Jan Denys werkte drie jaar voor minister Ben Weyts, maar neemt roer weer in handen van maritieme school: “Alsof ik nooit ben weggeweest”

Jan Denys is terug. Zeventien jaar lang was hij directeur van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende. Tot hij drie jaar geleden de vraag kreeg om bij het kabinet van minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), aan de slag te gaan als raadgever. Op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar zit hij terug op zijn vertrouwde stoel. “Het voelt alsof ik nooit ben weggeweest.”

Mercatorianen: zo noemen ze iedereen – leerlingen en leerkrachten – die betrokken is bij het Maritiem Instituut Mercator. De school heeft een eigen sfeer, een sfeer die je haast in geen andere school vindt. “Het valt aan niemand uit te leggen”, zegt directeur Jan Denys. “Deze school heeft iets speciaal. We zijn streng, maar rechtvaardig en onze leerlingen worden hier graag gezien. De grootste voldoening haal ik als we leerlingen binnen krijgen die geen toekomst zien, maar die uiteindelijk toch mee gaan in ons verhaal. Waar ouders het hadden opgegeven, duwen wij ze weer in de goede richting.”

Terug na drie jaar

Vrijdag vatten zo’n 150 leerlingen het nieuwe schooljaar aan en ook voor Jan Denys is het alsof hij voor hij eerst sinds lang opnieuw op de schoolbanken terechtkomt. Logisch, want de man is na drie jaar afwezigheid terug op de plaats waar hij 20 jaar geleden het roer in handen nam.

“Ik ben in 2003 begonnen als directeur van toen nog het Provinciaal Maritiem Instituut met een vestiging in Oostende en in Heist”, vervolgt Jan. “In 2005 sloot de vestiging in Heist en een jaar later werden we overgeheveld naar het gemeenschapsonderwijs. Zo werden we het Maritiem Instituut Mercator. In 2020 ben ik uiteindelijk vertrokken naar het kabinet van de minister van Onderwijs om er tijdelijk als raadgever onderwijs aan de slag te gaan. De ervaring die ik had opgedaan kon dienen als advies ten gunste van het onderwijs in Vlaanderen.”

“Ik ben blij dat ik kan terugkeren, want ik de school echt wel gemist”

Normaal had de directeur nog tot 2024 aan de slag moeten blijven op het kabinet, maar door een reorganisatie keerde hij vroeger terug naar zijn vertrouwde omgeving. “En daar ben ik eigenlijk best wel blij om, want ik heb de school echt wel gemist”, zegt hij. “Ik heb nu ervaring opgedaan die ik nu voor de school kan gebruiken. Je zit er immers heel kort op het onderwijsbeleid. Ik heb het genoegen gehad om er met topmannen samen te zitten uit het hele onderwijsnet.”

Sector evolueert

Dus keert Denys terug naar zijn vertrouwde stoel aan het roer van de maritieme school. “Captain on deck. Ik neem het roer terug in handen zoals dat ook aan boord van een schip gebeurt. Het voelt alsof ik nooit ben weggeweest. Ik heb het geluk dat ik echt wel gedragen wordt door het leerkrachtenkorps. Deze school is een beetje mijn kindje. Ik heb altijd liefde gevoeld voor dit soort onderwijs en liefde voor de mensen die erbij betrokken zijn.”

“Als ik later mensen tegen het lijf loop die hier hun opleiding genoten en dan zie dat ze op hun pootjes terecht gekomen zijn: dat doet me deugd. De maritieme sector evolueert. Waar we vroeger enkel visserij aanboden, is het onderwijs hier uitgegroeid tot de bagger, sleepvaart en koopvaardij. We zijn zo geëvolueerd dat de jongens en meisjes inzetbaar zijn in de hele maritieme sector. Die inzetbaarheid in de hele sector is onze kerntaak”, besluit de ‘kersverse’ directeur.

The post Jan Denys werkte drie jaar voor minister Ben Weyts, maar neemt roer weer in handen van maritieme school: “Alsof ik nooit ben weggeweest” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd

Op het einde van het schooljaar worden in alle onderwijsinstellingen de personeelsleden die met pensioen gaan in de bloemetjes gezet. In bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge was dit onlangs ook het geval.
The post Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd appeared first on KW.be.

Lees meer »