Kermiscomité van Kortemark leeft toe naar muzikaal orgelpunt ‘End Summer’: “Nog altijd gratis festival”

De kermis in Kortemark loopt sinds 26 augustus op volle toeren, maar achter de schermen draait er nog een goed geoliede molen: die van het kermiscomité. Voorzitter Kris Decleir en de zijnen werken het jaar rond om iedere inwoner onder de kerktoren een goed gevuld kermisprogramma aan te bieden.

“Ik ben nu een kleine 20 jaar voorzitter”, aldus Kris Decleir (54). Hij is gehuwd met Kristine Brinckman en woont langsheen de Koutermolenstraat. “Kermis in Kortemark, dat is natuurlijk koers en kermiskramen, maar alles daarbuiten valt onder onze bevoegdheid. We vergaderen maandelijks het hele jaar rond. Kort na het einde van de kermis starten we weer met een nieuw werkjaar. Dat kermiscomité bestaat naast mezelf ook uit Patrick Dedeyster, Steven Van der Mesche, Davy Degent, Luc Dedeyster, Kevin Boudry, Mario Dedeyster en Jelle Vercoutere. Maar liefst 5.500 exemplaren van het kermisboekje bezorgen we zelf huis aan huis in de gemeente. Wie interesse heeft om te adverteren, mag trouwens steeds contact met ons opnemen. We mogen toch wel stellen dat we doorheen de jaren enkele mooie zaken gerealiseerd hebben.”

Tuning

“Voor ons betekent kermis ook vroeg op en laat gaan slapen”, treedt Patrick Dedeyster (62) Kris bij. “De eerste zaterdag moeten we al rond 2.30 uur uit de veren om de deelnemers aan de rommelmarkt hun plek toe te wijzen. Dit jaar speelde de regen ons ’s morgens vroeg wat parten en daagden heel wat kraampjes niet op. Langsheen het parcours stonden er toch een 70-tal. Bij mooi weer waren er dat in het verleden meer dan 100, maar als je vergelijkt met andere rommelmarkten, scoren we zeker niet mis.”

“Ook de animatie tijdens de avondmarkt is steeds belangrijk om wat volk op de been te krijgen. Zo is er de kinderprijzenworp, waar we dit jaar een kleine 200 deelnemers hadden én de autotuning met maar liefst 199 deelnemende wagens. We mogen natuurlijk ook alle deelnemende verenigingen niet vergeten, want ook zij zorgen ervoor dat er die avond heel wat te doen is. Op maandag staat ons kermiscomité garant om een handje toe te steken op de kermisnamiddag voor mensen en kinderen met een beperking. Een woord van dank aan de gemeente én de foorkramers is hier zeker ook op z’n plaats. Gelukkig krijgen we bij alles wat we doen ook steevast de hulp van heel wat echtgenotes.”

Grootste evenement

“Uiteindelijk zien we zelf niet veel kermis, behalve dan op donderdag”, vervolgt Kris. “Dan zetten we eens uit naar de beroepsrennerskoers en zien we de kermis die avond vaak dubbel (lacht). Op zaterdag 2 september staat ons grootste evenement op het programma: End Summer, het muzikale slot van de zomer dat heel wat volk op de been brengt. We moeten opboksen tegen veel grotere evenementen, maar we proberen toch steeds een gevarieerd programma aan te bieden.”

“Het is vooral belangrijk dat we dit nog steeds gratis kunnen houden. Niet alleen het podium en de klank- en lichtinstallatie kosten veel geld, maar ook aan de artiesten hangt een serieus kostenplaatje. Als je soms leest of hoort wat sommigen op hun verlanglijstje zetten voor in hun kleedkamer… Je kan zo 1.000 euro uitgeven aan een zanger of groep, nog voor ze optreden”, klinkt het verder nog.

Christoff

“Om de kosten wat te drukken, houden we met het feestcomité een dranktent open op de markt. Er zijn 400 zitplaatsen aan tafeltjes, maar ook een pak partytafels. Vorig jaar was er zeker meer dan 1.000 man aanwezig. Dit jaar warmt plaatselijk talent Nick Beernaert de aanwezigen op, terwijl Christoff het feestterrein vast en zeker zal doen ontploffen. Jean et les Flamands neemt het publiek op sleeptouw langsheen oerdegelijke Vlaamse en Nederlandse songs, terwijl de Faute Bendt tal van medleys loslaat op de aanwezigen en daarmee ook garant staat voor muzikale ambiance voor jong en oud. Mijn droomartiest om hier te laten optreden? The Golden Earring op End Summer, dat zou nogal vuurwerk geven. Maar om die hier te krijgen, zullen we véél pintjes moeten tappen”, besluit Kris.

The post Kermiscomité van Kortemark leeft toe naar muzikaal orgelpunt ‘End Summer’: “Nog altijd gratis festival” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

IN BEELD. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »