Meer dan 1.600 bestuurders al beboet in Rumbeke voor overdreven snelheid in fietsstraten

Het nieuwe circulatieplan in Rumbeke heeft al enkele maanden ingang gevonden. Eind vorig jaar kwam er een uitgebreide zone 30 in het Rumbeekse centrum. Dat vraagt tijd om gewoon te worden, bewijzen de cijfers van de politiehandhaving.

Naast een uitgebreide zone 30 komen er ook maar liefst 15 fietsstraten in Rumbeke. In een fietsstraat mag gemotoriseerd verkeer fietsers niet inhalen en is de snelheid ook beperkt tot 30 km per uur. “Het circulatieplan in Rumbeke werd door mijn voorganger opgestart in 2019 en is daarom ook vroeger toegepast dan de veranderingen in Roeselare”, aldus schepen Stefaan Van Coillie. “Ik geloof dat de zone 30 al van eind 2022 in voege trad in Rumbeke. En ja, er zijn veel fietsstraten in Rumbeke en het is aanpassen voor de automobilisten die verplicht achter de fietsers moeten blijven en hen niet mogen inhalen. We weten uit studies dat het anderhalf tot twee jaar duurt vooraleer zowel fietsers als autobestuurders een fietsstraat ‘gewoon’ zijn. Maar ik ga er van uit dat iedereen van goede wil is en zich aan de regels houdt.

Nultolerantie

Zo weten automobilisten dat ze niet mogen inhalen en beseffen fietsers hopelijk ook dat ze niet tergend traag door een fietsstraat moeten fietsen met een file wagens achter zich. Op het einde van het jaar komt er zeker een evaluatie van de situatie in Rumbeke. We zullen nagaan hoe het is gelopen en als er bijsturingen nodig zijn, zullen we dat bekijken. Maar het kan dus ook dat er geen aanpassingen noodzakelijk zijn.”

In Rumbeke is er wel degelijk handhaving in de verschillende zones 30. “Sedert het invoeren van de zones 30 hebben we al negen snelheidscontroles uitgevoerd in Rumbeke”, vertelt RIHO-woordvoerder Carl Vyncke. “We hebben 3.901 wagens gecontroleerd en daarvan waren er 1.618 in overtreding of 41,48 procent. Die bestuurders hebben dus een boete gekregen. De hoogst gemeten snelheid in een zone 30 was 76 km per uur maar de meeste overtredingen situeren zich tussen 37 en 50 km per uur. Er wordt immers geflitst vanaf 37 km per uur. Dat is een nultolerantie want er komt een correctie van zes km per uur. We merken dus dat controles noodzakelijk zijn en dat zal in Roeselare ook nodig zijn. Soms helpt alleen communicatie niet altijd en moeten chauffeurs beseffen dat ze kunnen geflitst worden als ze te snel rijden.” (PS)

The post Meer dan 1.600 bestuurders al beboet in Rumbeke voor overdreven snelheid in fietsstraten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Weer yoga in de weide van boer Jos

In de weide van boer Jos in Reningelst kan je op vrijdag 12 juli opnieuw een workshop yoga volgen. Dit jaar wordt gekozen voor een avondsessie.
The post Weer yoga in de weide van boer Jos appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »