‘Vierkant groen’ bij nieuwe verkeerslichten in Langemark: “Groen voor voetgangers uit alle richtingen, terwijl auto’s moeten wachten”

Bijna een half jaar waren de verkeerslichten in het centrum van Langemark defect, maar net op tijd voor het nieuwe schooljaar zijn de nieuwe lichten klaar, met snufjes zoals het ‘vierkant groen’-principe bij het begin en einde van de schooldag en automatisch rood voor wie te snel rijdt.

De verkeerslichten aan het kruispunt Boezingestraat, Poelkapellestraat, Markt en Zonnebekestraat waren al een tijd defect. Sinds maart 2023 knipperden de oranje lichten, waarbij je het kruispunt op mag rijden, maar waar je rekening moet houden met de voorrangsregels en voorrangsborden, in dit geval voorrang van rechts.

Lagere school

“Voor kinderen is de voorrang van rechts echter geen evidente regel”, zegt schepen van Mobiliteit Jean-Marie Callewaert (Vooruit). “Voor hen is het eenvoudiger én veiliger als ze bij groen voetgangerslicht kunnen oversteken en bij rood licht blijven wachten. De verkeerslichten liggen bovendien dicht bij een lagere school waar meer dan 260 kinderen naar school gaan.”

‘Slimme’ verkeerslichten

De defecte verkeerslichten waren al meer dan 60 jaar oud, waardoor er geen wisselstukken meer beschikbaar waren om ze te herstellen. Het bestuur plaatste een bestelling voor nieuwe verkeerslichten via een raamcontract van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Kostprijs: 115.000 euro. “De nieuwe verkeerslichten zijn ‘slimme’ verkeerslichten die de verkeersveiligheid zullen verhogen”, vervolgt Jean-Marie Callewaert. “Zo kunnen de lichten langer groen licht geven voor voetgangers als dat nodig is. Denk aan bijvoorbeeld voor verplaatsingen in grotere groepen zoals schoolkinderen of kinderen van de BKO of voor mensen met verminderde mobiliteit.”

Vierkant groen

Ook wordt het ‘vierkant groen’-principe toegepast bij het begin en eindigen van de schooluren. “Voetgangers uit alle richtingen krijgen tegelijk groen licht om over te steken, terwijl gemotoriseerd verkeer moet wachten. Kruispunten die uitgerust zijn volgens het ‘vierkant groen’-principe hebben pijltjes rond het groene verkeerslicht. Op die manier wordt contact met gemotoriseerd verkeer vermeden en kunnen mogelijke dodehoekongevallen voorkomen worden”, legt schepen Callewaert uit.

Rood voor snelheidsduivels

Volgende week moeten er nog enkele kleine aanpassingen gebeuren. “Op de as Poelkapelle-Boezinge komt er een beperking”, zegt Jean-Marie Callewaert. “Als je te snel rijdt ter hoogte van de Kubus of de bakkerij zal je automatisch rood licht krijgen. Dat moet ingesteld worden. Het heeft dus geen zin om extra gas te geven om het rood licht te halen, integendeel.”

Zoen- en vroemzone

Binnenkort wordt er ook een zoen- en vroemzone aangelegd aan de school. “Daarvoor zal het zebrapad verplaatst worden naar het verlengde van het wandelpad komende van de Papaverwijk. Dat zou volgende week gebeuren. De kiss- en ridezone komt Langs beide kanten van de weg. Maximaal twee auto’s zullen aan weerskanten tegelijkertijd kunnen stilstaan. Dat zijn geen grote ingrepen, maar dat was wel een vraag vanuit de ouderraad van de school”, besluit schepen Callewaert. (TOGH)

The post ‘Vierkant groen’ bij nieuwe verkeerslichten in Langemark: “Groen voor voetgangers uit alle richtingen, terwijl auto’s moeten wachten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Samson & Marie namen nieuwe clip ‘Naar Zee’ op tijdens een zonnig moment op het strand van De Haan: “Ik ben een meisje van de zee!”

Het was op een zonnige maandag dat Samson & Marie hun nieuwe clip opnamen op het strand, nabij het Zeepreventorium in De Haan. Heel wat toevallige strandgangers keken raar op toen medewerkers van Studio 100 een opnameset aan het plaatsen waren, waarna de bekende personages ter plaatse kwamen. Naast brandweerman Bill, kunstenares Trees, bakkerin Florentine, turnleraar Tarik en de burgemeester

Lees meer »

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon tijdens expo Metal Arts in Tielt: “Mensen glimlachen als ze mijn beelden zien”

In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
The post Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »