersenletsel en ernstige fysieke beperkingen, maken deel uit van dat team en helpen met heel veel enthousiasme die rommelmarkt organiseren.

Unie-K ’t Venster in de Willem Elsschotstraat biedt woonondersteuning aan volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. “Drie jaar geleden werd een werkgroep opgericht met bewoners van ’t Venster, familie, personeel én wijkbewoners”, zegt Vanessa Dermaut van ’t Venster. “Ondertussen zijn er al heel wat activiteiten georganiseerd waar Marleen, Melanie en andere bewoners graag aan meewerkten.”

Marleen (64) verblijft al 8 jaar in ’t Venster. De vroegere directiesecretaresse woonde lange tijd in Sint-Kruis-Brugge. “Vanaf mijn 54ste lukte het niet meer te stappen en moest ik in een rolstoel. Door slikproblemen kreeg ik een maagsonde en alleen wonen was geen optie meer. Via mijn jongste zus kwam ik hier terecht.”

Melanie (32) studeerde na haar masteropleiding psychologie verder. Ze woonde toen in Gent. “In 2015 werd ik aangereden en raakte zwaargewond. Na mijn revalidatie in het ziekenhuis kwam ik eind 2017 naar ’t Venster.”

Zowel Melanie als Marleen werden lid van ’t Buurtteam om de contacten met de buurtbewoners te verbeteren.

“Ik heb echt nood aan die contacten”, vervolgt Marleen. “Vroeger ‘gruwde’ ik van het woord ‘instelling’. Ik zou daar nooit zou naartoe moeten met zo’n liefhebbende mama en familie. Maar ik voel me hier goed. Ik werd lid van ’t Buurtteam om aan de maatschappij en de buurt te tonen dat bewoners met een beperking ook iets kunnen betekenen voor de buurt. En dat ervaren is voor mij heel belangrijk.”

Buurtteam

Voor Marleen mag het zelfs nog iets meer zijn om zich écht wijkbewoner te voelen. “Toen ik met de carnavalsverkiezingen door De Knuffel gevraagd werd als jurylid, voelde ik me een échte wijkbewoner. Ook onlangs, toen de buren die ik tegenkwam mij zelf spontaan aanspraken. Mensen zouden hier zomaar in ’t Venster moeten kunnen binnenstappen om een praatje met de bewoners te doen. Ze moeten zich nu altijd aanmelden. Een plek waar we op ons gemak zijn en waar buren elkaar gewoon kunnen ontmoeten, daar droom ik van.”

Beide dames doen hun zegje in ’t Buurtteam. “Marleen, een volksmens, is ook in het Emelgemse Dorpscomité”, zegt Vanessa. “Wat zij daar hoort brengt ze hier op de bewonersvergaderingen en dan eventueel naar het Buurtteam. Zo is ook het idee van een rommelmarkt gegroeid.” Eathan Goemaere (21) is één van de vele vrijwilligers die af en toe een handje komen toesteken in ’t Venster. “Ik doe dit graag voor de bewoners en ook ter ondersteuning van het personeel.”

Voor de rommelmarkt van zondag 10 september kan je nog inschrijven via [email protected]. Een stand van 4 meter kost 5 euro. Er zijn een zomerbar, kinderanimatie met kindergrime, jongleur, springkasteel, een frietkraam, braadworsten… “Vrijwilligers en buren zorgen voor zelfgebakken taarten en je kunt een plaatje aanvragen bij Radio ’t Venster”, voegt Marleen eraan toe. “Peter Warlop is de presentator en dj van dienst. Ikzelf help die dag, net als Melanie, in de zomerbar.”

“Medewerkers en bewoners zouden het fijn vinden, mochten we nog enkele buren vinden die willen mee helpen organiseren”, aldus Vanessa. “Hoe meer volk, hoe meer ideeën, hoe haalbaarder om activiteiten te blijven organiseren!” (IB)

The post Rommelmarkt in ’t Venster is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding: “Met hommage aan bezieler Gwij Mandelinck”

Dit weekend gaat de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou van start. Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Hij overleed

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem

Op 28 juni trekt Hilde Lesaffre uit Oudenburg voorgoed de deur van Gemeentelijke Basisschool ’t Mozaïek in Eernegem achter zich dicht. Na 42 jaar dienst kan ze gaan genieten van haar welverdiend pensioen, en van haar kinderen en kleinkinderen.
The post Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s uitoefenen”

Op dezelfde dag samen met pensioen gaan: daar kunnen de meeste koppels enkel van dromen. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het onderwijs is het echter precies wat Patrick Schoonbaert (61) en Leen Walschap (61) uit Assebroek konden doen.
The post Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s

Lees meer »