Minister van Onderwijs bezoekt nieuwe opleiding dierverzorgingstechnieken in Roeselare

Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar kreeg het VABI Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) over de vloer. Hij kwam er langs in het kader van de nieuwe opleiding dierverzorgingstechnieken.

Acht Vlaamse scholen bieden voortaan de opleiding dierverzorgingstechnieken aan. Het Vrij Agrarisch- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare is er één van. “Deze richting bestaat eigenlijk al langer, maar veranderde enkele keren van naam en was ook de laatste jaren deels samengevoegd met onze landbouwopleiding. Nu is het weer een volwaardige aparte studierichting wat natuurlijk goed is voor de geïnteresseerde leerlingen en het dierenwelzijn”, aldus Bart Vandenberghe, directeur van het VABI.

Hagedis voederen

Ben Weyts kwam kijken hoe de school de nieuwe studierichting aanpakt. De minister maakte kennis met de verschillende diergroepen binnen de opleiding. Tijdens zijn bezoek leerde Weyts onder andere hoe hij een hagedis moet vasthouden en hoe men het diertje het best voedert. “Overal in Vlaanderen wordt dierenwelzijn belangrijker. Daarom verachtvoudigen we op politiek vlak het budget dat naar het welzijn van dieren gaat. Steeds meer steden en gemeenten hebben intussen ook een schepen bevoegd voor dierenwelzijn, maar ook buiten de politiek groeit de aandacht voor dierenwelzijn. Quasi elke politiezone en elk parket heeft een aanspreekpunt voor dierenwelzijn en op vlak van onderwijs installeerden de KU Leuven en de UGent eerder al een leerstoel rond Dierenwelzijn en ethiek. Door nu ook een specifieke opleiding te voorzien in de derde graag van het technisch secundair onderwijs gaan we opnieuw een stap verder in de richting van meer dierenwelzijn”, aldus de minister.

Campagne ‘Dol op Dieren’

De Roeselaarse schepen van Dierenwelzijn Matthijs Samyn (CD&V) woonde het bezoek van de minister bij. “”Met de stad zetten we ook meer en meer in op dierenwelzijn. Zo lanceerden we de ‘Dol op Dieren’, een campagne waarmee we zowel willen sensibiliseren als de burger informeren. Dat er nu een dergelijke opleiding is kunnen we alleen maar toejuichen. Dit is een echte meerwaarde voor de studenten, de dieren en iedereen die een hart voor dieren heeft.”

The post Minister van Onderwijs bezoekt nieuwe opleiding dierverzorgingstechnieken in Roeselare is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

“We worden steeds meer belaagd”: topman van Douane wil betere beveiliging na tweede inbraak in loods op Brucargo

De administrateur-generaal van de Douane, Kristian Vanderwaeren, zegt dat de Douane steeds vaker een doelwit wordt van criminele bendes. Hij reageert daarmee op de inbraak in een Douane-depot in Brucargo. Dieven gingen daar aan de haal met kilo’s in beslag genomen drugs. Dat de Douane niet de eigenaar is van de meeste depots omschrijft de administrateur-generaal als een ‘zwakke plek’.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zowel in Rusland als in Oekraïne schade door nachtelijke droneaanvallen

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »