Paul Mues (69) uit Middelkerke verovert na 50 jaar (!) nationale titel in golfbilfjart

Paul Mues (69) heeft zijn vijftigjarige ervaring als golfbiljarter omgezet in een titel. Hij is Belgisch kampioen golfbiljart geworden in de categorie voor spelers van 65 jaar en ouder. Die titel wil hij volgend jaar graag verdedigen.

Het Belgisch kampioenschap, dit jaar georganiseerd in Ninove, ging van start op 11 augustus en loopt nog tot en met 10 september. Het prestigieuze tornooi brengt dit jaar maar liefst tweeduizend deelnemers vanuit het hele land samen in de stad aan de Dender.

De categorie voor spelers van 65 jaar en ouder, waarin Paul Mues Belgisch kampioen werd, verwelkomde 64 deelnemers. Paul moest op 15 augustus in totaal zes wedstrijden spelen om Belgisch kampioen te worden. Daarin moest hij al zijn ervaring en vaardigheden gebruiken om de concurrentie te verslaan. Hij speelde de finale tegen Hugo Aerts, van biljartclub Peulis bij Lier, die al tweemaal Belgisch kampioen was geworden.

Al dat reizen

Paul Mues is afkomstig uit Leuven en heeft 48 jaar in Leuven gespeeld. Twee jaar geleden besloot hij samen met zijn vrouw Marleen Vande Gaer te verhuizen naar Middelkerke. Dat bracht echter nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de lange reis naar Leuven voor het wekelijkse biljartspel. “Ik heb toen een heel jaar lang elke vrijdag heen en weer gereisd om in Leuven te kunnen biljarten. Maar dat werd steeds lastiger. Het verkeer en de constante files maakten het op den duur onmogelijk.”

Uiteindelijk vond Paul een nieuwe club in het hart van Middelkerke. “We hebben met die club kampioen gespeeld in eerste afdeling”, zegt hij. De club was gevestigd in het gezellige Gouden Ankertje, in de Kerkstraat. Helaas moest die locatie de deuren sluiten vanwege financiële problemen, wat Paul en zijn team dwong om op zoek te gaan naar een nieuw speeladres. Vanaf volgend seizoen is hun clublokaal herberg Cornelius in Snaaskerke. “Volgend jaar spelen we in de hoogste afdeling van West-Vlaanderen, in ereklasse, met ongeveer dezelfde ploeg als die van Middelkerke”, legt Paul uit.

Paul en zijn team zijn vastberaden om dezelfde groepsdynamiek te behouden die hen zo succesvol maakte in Middelkerke. Dat streven wordt ook weerspiegeld in hun nieuwe teamnaam, De Kustvrienden, een naam die hun sterke band en hun verbondenheid met de kustregio benadrukt.

“Volgend jaar spelen we met onze club De Kustvrienden in Snaaskerke, in de hoogste West-Vlaamse afdeling”

“In Middelkerke is er nog een biljartclub, maar wij konden daar met onze club niet direct terecht”, zegt de kersverse Belgisch kampioen. Zo is er de bekende Estran biljartclub, een plek waar vriendschap en spelplezier centraal staan. Hier komen enthousiaste spelers wekelijks samen om elkaar uit te dagen op het groene laken. De focus ligt op gezelligheid en onderlinge competitie, waarbij de leden weinig behoefte hebben om elders te spelen. De Estran club organiseert interne wedstrijden op vrijdagavond en hecht waarde aan het versterken van sociale banden.

Aan de andere kant bevinden zich de competitieve biljartclubs, waaronder Paul Mues en zijn team. Voor die clubs draait het om serieus spel, op hoog niveau. Competitieve spelers zijn bereid om aanzienlijke afstanden af te leggen, soms tot wel 60 à 70 kilometer, om tegen andere clubs te spelen. Roeselare blijkt een hotspot te zijn voor biljartclubs, wat vaak vereist dat spelers van aan de kust lange afstanden moeten afleggen.

Door zijn broer

Het was halverwege de vorige eeuw toen Paul Mues voor het eerst in aanraking kwam met golfbiljart. Hij herinnert zich nog levendig hoe zijn interesse werd gewekt door zijn broer, die al bezig was met biljarten. Paul was toen pas zestien, zeventien en zijn nieuwsgierigheid bracht hem ertoe om met zijn broer mee te gaan naar de biljartzaal. Hij besloot al snel zelf de keu ter hand te nemen.

Dit jaar heeft Paul Mues geschiedenis geschreven door voor de eerste keer de titel van Belgisch kampioen golfbiljart te veroveren. Zijn inzet en vastberadenheid hebben eindelijk vruchten afgeworpen. Hij hoopt volgend jaar zijn titel te verdedigen en te verlengen.

Terwijl snooker op televisie wordt uitgezonden en de recente wereldtitel van Luca Brecel de populariteit van de sport heeft vergroot, blijft golfbiljart grotendeels buiten de schijnwerpers. Toch heeft de Koninklijke Belgische Golfbiljartbond een ledenbasis van ongeveer vijfduizend spelers. Het organiseren van het Belgisch kampioenschap biedt een unieke gelegenheid om de sport meer bekendheid te geven.

The post Paul Mues (69) uit Middelkerke verovert na 50 jaar (!) nationale titel in golfbilfjart is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ondanks schadeclaim van 156 miljoen euro: Netflix biedt aanzienlijk bedrag voor nieuwe show van ‘Baby Reindeer’-maker

Netflix heeft door de reeks ‘Baby Reindeer’ al een aanklacht van maar liefst 170 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) aan zijn been, maar daar lijkt de streamingdienst zich niets van aan te trekken. Bovendien willen zij dat de maker van de reeks, over een barman die gestalkt wordt door een oudere vrouw, een nieuwe show maakt. Dat meldt ‘The

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »

België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.
The post België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »