Barbecue ten voordele van educatieproject Els en Nico in India: “Droom breidt steeds verder uit”

In het najaar trekken Els Delie en haar man Nico Staessens uit Rumbeke voor de achtste keer naar Paikapada in de deelstaat Orissa in het oostelijk deel van het enorme land India.

Het mooie, inspirerende verhaal begon in 2008 vertellen Els en Nico enthousiast. “In 2008 was de Indiër Jagdish Nayak, onder de paraplu van Broederlijk Delen, te gast bij het missiecomité van Rumbeke. Wij waren en zijn zelf erg actief betrokken bij de plaatselijke missiewerking en bij uitbreiding bij de werking van de pastorale eenheid H. Vincent. We hebben Jagdish toen begeleid en rondgeleid o.a. naar studio Globo, het inleefatelier van het wereldhuis in de Hugo Verrieststraat. Zo maakte hij kennis met wat er reilt en zeilt in en rond Roeselare en in onze provincie. Het was voor beide een verrijkende ervaring en hij nodigde ons ‘en passant’ uit naar zijn heimat Paikapada.”

Dat was snel gezegd, maar dat realiseren bleek toch een ander paar mouwen. “Na een intense voorbereiding trokken we in 2010 voor het eerst, vergezeld van Willy Maddelein en Lucrèse Raes, naar India. Bij ons eerste bezoek is de droom ontstaan om naast het bestaande schooltje een gemeenschapshuis te bouwen voor o.m. voor- en naschoolse kinderopvang. “Meer dan 10 jaar hebben we aan die droom gewerkt”, vertellen Els en Nico verder.

Tweede schooltje

Dankzij de financiële middelen – die we hier via allerlei acties inzamelden – is het gemeenschapshuis een feit en ondertussen verder uitgebreid naar een werking voor kinderen, jongeren en volwassen vrouwen. Ook senioren vinden er hun plaats voor hun bijeenkomsten en praatgroepen. De werking kost op jaarbasis 12.000 euro voor onder meer de vergoeding van de 11 leerkrachten en medewerkers, die zorgen voor invulling en begeleiding van verschillende activiteiten rond muziek, snit- en naad, ICT, wiskunde, Engels en tekenen. Zij die het gemeenschapshuis bezoeken krijgen bovendien een ontbijt en een maaltijd. Op dit moment bereiken we dagelijks 80 kinderen, jongeren en volwassenen. De oudste dochter van Jagdish, Prajna Nayak (33), is manager van het gemeenschapshuis en haar vader, waarmee het allemaal begon woont op een boogscheut van het gemeenschapshuis.”

Bovendien werd in het najaar van 2022 gestart met de bouw van een tweede wijkschooltje in de buurt en werd een stuk grond, naast het gemeenschapshuis, als speelterrein aangekocht. “Bij onze eerste reizen was het een combinatie van meehelpen/meedenken ter plekke én toerisme, de jongste keren bleven we echt drie weken ter plaatse en leefden er net zoals hen. Wat ons dan telkens opvalt is dat ze heel dankbaar en met bijzonder weinig tevreden zijn. Met de financiële middelen, die we van hieruit meenemen kunnen zij ginder enorm veel doen. In 2019 was pastoor Johan Loones, nu deken van Menen, mee. Ook voor hem was ons project een openbaring en paste het perfect in de christelijke spirit.” Het project heeft intussen de Global Education Award gewonnen, een nationale erkenning op vlak van basiseducatie.

“Straks zijn we voor de achtste keer daar. Wat we daar met de centen van hier doen is heel concreet. We zijn erg dankbaar voor alle (financiële) steun. Daarom organiseren we op zondag 27 augustus, vanaf 12 uur, opnieuw een lekkere barbecue in PC Den Hazelt. We nodigen iedereen hartelijk uit, zo bouw je mee aan de droom die 10 jaar geleden begon”, besluiten Els en Nico. (AD)

Kaarten aan 18 euro (volwassenen) en 10 euro (-12 jaar). Reservatie via 0496 33 54 31 of [email protected].

The post Barbecue ten voordele van educatieproject Els en Nico in India: “Droom breidt steeds verder uit” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

“Sommigen zeggen niets, anderen zijn boos”: huilende ploegmaats eren verongelukte André Drege (25), slotrit in Oostenrijk geneutraliseerd

Emotionele momenten in de Ronde van Oostenrijk. Ter nagedachtenis van André Drege (25) – de Noorse renner die gisteren viel in de afdaling van de Großglockner en overleed – wordt de slotrit vandaag geneutraliseerd en vond er bij aanvang een minuut stilte plaats. De renners en stafleden van Dreges ploeg Team Coop-Repsol konden hun tranen op het podium niet bedwingen.

Lees meer »

Vlaams Gezin verhuist naar Fuerteventura voor surfcarrière van zoon Kamiel (12): “We geven hem de vrijheid die hij nodig heeft”

Kamiel Deraeve (12) uit Oostduinkerke kan goed surfen. Over acht jaar hoopt hij op de Olympische Spelen te staan, maar de golven van de Noordzee zijn nu al te klein voor hem. Dus vroeg hij aan papa en mama: “Zouden we niet naar Fuerteventura verhuizen?” Peter Deraeve (46) en Elise Debaere (43) moesten er even over nadenken, maar de knoop

Lees meer »

Navo houdt Oekraïne aan het lijntje

De staats- en regeringsleiders van de Navo wacht in Washington een lastige evenwichtsoefening. Ze moeten eenheid uitstralen en de steun aan Kiev Trump-bestendig maken, maar het Oekraïense lidmaatschap komt geen stap dichterbij.

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hádt ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Wim Opbrouck zoekt strandbloemen

Wim Opbrouck is de curator van het vernieuwde Provinciaal Hof op de Markt in Brugge. Hij is nu samen met zijn team volop bezig het Hof der Dingen vorm te geven dat er een vaste stek krijgt.
The post Wim Opbrouck zoekt strandbloemen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »