Witte mars voor Youness die stierf bij schietpartij in Komen

Woensdagavond verzamelden bijna 1.000 mensen zich voor een witte mars doorheen de straten van Komen-Waasten. De tocht werd georganiseerd door de familie van Youness Allach, die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd doodgeschoten. De mars verliep zonder incidenten.

Het was de familie van Youness die via sociale media had opgeroepen om in groep naar de parking van het MJC te stappen. Op die parking kwam het vrijdagnacht tot een confrontatie tussen de 20-jarige Youness en een 19-jarige inwoner van het Franse Houplines. Tijdens de confrontatie kreeg Youness een kogel in de borststreek. Hij overleed ter plaatse.

De witte mars vertrok vanuit de wijk Geuten, waar de familie van Youness woont. Initieel werd er gerekend op de aanwezigheid van een honderdtal mensen, uiteindelijk werden het er bijna 1000. Alle deelnemers droegen witte kledij, een witte roos of een witte ballon.

Tragedie

De politie was massaal ter plaatse en hield rekening met alle scenario’s. In de nasleep van de dodelijke schietpartij werd door verschillende mensen opgeroepen wraak te nemen. Het werd een incidentloze gebeurtenis, waarbij mensen steun zochten bij elkaar. Ter hoogte van de parking werd halt gehouden en kon eender wie woorden van troost noteren op een tijdelijk herdenkingsmonument. Kort voor 20 uur verlieten de laatste mensen de parking.

“Wij kenden Youness eigenlijk niet echt maar wilden hier toch aanwezig zijn”, klonk het bij een dame ter plaatse. “Zo een tragedie, zo jong en al uit het leven getrokken. IK mag er niet aan denken dat dit met mijn kinderen zou gebeuren. Geweld is helaas erg banaal geworden en loert bijna op iedere hoek van de straat”.

De schietpartij en de nasleep ervan haalde de internationale pers. De vermoedelijke dader van de schietpartij sprong in de Leie, nadat hij probeerde te vluchten van de politie. Zijn lichaam werd 2 dagen later door duikers van de brandweer uit het water gehaald. Een binnenschipper had het levenloze lichaam op het water zien drijven. Politie en parket houden de lippen stijf op elkaar en weigeren iedere vorm van commentaar.

The post Witte mars voor Youness die stierf bij schietpartij in Komen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Werken in Doomkerke maanden later klaar dan verwacht: meest recente prognose wordt eind maart 2025, mits normale zomer en najaar

“De hele Brandstraat in Doomkerke tegen het einde van dit jaar afgewerkt krijgen, zou een huzarenstukje zijn”, liet projectmanager voor de wegenwerken Davy Poelaert in een vorig gesprek vallen. Maar het voorbije kwakkelweer heeft anders beslist. Mits een normale – zeg maar droge – zomer en najaar zijn de ingrijpende riolerings- en wegenwerken in Doomkerke pas tegen het einde van

Lees meer »

‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.
The post ‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Nieuwbouw De Samenkomst en Academie in Ledegem valt twee miljoen duurder uit

De nieuwbouw zaal De Samenkomst en vlakbij de nieuwbouw voor de muziek- en kunstacademie in Ledegem valt maar liefst twee miljoen duurder uit dan is geraamd. Dat maakte burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) donderdagavond bekend tijdens de gemeenteraad. “We overliepen de ingediende offertes en zijn toch wat geschrokken”, zegt hij. “De raming kwam uit op ongeveer 4,5 miljoen, de goedkoopste offerte

Lees meer »