Jaar rijverbod voor piepjonge Knokse wegpiraat na ongeval waarbij vriendin verlamd raakte: “Hij vloog aan 160 km per uur over drempels”

Tibo V. was amper 19 jaar en had zijn rijbewijs pas tien dagen op zak toen hij in oktober vorig jaar met zijn Audio A5 cabrio aan een rotvaart en onder invloed van alcohol door Knokke-Heist scheurde. Maar in de Eikenlaan ging de wagen uit de bocht en knalde tegen een boom. Een vriendin die met hem meereed, vloog uit de wagen en raakte voor het leven verlamd. Zelf komt hij weg met een jaar rijverbod en een geldboete van 800 euro.

“Ze is nog zo jong en ik heb haar leven afgepakt”: op zijn proces halfweg juli sloeg de intussen 20-jarige Tibo V. uitgebreid mea culpa over het ongeval dat hij op 21 oktober vorig jaar veroorzaakte in zijn thuisstad Knokke-Heist. Met alcohol in het bloed scheurde hij met een Audi A5 cabrio door de badstad. De vier passagiers maakten intussen gretig filmpjes. Maar in de Eikenlaan richting Boslaan liep het zwaar fout. In een scherpe bocht verloor V., die zijn rijbewijs nog maar tien dagen op zak had, de controle over het stuur en knalde tegen een boom.

Gebroken nek

De gevolgen waren niet te overzien. Twee jonge Nederlandse meisjes – toen allebei achttien jaar oud – raakten zwaargewond. Een van hen werd uit de wagen geslingerd, brak haar nek en raakte voor het leven verlamd. Het onderzoek wees uit dat ze tijdens de dolle rit geen gordel droeg en door haar vriendin werd vastgehouden op haar schoot. Er was immers maar plaats voor vier in de wagen. In hun verklaringen waren de slachtoffers niet mals voor de jonge bestuurder en stelden ze unisono dat hij roekeloos reed. “Ik had het gevoel dat hij over drempels vloog”, klonk het. “Op een bepaald moment reed hij 160 kilometer per uur, terwijl hij met piepende banden bochten afsneed. We maanden hem meermaals tevergeefs aan om rustiger te rijden.”

“Ik heb heel veel spijt en ben mentaal veranderd. Toen ik opnieuw mijn rijbewijs mocht afhalen, heb ik nog vier maanden gewacht om te rijden”

Bij een ademtest na het ongeval blies Tibo V. 0,69 promille wat neerkomt op ongeveer drie pintjes. “Het was onverantwoord, dom en roekeloos”, boog hij tijdens zijn proces het hoofd. “Ik heb heel veel spijt en ben mentaal veranderd. Toen ik opnieuw mijn rijbewijs mocht afhalen, heb ik nog vier maanden gewacht om te rijden. Ik wilde niet meer rijden. Nu rij ik opnieuw, maar altijd heel voorzichtig.”

Filmpjes tijdens rit

De politierechtbank veroordeelde de jongeman vrijdag tot een jaar rijverbod en een geldboete van 800 euro. Daarnaast moet hij zijn praktisch en theoretisch rijexamen opnieuw afleggen en medische en psychologische onderzoeken ondergaan. “De filmpjes die tijdens de rit werden gemaakte spreken boekdelen”, stelde de rechter in haar vonnis. “De beklaagde beschikt kennelijk nog niet over de maturiteit om zich in het verkeer te begeven. Hij wou indruk maken op zijn vrienden door met zijn cabrio overdreven sportief te rijden. Zijn rijgedrag was roekeloos, onverantwoord en gevaarlijk.”

Het meisje dat voor het leven verlamd raakte, kreeg één euro voorlopige schadevergoeding toegekend. Het andere meisje krijgt voorlopig 1.500 euro. Een deskundige moet nu de totale schadevergoedingen becijferen. (AFr)

The post Jaar rijverbod voor piepjonge Knokse wegpiraat na ongeval waarbij vriendin verlamd raakte: “Hij vloog aan 160 km per uur over drempels” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Keith Starmer nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keith Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »