Vijf kandidaten voor de verkiezing van Tabaksfee: wie volgt Joni Vantomme op?

Op het terras van retroherberg In den Grooten Moriaen naast het Nationaal Tabaksmuseum wordt op zondag 3 september de nieuwe Tabaksfee verkozen in Wervik. Er zijn vijf kandidaten, het maximum volgens het reglement. Drie kandidaten wonen in Wervik, de twee anderen in Geluwe en Kruiseke.

Een nieuwe praktische proef is het populaire darts om 15 uur. “Iedere kandidate speelt met vier mensen die ze zelf kiest en elk krijgt drie pijltjes”, vertelt Dominiek Druart van het organiserende Cultuursmakers.

Bij de vijf kandidaten valt er een aantal zaken op. De allerjongste Sarah Myerson (16) is geboren in Tourcoing (Noord-Frankrijk). Ze woont in de Esdoornstraat, net als Esmy Nolf (19). Haar zus Emmy nam eerder al deel. Marie-Loor Bossuyt (21) woonde haar eerste levensjaren in Wilrijk. Haar vader Demsey is de uitbater van restaurant A L’Os in de Klytemolenstraat in Geluwe.

Eileen, de oudste

Eileen Bossuyt (21) uit Kruiseke is de oudste van het vijftal. Ze is de dochter van schepen Geert Bossuyt (Vooruit). Haar twee zussen Chiara en Finley namen eerder deel en werden telkens tweede. Lora Claeys (17) is de kandidate met de meeste hobby’s. “Ik speel toneel bij Hoger Op Wervik, doe recreatief aan atletiek, ben monitor op de speelpleinwerking Tistof en ik speel viool en piano”, vertelt ze.

Sarah Myerson volgt de richting economie in het vierde jaar van Sint-Joris Menen. Ze heeft drie zussen en een broer. “Mijn zus kreeg een uitnodiging om zich in te schrijven maar het was uiteindelijk ik die het deed”, lacht ze. Emmy behaalde aan Futura in de Hellestraat haar diploma verzorging en doet daar nu nog een jaar kinderzorg bij. Ze komt uit een kroostrijk gezin en heeft twee zussen en vier broers.

Daklozen

Marie-Loor Bossuyt begint over enkele weken aan de hogeschool Vives in Kortrijk aan haar laatste jaar graduaat orthopedagogie. “Ik deed stage en was jobstudent bij CAW Kortrijk, waar ik hielp bij de nachtopvang van daklozen”, vertelt ze. “Deze vakantie was ik jobstudent in de buitenschoolse kinderopvang Sloeber in Geluwe en ik doe ook vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum Ter Beke Geluwe.”

“Darts wordt een nieuwe praktische proef” – Dominiek Druart, Lid Cultuursmakers

Ook Eileen Bossuyt studeert aan de hogeschool Vives en begint er aan het tweede jaar bachelor lager onderwijs. “Bij Chiro Jow zal ik starten aan mijn vierde jaar als leidster”, zegt ze. “Een andere hobby is omnisport in sporthal De Pionier.”

De kandidaten beginnen kort na de middag zonder publiek met een theoretische proef waarmee hun kennis over de actualiteit en Wervik getest wordt. Aansluitend stellen ze zich aan de hand van 20 persoonlijke foto’s voor aan de jury. Deze beide proeven vinden plaats in de leeszaal van het nabijgelegen Erfgoedcentrum De Briekenmolen.

Het tabaknaaien hebben ze al achter de rug. Ervaringsdeskundigen beoordeelden het resultaat. De kandidaten moesten vooraf al een zoektocht in het museum tot een goed einde brengen en namen ook deel aan de Grensleie-fietszoektocht die nog tot eind september duurt.

Ruim 5.000 euro

Er is een prijzenpakket in Wervikse Cadeaubonnen. “De toegezegde sponsorbedragen van de lokale handelaars worden door de stad meteen verdubbeld”, zegt Kris Deronne van de Dienst Toerisme. “De prijzenpot wordt voort aangevuld met mooie naturaprijzen (onder meer tablets, smartwatches, heerlijke streekproducten en cadeaupakketten). De prijzenpot bedraagt in totaal ruim 5.000 euro en is zelfs iets groter dan afgelopen edities.”

Het publiek kan zondag de nieuwe tijdelijks expo 100 jaar Belga bezoeken in het Tabaksmuseum, net als de tijdelijke tentoonstelling Smokebility met werk van grafisch kunstenaar en illustrator Ever Meulen. Kinderen kunnen zondag ook deelnemen aan de digitale zoektocht met de ErfgoedApp UiT met Vlieg. Er zijn mooie prijzen te winnen. Er zal ook een springkasteel staan.

De kroning van de opvolgster van Tabaksfee Joni Vantomme is voorzien omstreeks 16.30-17 uur. Jarenlang zorgde een coverband voor de muzikale ambiance tijdens de verkiezingsnamiddag. Ditmaal kozen de organisatoren voor een set van DJ Disco Addiction (Pedro Ingelbeen) uit Vlamertinge. (Erik De Block)

The post Vijf kandidaten voor de verkiezing van Tabaksfee: wie volgt Joni Vantomme op? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

Noorse minister laat onder luid gejuich borsten zien tijdens feestje

De Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, Lubna Jaffery, heeft tijdens een feestje in het kader van Oslo Pride haar borsten laten zien. De minister ontving daarvoor een luid applaus van het publiek en ook de Noorse premier vindt het “prima”. Volgens Jaffery zelf is het haar “kleine bijdrage aan vrijheid en gelijkheid”.

Lees meer »

“Alles te danken aan pépé Bjorn”: Kyana Annys hoopt na moeilijke jeugd op succesverhaal in darts

Kyana Annys (19) is een beloftevolle darter. De Meense kreeg de smaak te pakken dankzij haar pleegvader en pépé Bjorn Alliet. “Hij is een godsgeschenk”, zegt Kyana, die al een bewogen jong leven achter de rug heeft.
The post “Alles te danken aan pépé Bjorn”: Kyana Annys hoopt na moeilijke jeugd op succesverhaal in darts appeared first on KW.be.

Lees meer »

Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem, Deerlijk en Kortrijk

Een 28-jarige Roemeen heeft voor de Brugse rechtbank 180 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van werkkrachten in de bouwsector. Zijn 58-jarige vader kreeg vijftien maanden cel, waarvan twee effectief. Een meevaller, want ze riskeerden zes jaar cel. De financiële aderlating is anderzijds zwaar.
The post Milde cel- en werkstraffen, maar zware boetes voor mensenhandel in de bouwsector in Anzegem,

Lees meer »

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

“Ze betalen hem zéér goed, dus dit gaat gevolgen hebben”: moet Erik Van Looy vrezen voor tv-toekomst in Nederland?

Van 660.000 naar 290.000 kijkers. Erik Van Looy (62) heeft met zijn ‘Pappenheimers’ geen goede beurt gemaakt in Nederland. “Die man is onverstaanbaar,” reageerde de een, terwijl de ander vond dat het een “waardeloos programma” was. Kritiek die zender RTL, waar Van Looy onder contract staat, niet ontgaan zal zijn. In ‘Dag Allemaal’ laat tv-criticus Jules Hanot (70) zijn licht

Lees meer »

Gemeente Kuurne nodigt nieuwe inwoners uit voor welkomstbijeenkomst met voetbal, quiz en rondleiding

De gemeente Kuurne mocht afgelopen jaar bijna 500 nieuwe inwoners verwelkomen binnen zijn gemeentegrenzen. Zoals elk jaar werden alle nieuwkomers uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst, die dit jaar plaatsvond in de nieuwe gemeenteschool Nest. Onder het genot van een hapje en een drankje begon de bijeenkomst met de vertoning van de voetbalwedstrijd België – Frankrijk op groot scherm.
The post

Lees meer »