Infoavonden in Koksijde-Dorp, Oostduinkerke, Wulpen en Sint-Idesbald: Vier klimaattafels in het najaar

De gemeente organiseert dit najaar in vier deelgemeenten vier klimaattafels. Dat zijn infoavonden waarop je vragen over verstandig energiegebruik en doordachte omgang met de natuur worden beantwoord. Het initiatief kadert in het engagement van Koksijde om de klimaatdoelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.0 én 2.1 te halen.

De lat werd al hoger gelegd in het LEKP 2.1, dat stelt dat de deelnemende gemeenten zich engageren om minstens één wijkverbeteringscontract met een collectieve renovatie en oog voor sociale diversiteit te faciliteren voor eind 2025. In dit kader werkte Koksijde een plan uit voor de renovatie van de Silicowijk in Koksijde-Dorp.

Daarnaast organiseert de gemeente samen met Energiehuis DVV Westhoek en het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen Acasus Veurne nog dit jaar klimaattafels rond het thema ‘Energie en renoveren’. Koksijde maakt bouwadvies van Acasus bij nieuwbouw of renovatie gratis voor inwoners en tweedeverblijvers. Dat advies kan voor de energierekening een flinke slok op de borrel schelen. Via de provincie West-Vlaanderen kunnen Koksijdenaars ook vrijblijvend intekenen voor de groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterijen.

Half oktober verschijnt er een special van het magazine Tij-Dingen, rond klimaat en natuur, waarin de acties in de kijker worden gezet. En er is een klimaatwebsite in de maak. Die wordt op 12 september gelanceerd in ‘t Oud Schooltje in Koksijde-Dorp.

1.500 mensen

Klimaatregisseur Claude Willaert (dienst Milieu en Duurzame Ontwikkeling) heeft echter nog meer klimaatnieuws in petto.

“We zijn al gestart met het verdelen van postkaarten in Koksijde-Dorp om de aandacht te vestigen op de vier klimaattafels. Doel is om 1.500 mensen – gemiddeld zo’n 400 per deelkern – uit te nodigen voor de vier infoavonden. De gemeente nodigt alle inwoners uit op vier dezelfde klimaattafels op vier locaties, met focus op energie, isoleren, deelwagens en deelfietsen, en bomen en struiken voor je tuin. Op de klimaattafels stellen Acasus en DVV Energiehuis Westhoek hun werking voor, ze vertellen over hoe je je energieverbruik kunt opvolgen, en aan de hand van renovatiecases bewijzen ze hoeveel winst renoveren kan opleveren. Dan overlopen we nog eens de klimaatdoelstellingen die Koksijde wil halen en stellen we kort de deelfietsen en deelwagens voor. Aangezien de winter zorgt voor een stijging van het energieverbruik (en -prijzen?), kan dit de meest winstgevende avond van die week zijn – zonder dat je ervoor moet werken!”

“Het programma wordt nog verder uitgewerkt, maar noteer alvast de data! De eerste klimaattafel vindt plaats op dinsdag 12 september in ‘t Oud Schooltje, Kerkstraat 20A in Koksijde-Dorp. Op dinsdag 17 oktober wordt de klimaattafel georganiseerd in zaal Witte Burg in Oostduinkerke, op dinsdag 14 november in Gasthof Bethania, Dorpsplaats 9 in Wulpen, en op dinsdag 12 december in de Kerkepannezaal in de Strandlaan 128 in Sint-Idesbald, telkens om 20 uur.”

“Volgend jaar is er een extra klimaattafel, op vrijdag 19 januari. De keynote speakers zijn Yanïca Denoyelle, medeauteur van het boek Klimaatschok, haar zus (architecte) en vader Dirk.”

The post Infoavonden in Koksijde-Dorp, Oostduinkerke, Wulpen en Sint-Idesbald: Vier klimaattafels in het najaar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere rock en punk”

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde studeerde dit schooljaar af aan MUDA, richting singer-songwriter. Voor haar zangexamen mocht ze optreden in Missy Sippy. Daarnaast zingt ze in de band Junkyjardpool, die deze zomer optreedt tijdens de Gentse Feesten.
The post Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »