Tijdscapsule gaat voor periode van een halve eeuw in de grond

Vijf plaatselijke secundaire scholen vullen een zogenoemde tijdscapsule, die op zaterdag 2 september om 16 uur, tijdens het officiële openingsweekend van de nieuwe stadskern, aan de voorzijde van de de Sint-Pieterskerk in de grond verdwijnt. Het is de bedoeling dat de capsule pas in 2073 weer opgegraven wordt. De leerlingen die aan het project hebben meegewerkt, zullen dan in principe tussen de 65 en de 70 jaar zijn.

Gebeitelde deksteen

Een tijdscapsule is een koker gevuld met voorwerpen die bedoeld zijn om mensen in de toekomst een beeld te laten krijgen van een bepaalde tijdsperiode. De scholen die aan het project bijdragen, zijn het Sint-Jozefscollege, Sivi, het VLTI, Eureka en het VTI, dat de capsule trouwens gemaakt heeft. Het idee voor het leuke initiatief is onder impuls van Ulrich Develter gegroeid vanuit de deelraad Kunst van de cultuurraad.

De koker met de tijdscapsule wordt afgedekt met een grote, mooie steen, ontworpen door Xavier Claerhout van de zaak Kopie-Krant op de Markt. Hij is in zijn vrije tijd letterkapper en heeft in de steen een opschrift gebeiteld dat even eenvoudig als duidelijk is: Tijdscapsule 2023-2073. Eerst was er gedacht om de capsule voor 75 of zelfs 100 jaar in de grond te stoppen, maar dan zou er wellicht niemand van de huidige generatie het opgraven kunnen meemaken, wat jammer zou zijn.

Recepten en kranten

Wat er zo allemaal in de tijdscapsule terechtkomt? “Vooreerst een brief van burgemeester Kristof Audenaert aan de Torhoutse bevolking in 2073”, aldus diensthoofd Wannes Devos van het stedelijke Vrijetijdshuis. “Daarnaast een brief van schepen van Cultuur Lieselotte Denolf met wat uitleg over de capsule. Voorts in hoofdzaak zaken die ons door de vijf scholen zijn aangereikt. Dan denk ik aan kookrecepten anno 2023, iets over de schoolwerking, foto- en nieuwscollages over de huidige tijd, enzovoort. We stoppen er ook enkele kranten bij. Plus een stukje poëzie van stadsdichter Marc Coulier over de nieuwe Markt en de capsule.”

Iedereen mag op 2 september het moment waarop de tijdscapsule voor een halve eeuw in de bodem wordt gedropt, komen bijwonen. Benieuwd wie er in 2073 bij het opgraven nog bij zal zijn. (JS)

The post Tijdscapsule gaat voor periode van een halve eeuw in de grond is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Rammstein spartelde bij zonlicht, maar werd net als horror en porno steeds lekkerder bij nacht

Het mocht weer ranzig. Een grote baby stierf in de vlammen van een kinderkoets. Met ‘Pussy’ keerde een klassieker uit ballingschap terug en de fallus werd een kanon, maar sproeide als vanouds. Zanger Till Lindeman torste vorig jaar in Brussel nog een vermoeden van seksueel roofdier. In Oostende kwam Rammstein zonder zorgen. En aanvankelijk ook zonder ‘stürm’ en al helemaal

Lees meer »

‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.
The post ‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »