Toch lichtpuntjes in wisselvallige zomer: meer buitenlandse toeristen ontdekken onze kust

Dat de toeristische sector aan de kust terugblikt op een wisselvallig zomerseizoen, is geen verrassing. Voor juli en augustus noteert het provinciebedrijf Westtoer ongeveer 10 miljoen overnachtingen. Dat is 8 procent minder dan in de warme zomer van vorig jaar. Toch heeft het slecht weer geen negatief effect op alle sectoren, zo hebben de restaurants wel goed gedraaid deze zomer. Ook Oostende Koerse kon een recordaantal bezoekers verwelkomen.

Dat de cijfers van de toeristische topmaanden juli en augustus lager zouden liggen dan vorig jaar, was te verwachten. We hebben dan ook een typische kwakkelzomer achter de rug met periodes van slecht weer. Bij de hotels lag de gemiddelde bezetting in juli en augustus op 75 procent. Dat is 7 procent minder dan in 2022. Bij de toeristische verhuurkantoren wordt matig positief teruggeblikt op het zomerseizoen. Door het wisselvallige weer waren er minder last-minutes. De gemiddelde bezetting is hier tussen de 5 en 15 procent lager dan in de zomer van 2022. Andere kantoren spreken van een status quo. De bezetting schommelt tussen de 70 en 95 procent. Vooral de eerste helft van augustus scoorde goed. De nieuwe vakantieregeling in Franstalig België is vooral voelbaar langs de Westkust. Ook het aanbod ligt dit jaar hoger omdat meer eigenaars van een tweede verblijf naar het buitenland reizen en de vakantiewoning of het appartement meer beschikbaar stellen voor verhuur.

Drukte gespreid

Vooral de kampeersector aan de kust ondervond echter de gevolgen met een mindere omzet door meer annulaties en vroege vertrekkers. De campings merken wel belangstelling van buitenlandse vakantiegangers uit Duitsland, Nederland en Groot Hertogdom Luxemburg.

Wie moedig was, trotseerde toch het kwakkelweer. © PETER MAENHOUDT

De zomer was voor sommigen wel nog een succes. In de restaurantsector vertelt Luc Deklerck, die drie horecazaken beheert in de Oostendse binnenstad, dat hij goede cijfers gedraaid heeft. “Wij hebben goed gewerkt in alle drie de zaken. We hebben zoals iedereen handen tekort, maar het voordeel was dat de drukte door het mindere weer meer gespreid was. Bij mooi weer zie je vooral een piek tijdens de avond, maar bij kwakkelweer komen mensen ook doorheen de dag langs. Vanuit de restaurants kunnen we dus zeker niet klagen. Beachbars en horecazaken met grote terrassen zullen het wel moeilijker gehad hebben omdat zij meer afhankelijk zijn van mooi weer.”

“In een normale zomer heb je 6 of 7 dagen slecht weer, nu waren het er 20” – Bart Boelens, Polé Polé Beach

Ook organisator Olivier Orlans van Oostende Koerse spreekt van een geslaagde zomer. “Wij kunnen niet klagen ondanks de mindere zomer. We hebben zelfs 20 procent beter gescoord dan in 2019 op vlak van bezoekers. Als het beter weer was geweest, waren de cijfers misschien nog beter geweest. We hebben maar één keer echt de hele namiddag regen gehad. Er was ook een goede sfeer en het voordeel van veel regen is dat de piste er perfect bij lag. Ervaring leert ons dat er meer volk is bij beter weer omdat we vroeger enkel avondedities hadden vanaf 16 uur. Mensen kwamen dan naar ons na hun bezoek aan het strand. Nu hebben we ook dagen die al om 11 uur starten en dan is het wel meegenomen dat het geen traditioneel strandweer was”, vertelt Orlans.

Ideaal filmweer

Voor de binnenattracties was juli een topmaand. “We hebben een zeer goede maand juli gehad”, zegt Anneleen Van Troos van Kinepolis. “Dit dankzij een combinatie van het minder goede weer en een mooi filmaanbod, met twee absolute kaskrakers Barbie en Oppenheimer, maar daarnaast ook de nieuwe Mission Impossible-film, de animatiefilm Elemental van Disney en Indiana Jones. Het slechte weer heeft zeker geholpen om het bioscoopbezoek voor deze films een extra boost te geven.”

Ondernemers die afhankelijk zijn van strandweer, zoals uitbaters van beachbars, zagen hun omzet dan weer fors dalen. “Bij de beachbars hebben we dat vooral gevoeld in juli, in augustus was er wel meer volk. Wat je echter kwijt bent in juli, kan je niet meer ophalen. In een normale zomer heb je 6 of 7 dagen slecht weer, maar nu waren het er 20”, vertelt Bart Boelens van Polé Polé Beach.

Dagtoeristen

In totaal noteert Westtoer deze zomervakantie ongeveer 4,9 miljoen dagtoeristen aan de kust, ongeveer 15 procent minder in vergelijking met de zomer van 2022. De topdag was zondag 20 augustus met ongeveer 165.000 dagtoeristen, gevolgd door dinsdag 15 augustus met zo’n 150.000 dagtoeristen. Het weer heeft traditioneel een grotere invloed op het dagtoerisme dan het verblijfstoerisme.

De zomer is dan wel voorbij, maar ook in het najaar komen traditioneel veel mensen zonder kinderen naar de kust om te ontspannen en te genieten van de rust. Tal van kantoren noteren volgens Westtoer nu al positieve cijfers voor september en oktober.

Meer Duitse toeristen

Het aantal toeristische overnachtingen door buitenlandse gasten is afgelopen zomer overal gestegen. Ongeveer 1,5 miljoen overnachtingen zijn geboekt door buitenlandse gasten, dat is 5 procent meer ten opzichte van de zomer van 2022. Westtoer merkt vooral een toename van overnachtingen door Duitsers aan de kust. Bij de kusthotels stonden buitenlandse gasten in voor 31 procent van alle gereserveerde kamers. “De kust is niet alleen een bestemming voor Belgen uit Vlaanderen en Franstalig België. Ook de ruime belangstelling van buitenlandse vakantiegangers uit de buurlanden is een opsteker”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

The post Toch lichtpuntjes in wisselvallige zomer: meer buitenlandse toeristen ontdekken onze kust is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

KIJK. Raket wordt onbedoeld gelanceerd, en valt na enkele meters weer recht naar beneden met enorme explosie tot gevolg

Bij een motortest is een Chinese Tianlong-3-raket per ongeluk gelanceerd. Door een structureel probleem raakte de raket los van het lanceerplatform. De raket ging enkele meters de lucht in, maar viel dan weer recht naar beneden. De raket kwam neer in de bergen en veroorzaakte een grote vuurbol, maar niemand raakte gewond. Het bedrijf achter de raket, Space Pioneer, laat

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Gemeente Kuurne nodigt nieuwe inwoners uit voor welkomstbijeenkomst met voetbal, quiz en rondleiding

De gemeente Kuurne mocht afgelopen jaar bijna 500 nieuwe inwoners verwelkomen binnen zijn gemeentegrenzen. Zoals elk jaar werden alle nieuwkomers uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst, die dit jaar plaatsvond in de nieuwe gemeenteschool Nest. Onder het genot van een hapje en een drankje begon de bijeenkomst met de vertoning van de voetbalwedstrijd België – Frankrijk op groot scherm.
The post

Lees meer »