Robin en Patricia maken al 25 jaar lang wijn op ‘Den Eik’:“Hele proces doen we zelf”

Voor een goed glas wijn hoef je niet de landsgrenzen over. Zelfs in de eigen gemeente vind je een van de oudste wijnboeren van de regio. Wevelgemnaars Patricia en Robin maken al 25 jaar lang hun ‘Kleine Bubbeltjes’, mousserende wijnen van druiven die ze kweken in Wevelgem en Normandië. Het hele proces, van plukken tot kurken, doen ze zelf.

Patricia Courselle (58) en Robin Taillieu (65) praten vol passie over hun wijngaarden, het proces om wijn te maken en natuurlijk het resultaat dat sprankelend in het champagneglas ligt te wachten. Klaar om geproefd te worden. Ze zijn terecht trots, hun mousserende wijnen vallen in de smaak bij de bezoekers die een uitvoerige uitleg krijgen vooraleer ze van de godendrank mogen proeven. En dat allemaal om de hoek, meer bepaald op de Kloefhoek.

“Hoe begint zoiets…”, herhaalt Robin de vraag. “Thuis maakte mijn vader al wijn van rabarber, maar die was veel te straf! We hielden wel van een glaasje wijn, vandaar wellicht dat ik me inschreef voor een cursus voor beginners. Op 1 mei 1990 kon je op het tuinhobbysalon inschrijven voor die cursus bij de wijnmakersgilde in Lauwe. In 1993 zijn we dan begonnen, aanvankelijk met aangekochte druiven maar al snel besloten we om zelf wijnstokken aan te planten.”

1.200 flessen

Die stokken werden in 1993 in de tuin aangeplant, in 1996 volgde de eerste pluk. Zo’n drie jaar later mochten gasten hun eerste wijntjes proeven. Ondertussen hadden Patricia en Robin de smaak te pakken. Naast het containerpark in Gullegem kochten ze een stukje grond van 1.500 vierkante meter, daar plantten ze nog eens driehonderd stokken naast de tweehonderd die ze in de omgeving van hun woning in de Korte Veldstraat hebben staan. Wijngaard-den-eik was geboren.

“We hebben een jaarlijkse productie van 1.000 tot 1.200 flessen” – Robin Taillieu

“Onze zoon Wouter had in de kleuterklas een eikel geplant en kwam thuis met een mini-plantje”, vertelt Patricia. “Dat hebben we in de wijngaard aan het containerpark geplant, het plantje werd een mooie eik. Vandaar de naam.”

Bewust kleinschalig

Een tweede uitbreiding van de wijngaard volgde niet veel later. “Zoals zovelen week een deel van mijn familie in de jaren ’50 uit naar Normandië”, aldus Robin. “Meer bepaald naar Emanville. We gingen er vaak op vakantie en konden er later een stuk grond kopen van anderhalve hectare waar we nu 750 wijnstokken hebben staan. Alles samen dus 1.250 stokken, goed voor een jaarlijkse productie van 1.000 tot 1.200 flessen.”

“Alles samen dus 1.250 stokken, goed voor een jaarlijkse productie van 1.000 tot 1.200 flessen”

“We houden het bewust kleinschalig, we hebben het volledig proces zelf in handen. Zowel het werk in de wijngaard als het maken van de wijn. Van druif tot fles. Dat betekent dat we vaak heen en weer reizen. In het drukke seizoen is dat afwisselend een week Normandië, een week Wevelgem. Voor de pluk krijgen we hier hulp van onze kinderen, in Frankrijk krijgen we steun van onze Franse neven en nichten.”

Zoals Champagne

Eens geplukt worden alle druiven in België verzameld. In het tuinhuis gebeurt de wonderlijke transformatie van druif naar wijn. “Daar gaat wel wat tijd en werk over”, vervolgt Robin. “Eerst maken we witte of rosé wijn. Na de persing gaat die zes maanden op vat. Dan volgt een tweede gisting op fles, er wordt suiker en gist toegevoegd die zorgt voor de bubbeltjes. Daarna gaan ze in de pupiter waar ze gedegorgeerd worden. Dat brengt de afgestorven gist naar boven die wordt verwijderd. Daarna worden ze gekurkt en na enkele weken zijn ze klaar voor consumptie.”

Mousserende wijnen

In het assortiment steken drie mousserende wijnen. Genaamd naar de kleinkinderen, maar zeker ook verwijzend naar het sprankelende vocht: de kleine bubbeltjes. “We werken volledig zoals bij champagne”, legt Robin uit.

“We gebruiken de klassieke champagne druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. We gebruiken dezelfde gist en dezelfde kurken. Maar de naam mogen we vanzelfsprekend niet gebruiken. Onze wijnen worden dan ook mousserende wijnen genoemd. Of ze even lekker zijn laat ik aan de klanten over, wij zijn alvast heel tevreden.”

Naast de standaard fles die 13 euro kost, is ook de Chardonnay en de rosé te koop. Die kosten 14 euro. Ze zijn te koop bij Patricia en Robin in de Korte Veldstraat of in de winkels van Mariënstede. Het is mogelijk de wijngaard te bezoeken, met een uitleg hoe de wijn wordt gemaakt. Er is ook een degustatie begrepen in het bezoek dat 8 euro per persoon kost. Groepen tussen tien en twintig personen zijn welkom.

The post Robin en Patricia maken al 25 jaar lang wijn op ‘Den Eik’:“Hele proces doen we zelf” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik begrijp niet wat hij net zei. Hijzelf volgens mij ook niet”: Biden en Trump botsen in vinnig (en soms kinderachtig) tv-debat

Amerikaans president Joe Biden (81) heeft donderdag tijdens een eerste tv-debat met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump de hooggespannen verwachtingen volgens analisten niet kunnen inlossen. Biden kwam meermaals verward over en wist niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog een nieuwe ambtstermijn aankan. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten van de clash.

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven ‘De Morgen’ en ‘De Standaard’ vandaag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Forse daling afval op voorjaarsfestivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt donderdag uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter”, klinkt het.

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »