We moeten streven naar een uitgebreide zone 30 in ieder centrum, dan is het gedaan met discussiëren

Vanaf morgen, vrijdag 1 september, mag je binnen de kleine ring in Roeselare niet sneller rijden dan 30 kilometer per uur. Een blik op het kaartje hier leert dat het om meer dan enkele straten en wijken gaat. Een stevige maatregel, maar wel eentje waarbij de veiligheid, zeker van de zwakke weggebruikers, centraal staat. Duidelijk ook. Tot voor kort gold op de ene plaats 50 per uur, even verderop dan weer 30 per uur om dan weer te veranderen. Met alles gelijk te schakelen naar 30 per uur kan er geen discussie meer zijn.

In tegenstelling tot bij de invoering van de fietsstraten in Rumbeke is de toon ook erg positief bij de man in de straat. Het scheelt dan ook dat je hier vooral met bestemmingsverkeer te maken hebt en minder met doorgangsverkeer. Het is een gebied waar er ook heel veel fietsers het straatbeeld kleuren, zeker bij het begin en einde van de dag. Politiek is er wel wat onenigheid. Zeker bij N-VA zijn er twijfels. Dat hebben ze woensdagavond nog duidelijk gemaakt tijdens een actie op een aantal kruispunten in het centrum. Ze vrezen voor meer verkeer op andere plaatsen, net zoals het niet aangetoond is dat overal zone 30 voor extra veiligheid zorgt.

Ja, in het begin zal het aanpassen zijn, zeker ’s avonds

Roeselare is nochtans niet de eerste stad waar er voor een algemene zone 30 wordt gekozen. Hasselt was enkele jaren geleden de eerste. Andere steden, zoals Oostende, volgden hun voorbeeld en dat telkens met succes. Voor cijfers is het te vroeg, maar de tendens is telkens bevredigend. En ja, in het begin zal het aanpassen zijn. Soms, zeker ’s avonds, is 30 per uur uiterst traag. Maar het is dat of beboet worden. Al vrij snel als we de politie mogen geloven. Geen betere manier om bestuurders trager te doen rijden.

Ook Tielt start halfweg september met zone 30 in heel het centrum en in Staden wordt de snelheidsbeperking in het dorpscentrum eveneens vanaf vandaag uitgebreid. Het is te verwachten dat er nog meer zullen volgen. Dan kan er zeker geen discussie meer zijn. Laat ons in elk centrum voor maximaal 30 per uur gaan. Dat juichen we persoonlijk meer toe dan overal fietsstraten. We zijn ervan overtuigd dat bij zone 30 de auto en de fiets perfect veilig naast elkaar kunnen bewegen.

The post We moeten streven naar een uitgebreide zone 30 in ieder centrum, dan is het gedaan met discussiëren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »