Verzamelaar wil uitpakken met unieke stukken: wie heeft plaats voor de oorlogscollectie van Filip?

De een verzamelt postzegels, de ander Pokémonkaarten, maar de collectie van Filip De Cooman uit Vleteren heeft wat meer ruimte nodig dan een simpele map in de kast. Als verwoed verzamelaar van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, maar vooral militaire voertuigen, is hij op zoek naar een geschikte locatie om alles in op te slaan én tentoon te stellen. “Dit soort museum ontbreekt nog in de Westhoek.”

Al sinds zijn twaalfde is Filip De Cooman (37), zelf actieve militair bij de reserve van de Medische Component van Defensie, gepassioneerd door het leger. “Mijn vader was dienstplichtige militair en heeft mijn interesse aangewakkerd. In mijn kindertijd kwamen er ook veel populaire oorlogsfilms en -series uit, wat mijn enthousiasme alleen maar deed toenemen. Het gaat mij niet om de statistieken of manschappen die heen en weer schuiven op een stafkaart, maar de mens zelf. Ik onderzoek graag de persoonlijke verhalen uit de oorlog. Daarbij maakt het me niet uit of het over den Duits of een Canadees gaat. Elke partij worstelde met dezelfde problemen: alle soldaten waren bang, hongerig en hadden heimwee, ongeacht of ze in een Brits vliegtuig of in een Duitse tank zaten.”

Filips verzamelwoede begon klein, maar groeide al snel uit tot kamers vol materiaal, met een voorliefde voor legervoertuigen. “Als klein manneke mocht ik regelmatig meesleutelen aan de Britse motor uit 1944 van een buurman. Daar werd het zaadje geplant voor mijn interesse in mechaniek en voertuigen. Dat prutsen aan zo’n tank, het werkt rustgevend voor mij. Alles zit zo logisch in elkaar en is zo goed bedacht, maar tegelijk robuust gefabriceerd. Het blijft me fascineren.”

Levensechte diorama’s

De indrukwekkende verzameling van Filip bestaat uit uniformen, helmen, uitrustingen en voertuigen. “Zowel van de eenheden die onze streek onder de Duitse vlag onveilig maakten, als van de bevrijdende Britten, Canadezen en Polen. Ik bezit stukken van het landleger en de luchtmacht. Omdat ik zelf in Vleteren woon, weet ik erg veel over de eenheden die hier vochten, maar mijn interesse reikt ook verder dan de gemeentegrenzen.”

“De Westhoek mist nog een museum over Tweede Wereldoorlog”

“Ik heb inmiddels meer dan honderd helmen, plus genoeg uniformen om tientallen mannequins aan te kleden en levensechte diorama’s van de strijdende partijen mee op te bouwen”, somt Filip op. “Ik ben eigenaar van een Franse vooroorlogse vrachtwagen die door de Duitsers is gebruikt na hun inval in 1940, maar ook van een antitankkanon, een werkende mobiele veldkeuken met accessoires en tenten, een aantal fietsen, een 125cc DKW-motor en een munitiekar met grote hoeveelheden groot materiaal. Ik ben momenteel bezig met een Panzer II-tank op te bouwen en voorts ligt er nog een lichte verkenningswagen op de tekentafel.”

Leegstaande loods

Het spreekt vanzelf dat een simpele garage allang niet meer volstaat voor zijn verzameling. “Het stockeren van alle mannequins en uniformen is één ding, maar mijn immer groeiende voertuigenverzameling vergt heel wat meer ruimte. Mijn idee is nu om een partnerschap te zoeken met een gemeente of particulier hier in de Westhoek die een deftige leegstaande loods of gebouw heeft. Ik streef naar een win-winsituatie: ik kan er gratis mijn hele verzameling onderbrengen, maar stal alles ook mooi uit zodat het een soort museum wordt, waardoor ook de eigenaar kan meegenieten van eventuele inkomsten van bezoekers.”

Daarmee mikt Filip op een specifiek gat in het culturele aanbod in de streek. “In de Westhoek is er veel aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Terecht, natuurlijk, want hier zijn op geschiedkundig vlak indrukwekkende dingen gebeurd. Maar dat betekent niet dat we de andere grote oorlog moeten vergeten, want die was minstens even erg en wordt hier soms onterecht in de hoek geduwd. Er is een heel mooi WO II-museum in Houthulst dat zeker een bezoek waard is, maar dat focust vooral op het verzet in de streek. Voor een ander museum over WO II moet je al helemaal naar Knokke-Heist trekken. Ik vind dat jammer, want veel mensen weten niet dat er ook in die oorlog enorm veel gebeurd is in de Westhoek. De jongens die hier toen streden zijn evenzeer het herdenken waard als hun collega’s uit Den Grooten Oorlog.”

Voor zijn museum is Filip specifiek op zoek naar een pand met een waterdicht dak en een betonvloer, dat aangesloten is op het net. “Mijn voertuigen hebben dan misschien wel de oorlog doorstaan, ze moeten nu wel goed verzorgd worden. Ze zijn bovendien niet goedkoop”, glimlacht hij.

Wie Filip De Cooman kan helpen, mag hem contacteren via telefoon (0486 53 77 03) of mail ([email protected]).

De vijf pronkstukken van Filip

Meer uitleg onder iedere foto.

“Een Duitse kleine veldkeuken uit WO I onder meer gebruikt door het Belgische leger tussen de twee oorlogen. In vergetelheid geraakt tot ik hem kocht van een vriend in Merkem. Ook wel een Gulashkanone genoemd.”“Een Duits PAK 35/36 3.7cm anti tank kanon. Grotendeels gekocht als wrak afkomstig uit de slag om Koerland uit 1944. Gedeeltelijk origineel, met zelfbouw weer presenteerbaar na een jaar restauratie.”“Een Peugeot 125 cc motor model 36 van 1937 van het Franse leger. In beslag genomen door de Duitse Wehrmacht in 1940. Was in vrij goede staat, maar niet rijklaar. Nu is hij volledig origineel en rijklaar.”“Een IF8 infanteriehandtrekkar uit 1943. Gebruikt op alle fronten voor voedsel, materiaal of munitie, soms zelfs als mitrailleur-luchtafweerplateau. Deze werd achtergelaten in Nederland en ik kocht ze bijna compleet.”“Een Citroën U23-vrachtwagen van het Franse leger uit 1939. In beslag genomen door de Duitsers in 1940, gebruikt in Rusland en nadien voort ingezet op het West-Europese strijdtoneel. Na de oorlog gebruikt door een Franse wijnboer die er andere deuren heeft ingezet en nadien via een Nederlandse garagist door mij opgekocht en anderhalf jaar later door mij gerestaureerd.”

The post Verzamelaar wil uitpakken met unieke stukken: wie heeft plaats voor de oorlogscollectie van Filip? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Coldplay treft eindelijk een schikking met voormalige manager: band moet miljoenen betalen

Coldplay en hun voormalige manager, Dave Holmes, hebben eindelijk een schikking getroffen. Al in 2023 spande Holmes een rechtszaak aan tegen de muziekband en eiste hij tien miljoen dollar (9,2 miljoen euro) als schadevergoeding voor onbetaalde commissies. Holmes en de muziekband zijn intussen dus tot een overeenkomst gekomen en hij zal effectief miljoenen van Chris Martin en Co ontvangen.

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos over trage formatie: “Er zijn fouten gemaakt met mogelijk verstrekkende gevolgen”

Uit de Vlaamse formatie lekken de eerste formatienota’s. “Een teken dat de discretie afneemt”, aldus politicoloog Carl Devos (UGent). Reflecties over het temporiseren door N-VA worden in deze nieuwsluwe periodes uitvergroot tot koptitels. Waarom blijft de Vlaamse formatie vastzitten in de academische fase? “Geen geslaagde formatie zonder drama.”

Lees meer »

Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie”

De Maria-Ommegang trekt op zondag 7 juli door de Poperingse centrumstraten. Het Maria-Ommegangscomité kon door problemen aan het gebouw niet aan kledij of attributen voor de processie. Daarvoor werd een oplossing gevonden en het comité kijkt reikhalzend uit naar de processie.
The post Maria-Ommegang trekt dit jaar opnieuw door Poperingse straten: “Trots op onze processie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »