Bruggeling onder de loep (35): Steendrukker Edouard Daveluy

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: steendrukker Edouard Daveluy.

Voor wie maar enigszins bekend is met Brugse porseleinkaarten, klinkt de naam Daveluy bekend in de oren. De naam van deze firma genoot nog meer bekendheid als drukker van speelkaarten. Hoewel het een familiebedrijf was, richten we ons in het bijzonder op Edouard Alexis Daveluy. Hij werd in Gent geboren op 31 mei 1812. Zijn vader Nicolas Alexis Antoine was afkomstig uit Amiens; zijn moeder Catherine Saelens uit Gent. Al op 15-jarige leeftijd moest hij tijdens het Hollandse regime zijn legerdienst vervullen. Die zou bepalend zijn voor zijn loopbaan, want Edouard kwam van 1827 tot 1830 terecht op de cartografische dienst waar hij het beroep van drukker leerde.

Noord-Nederlanders

In 1830 nam hij de wapens op tegen de Noord-Nederlanders en werd hij zelfs bevorderd tot sergeant-majoor. Hoewel hij de kans kreeg om een militaire carrière uit te bouwen, koos hij voor het drukkersberoep. In 1835 verhuisde vader Nicolas vanuit Gent naar de Ezelstraat in Brugge en stichtte er de Lithographie Daveluy. In 1836 vestigden vader en zoon zich op het Jan van Eyckplein; het begin van een huizentocht in Brugge. In 1841 huwde Edouard met de in Bergen-op-Zoom geboren Anette d’Elhougne. Zij zou hem zeven kinderen schenken. In 1842 verhuisde het paar Daveluy-d’Elhougne naar de Hoogstraat, terwijl het drukkersatelier gevestigd was op de hoek van de Groenerei en de Peerdenstraat. In de Hoogstraat houdt Edouards echtgenote een winkel open, maar als in 1848 hun dochter Leonie, net geen zes jaar oud, overlijdt, sluit kort nadien de winkel. Atelier – er zijn 42 arbeiders tewerkgesteld! – en winkel worden voortaan samengevoegd aan de Groenerei.

Porseleinkaarten

Behalve voor gewoon drukwerk was Daveluy bekend voor het drukken van zogenaamde porseleinkaarten en speelkaarten. Porseleinkaarten werden gemaakt volgens een speciaal procedé waarbij karton werd ingestreken met verf samengesteld uit loodwit en kaolien (porseleinaarde). Na het drukken, vaak in meerdere kleuren, kregen de kaarten een satijnglans. Het hoogtepunt van deze kaarten lag tussen 1840 en 1860. Bovenal genoot Daveluy ruime internationale bekendheid als uitgever van speelkaarten. Daveluy zou zelfs de uitvinder van waarzeggerskaarten zijn. Het drukken van kaarten gebeurde volgens een nieuw procedé waarvoor hij in 1847 een brevet kreeg. Voor dit alles kreeg Daveluy in 1842 de titel van Lithographe du Roi des Belges. De firma Daveluy breidde zich ook uit naar Oostende. Het is in die stad dat Daveluy op 30 september 1894 overleed.

The post Bruggeling onder de loep (35): Steendrukker Edouard Daveluy is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat vandaag in ‘De Standaard’.

Lees meer »

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

Davy Vanlommel, de geïnterneerde die zich nooit zomaar bij de zaken neerlegt, dagvaardt gevangenis wegens nachtlawaai

Meer dan zeventien jaar al is Davy Vanlommel uit Mol geïnterneerd wegens stalking. “Ze willen mij hier levenslang houden”, meent hij. Niet dat Vanlommel het zichzelf gemakkelijk maakt: hij weigert residentiële behandeling en ontsnapte vorig jaar nog tijdens een begeleid penitentiair verlof. Maar anders dan veel geïnterneerden die door Justitie in de vergeetput worden geduwd, legde Vanlommel zich nooit bij

Lees meer »