Poperingse kunstacademie moet erg creatief zijn op 1 september: “Hoofdgebouw wordt nog volop gepoetst na brand”

Een kerk, cultureel centrum, school… de directie van de Poperingse kunstacademie legde de voorbije dagen een complexe puzzel om hun leerlingen vanaf 1 september een plek te bieden in de stad na de brand in “het hart” van de academie.

Al een week lang zijn dertig tot veertig medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf Recon aan de slag in de klassen van de Poperingse kunstacademie: alle ruimtes, instrumenten, kunstwerken, computers, administratie en nutsvoorzieningen worden gepoetst en hersteld in de mate van het mogelijke na de nachtelijke brand van 18 augustus bij zorgafdeling Estrade in hetzelfde gebouw.

“Gelukkig hebben de branddeuren hun werk gedaan, waardoor enkele verdiepingen grotendeels gespaard bleven van rook, roet en stof”, wijst directielid Stefanie Vandewalle donderdag tijdens een rondleiding door het gebouw.

Poetsploeg

In “het hart” van de kunstacademie blijkt de schade wel aanzienlijk. “En groter dan aanvankelijk ingeschat”, zegt Poperings cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V). “Het gaat om een aantal klaslokalen, bureaus van de directie en het secretariaat. Er hangt nog een brandgeur en overal drongen roetdeeltjes binnen. Jammer genoeg is de nieuwe computerapparatuur van de afdeling animatie beschadigd. We hebben ook de pech dat een lokaal vlakbij was met instrumenten die geleend kunnen worden. De concrete impact moet nog blijken: van een cello zien we niks aan de buitenkant, maar als zo’n instrument te dicht bij een warmtebron komt kan er schade zijn. Een goede poetsploeg neemt nu alles met man en macht onder handen, maar dat kan nog een tijdje duren.”

Meester-puzzelaars

Op 1 september start ook het ‘schooljaar’ van de kunstacademie. “We hebben gelukt dat onze directieleden meester-puzzelaars zijn”, looft Vandromme. “Ze zijn erin geslaagd om voor elke leerling de mogelijkheid te bieden om te kunnen starten. Voor wie dat niet lukt in het getroffen hoofdgebouw, zijn er een aantal tijdelijke vervanglocaties voorzien dankzij de samenwerking met tal van diensten en partners.”

Iedereen bereiken

Het gaat onder meer om het Vroonhof, Studio Artîlerie van De Lovie vzw, school De Pinker, cultureel centrum Ghybe, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Sociaal Huis. “Zo kunnen we de eerste dagen overbruggen”, verzekert Vandewalle. “Op vlak van communicatie is dit wel een uitdaging: nog niet alle geïnteresseerden zijn ingeschreven, wat het moeilijk maakt om iedereen te bereiken. We hopen dat het beschadigde gedeelte van het hoofdgebouw gebruiksklaar verklaard wordt door de brandweer na de poetswerken. We hopen om in de brandzone weer ‘gewoon’ te kunnen werken tegen 1 januari.”

De bewoners van de getroffen zorgafdeling Estrade, waar de brand uitbrak, hebben nog zeker noodopvang tot 15 september. De Poperingse polikliniek, die ook in het gebouw is gehuisvest en verbonden is met het Ieperse Jan Yperman Ziekenhuis, blijft voorlopig dicht.

Polikliniek blijft dicht

“Wij stellen nu de einddatum van 18 september voorop”, verklaart Katelijne Vanbeselaere, woordvoerster van het ziekenhuis. “Zeker tot dan zijn de afspraken voor de Poperings polikliniek uitgesteld en vinden alle consultaties en onderzoeken door onze specialisten plaats op de Ieperse hoofdcampus.”

De gratis pendelbus tussen de polikliniek en het ziekenhuis in Ieper blijft wel rijden. (TP)

The post Poperingse kunstacademie moet erg creatief zijn op 1 september: “Hoofdgebouw wordt nog volop gepoetst na brand” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee jaar cel voor twintiger die moeder foltert met waterboarding na ruzie over avondeten: “Ze kwam in mijn comfortzone”

Na een ruzie over het avondeten sleurde M.S. (26) zijn moeder naar de badkamer, waar hij haar ‘waterboardde’ met een natte badjas. Pas toen hij merkte dat ze moeilijk ademde, hield hij op. Het was lang niet de eerste keer dat de twintiger zijn moeder te lijf ging. De rechter gaf hem twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Papa Andy (39), mama Kyra (33) én baby Naud zijn alle drie op dezelfde dag jarig: “Dat de kans wel héél klein zou zijn, vertelde onze gynaecoloog nog”

Toen de gynaecoloog de uitgerekende geboortedatum van hun klein spruit verklapte, gniffelden Andy en Kyra meteen naar elkaar. ‘30 juni? Een dag later op 1 juli zijn we samen jarig’, zei het koppel uit het Limburgse Lanaken. Hun stiekeme wens kwam ook nog eens uit, want maandag kwam baby Naud gezond ter wereld. “Een mooier verjaardagscadeau is er niet”, vertelt

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

Hooggerechtshof VS: Trump geniet deels immuniteit tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »