Nieuwe busverbinding tussen Poperinge en Hazebrouck: “Ideaal voor wie over de grens gaat werken of gewoon een dagje uit wil”

Vanaf vrijdag 1 september is er een nieuwe, dagelijkse busverbinding (lijn 62) tussen Poperinge en Hazebrouck (Frans-Vlaanderen). Beide steden tellen zowat 20.000 inwoners, en willen de banden opnieuw sterker aanhalen. Een grote troef is dat Hazebrouck een TGV-station heeft.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) van Poperinge: “Zeer veel Fransen van net over de grens werken in onze Westhoek, en vele van onze bedrijven investeren in Frans-Vlaanderen. De nieuwe buslijn is ideaal dus voor wie over de grens gaat werken of gewoon een dagje uit wil.”

“Bovendien komen dagelijks erg veel Noord-Fransen naar het Poperingse zwem- en recreatiebad De Kouter. Poperingenaars kunnen zonder auto naar het TGV-station in Hazebrouck, en vandaar uit verder sporen naar onder meer Parijs, Lyon, Marseille of Londen. De busverbinding is een experiment voor een jaar, maar nu al blijkt er veel belangstelling voor te bestaan.”

Cultuur

“De eerste contacten tussen beide steden dateren van de jaren ‘80. Toen was er een samenwerking tussen de culturele diensten en centra van Poperinge en Hazebrouck. Na heel wat onderhandelen en administratieve rompslomp, zijn we nu eindelijk ‘bevallen’ van het busproject”, aldus Valentin Belleval, burgemeester van Hazebrouck, bij de voorstelling in het Poperingse stadhuis vrijdagavond.

“Met die busverbinding willen we onder andere woon-werkverplaatsingen duurzamer maken. In het station van Hazebrouck investeert men momenteel tientallen miljoenen euro in de vernieuwing, met onder meer een parking met meer dan 600 plaatsen.”

Dienstregeling

Op weekdagen én in het weekend kan je om de twee uren rekenen op een heen- en terugrit tussen Poperinge en Hazebrouck. De eerste bus vertrekt in Poperinge om 6.02 uur, en komt in Hazebrouck aan om 6.44 uur. De laatste bus vertrekt in Poperinge om 18 uur. In Hazebrouck vertrekt de eerste bus aan het station om 7.14 uur, de laatste om 19.14 uur.

Overstappen op de trein kan vlot aan de stations van Hazebrouck en Poperinge, want de dienstregeling van de bussen is afgestemd op de treinuren: in Hazebrouck haal je zo vlot de aansluiting op de trein Lille – Hazebrouck – Dunkerque; in Poperinge sluit lijn 62 aan op de trein Poperinge – Gent – Antwerpen. De afstand tussen Poperinge en Hazebrouck bedraagt 24 kilometer.

Reisweg en haltes

De nieuwe lijn vertrekt in het centrum van Poperinge en rijdt via het zwembad, het station, de polykliniek Jan Ypermanziekenhuis, het sportcentrum Don Bosco en de industriezone, richting Abele, met haltes aan het Zwijnland, Rood Kruis, Luttertap, centrum Abele, Overweg, de grenspost Callicanes en dan naar de N38 richting Steenvoorde. Via Steenvoorde-Silo en het centrum van Steenvoorde gaat de reisweg verder via Saint-Sylvestre-Cappel (L’Hazewinde) en La Cruele naar het centrum van Hazebrouck. Daar volgt de bus de Rue Notre Dame tot aan het station van Hazebrouck.

In Frankrijk sluit de reisweg aan op het Noord-Franse autocarnetwerk Arc-en-Ciel. De nieuwe grensoverschrijdende lijn bedient alle bestaande Vlaamse en Franse haltes langs haar reisweg.

Vervoersbewijzen

Op het hele traject van lijn 62 zijn alleen de vervoerbewijzen van De Lijn geldig, ook op Frans grondgebied. Koop je vervoerbewijs vooraf in een Lijnwinkel (ook in vijf Poperingse krantenwinkels), met je gsm, de app, via sms 4884, of betaal contactloos op het voertuig. Voor een enkele rit betaal je 2,50 euro, er zijn ook abonnementsformules. Meer info: delijn.be/betaalopties en delijn.be/poperinge.

Veertig chauffeurs gezocht

Het betreft splinternieuwe Isuzu-bussen, met telkens 29 zitplaatsen en een lift voor één rolwagen. De ritten worden verzorgd door de firma Gruson uit Ieper.

“Het project liep veel vertraging op, omdat in Frankrijk in ruraal gebied, gordels verplicht zijn op alle stoelen. Op onze ritten naar stedelijke gebieden zoals Armentières, zijn die niet nodig”, zegt Kris Stalpaert, één van de chauffeurs die zal instaan voor de dienst.

“De ritten zijn te lang om met één bus te kunnen werken. Vandaar dat we werken met twee ploegen (telkens 11 uur) en twee bussen. Met onze firma nemen we vanaf 1 januari ook contracten over voor de nieuwe Flexbussen (de vroegere Belbussen). Daartoe zijn we op zoek naar veertig bijkomende chauffeurs met rijbewijs B of D”, aldus nog Kris Stalpaert, die al 28 jaar rijdt voor Gruson.

The post Nieuwe busverbinding tussen Poperinge en Hazebrouck: “Ideaal voor wie over de grens gaat werken of gewoon een dagje uit wil” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vrouw (24) mag dag na fataal ongeval ziekenhuis verlaten maar sterft paar uur later thuis: autopsie moet meer duidelijkheid brengen

Een 24-jarige vrouw uit Turnhout is zondagnamiddag overleden in haar woning. De avond ervoor was ze nog betrokken bij een aanrijding in het Nederlandse Baarle-Nassau. Daarbij had een 41-jarige vrouw uit Minderhout het leven gelaten. Het gerecht laat een autopsie uitvoeren om de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer te achterhalen.

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

Noorse minister laat onder luid gejuich borsten zien tijdens feestje

De Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, Lubna Jaffery, heeft tijdens een feestje in het kader van Oslo Pride haar borsten laten zien. De minister ontving daarvoor een luid applaus van het publiek en ook de Noorse premier vindt het “prima”. Volgens Jaffery zelf is het haar “kleine bijdrage aan vrijheid en gelijkheid”.

Lees meer »

Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum

De Blankenbergse oppositiepartij CD&V verlangt van de meerderheid dat het autoluw centrum beter aangegeven zou worden. “De communicatie is ondermaats en verwarrend. Het stadsbestuur misbruikt het woord ‘veiligheid’ om de stadskas te vullen”, klinkt het. De partij zette daarom zelf een actie op het getouw.
The post Blankenbergse oppositie vraagt duidelijkere signalisatie autoluw centrum appeared first on KW.be.

Lees meer »