PVDA Kortrijk wil gratis tampons en maandverbanden in alle secundaire scholen, een evidentie bij De Lage Kouter

PVDA wil dat Stad Kortrijk zich aansluit bij de groeiende groep van steden die gratis tampons en maandverbanden aanbieden in de scholen en andere openbare plaatsen. Een paar Kortrijkse scholen doen dit al onder het initiatief van Goed GeRegeld: het Don Boscocollege, De Lage Kouter en GO! Athena campus Drie Hofsteden.

Dinsdag besliste de Brugse gemeenteraad om gratis tampons en maandverbanden te verdelen in de middelbare scholen. Net als Hasselt, Gent, Brussel, Genk, en vele andere steden gaan ze de strijd tegen menstruatie-armoede aan.

“Op 11 september voeren we actie aan de gemeenteraad om de boodschap kracht bij te zetten” – Lotte Tienpont

“Het is belangrijk dat steden en scholen hier aandacht aan besteden”, zegt Lotte Tienpont van PVDA-jongeren in Kortrijk. “Uit een studie van Caritas blijkt dat één op acht meisjes geen geld heeft om tampons of maandverbanden te kopen en daardoor soms niet naar school komt. Het is aan het stadsbestuur om ervoor te zorgen dat álle Kortrijkse scholen meedoen. Met de start van het schooljaar zou dit een sterk signaal zijn. Op 11 september voeren we actie aan de gemeenteraad om de boodschap kracht bij te zetten”, besluit Lotte Tienpont.

Uitleg en voorzieningen

Onder meer buitengewoon secundair onderwijs De Lage Kouter in de Beekstraat voorziet in hun toiletten dispensers met verschillende hygiëneproducten. Van Goed GeRegeld, een project rond menstruatie-armoede, ontvingen ze eveneens menstruatiecups, tips voor hun sensibiliseringsactie en affiches om in de toiletten te hangen.

“We leggen uitdrukkelijk de nadruk dat het nemen van een tampon of maandverband niet betekent dat je arm bent” – coördinator Annelies Desseyn

“In de klas nemen we de tijd om uit te leggen wat menstruatie is en welke producten je kan gebruiken. Daarbij leggen we ook uitdrukkelijk de nadruk dat het nemen van een tampon of maandverband niet betekent dat je arm bent, maar dat je bijvoorbeeld onverwachts je regels kreeg of vergeten bent iets mee te nemen naar school. Ook bij de toiletten van de leerkrachten hangen dergelijke bakjes om stigma’s te vermijden”, zegt Annelies Desseyn, coördinator Gelijke Onderwijskansen (GOK) en algemene vakken. “We verdelen al jaren gratis tampons en maandverbanden in onze toiletten omdat daar ook effectief vraag naar is. We merken dat het heel goed werkt en er wordt geen misbruik van gemaakt. Donaties van verschillende hygiëneproducten zijn zeker welkom.”

The post PVDA Kortrijk wil gratis tampons en maandverbanden in alle secundaire scholen, een evidentie bij De Lage Kouter is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »

Gratis zomeropenluchtbioscoop ophet strand van Zeebrugge

In juli en augustus verandert het strand van Zeebrugge in een gratis openluchtbioscoop. Telkens op donderdag wordt er een verrassend filmaanbod getoond. In de namiddag om 14 uur en 16 uur kan er genoten worden van eerst een kinderfilm en daarna een jeugdfilm. ’s Avonds speelt een avondfilm. Het volledige aanbod is te ontdekken op
The post Gratis zomeropenluchtbioscoop

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s uitoefenen”

Op dezelfde dag samen met pensioen gaan: daar kunnen de meeste koppels enkel van dromen. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het onderwijs is het echter precies wat Patrick Schoonbaert (61) en Leen Walschap (61) uit Assebroek konden doen.
The post Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »