Brugse reitjes opnieuw vervuild na hevige regenval

Door de hevige regenval woensdagnacht is er opnieuw vervuiling in de Brugse reitjes vastgesteld. De Brugse zwemdoortocht van 2 september komt mogelijks in het gedrang. Een analyse van waterstalen moet meer duidelijkheid brengen.

“Er drijft veel vuil op het water in de Augustijnenrei, de Gouden Handrei en de Spaanse Loskaai”, meldt Brugs burgemeester Dirk De fauw ons. Door de felle regenbuien woensdagnacht is er vanuit de overlopen veel vuiligheid mee in de reien beland.

Labo

“Net als vorige maand kent onze milieudienst de precieze oorzaak van de vervuiling niet. Onze stadsdiensten hebben enkele waterstalen genomen, die zijn voor verder onderzoek naar het labo gebracht. Het risico bestaat dat de zwemdoortocht van komend weekend dient geschrapt te worden. Alles hangt af van het resultaat van het onderzoek, dat moet uitwijzen welke vervuilende stoffen in het water terecht gekomen zijn. We hopen snel op meer duidelijkheid”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Op zaterdag 02 september organiseert de Koninklijke zwemclub de Brugse IJsberenkring de ‘Brugse doortocht’. Dit is een open water zwemwedstrijd voor zowel de competitie- als de recreatieve sporter. In de voormiddag start de competitie met de lange afstanden (5000 m en 3000 m).

In de namiddag staan de 1000 m wedstrijden geprogrammeerd. Na het competitie gedeelte kunnen ook de recreanten ‘genieten’ van het unieke, prachtige decor om hun 1000 m te zwemmen in de zwemjogging (start vanaf 15.15 uur). Het zwemparcours ligt in de nabijgelegen Langerei, ter hoogte van de school Sint-Leo-Hemelsdaele

Vervuiling

Het is niet de eerste keer dat de Brugse reitjes kampen met vervuiling deze zomer. In juni waren er al gelijkaardige vaststellingen. De vervuiling van de reitjes blijft een mysterie. Volgens milieuschepen Franky Demon veroorzaakte een defect overstort in de Korte Winkel in juni een deel van die vervuiling. Door de hevige regenval kon het overstort toen het rioolwater niet meer tegenhouden, het euvel is hersteld.”

Watermaatschappij Farys heeft de opdracht gekregen om met camera’s de rioleringen in de nabijheid van de reitjes te controleren op andere mankementen. Zo’n uitgebreid cameraonderzoek is wel een moeilijke en langdurende klus.

Volgens Franky Demon hebben de stadsdiensten deze zomer al heel wat riooldeksels opgetild: “Dat heeft niks opgeleverd, het is zoeken naar een naald in een hooiberg om te weten van waar de vette smurrie vandaan komt.

The post Brugse reitjes opnieuw vervuild na hevige regenval is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

Zware klap voor Zelensky: “Oekraïne zal op NAVO-top te horen krijgen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden”

Oekraïne zal op de NAVO-top begin deze maand in Washington vernemen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden van de NAVO, wat een zware klap is voor Zelensky. De militaire alliantie zal Kiev om “aanvullende stappen” vragen om de corruptie in te dammen alvorens de gesprekken over lidmaatschap verdergaan, aldus een hooggeplaatste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie

Lees meer »

Noodtoestand in Zuid-Korea door extreem weinig geboortes: “Niet genoeg naar vrouwen geluisterd”

Zuid-Korea heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat het geboortecijfer zo laag is dat de president zich zorgen maakt over het voortbestaan van het land. Bij dat noodplan horen (nog maar eens) maatregelen om het aantal geboortes op te krikken. Maar of die iets zullen uithalen, is maar de vraag. "Vrouwen zeggen dat er onvoldoende naar hen geluisterd is", zegt freelance journalist

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet

Op vrijdagavond 14 juni ging traditiegetrouw het personeelsfeest van gemeente Hooglede door, waar ook een aantal mensen in de bloemetjes gezet werden.
The post Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »