Karl schrijft een brief naar juf Martine: “Jij en je collega’s maken de warmte van de dorpsschool tastbaar voor ouders en kinderen”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot juf Martine van de basisschool in Beerst die in juni met pensioen ging. De juf mag altijd antwoorden: [email protected].

Beste juf Martine,

Juf Martine! Dat zal het voor altijd blijven. Ook al smeer jij ‘s morgens niet langer je boterhammen om naar de basisschool van Beerst te vertrekken en ook al draai je de sleutel van het klasje niet langer om met de ambitie om kinderen te leren rekenen en schrijven. Het zal voor eeuwig en altijd Juf Martine blijven. Een eretitel die je met fierheid mag dragen. Je bent een van de vele koninginnen van zoveel lagere scholen. Allemaal uniek in hun soort en onbetaalbaar door wie ze zijn en wat ze doen.

Net voor het einde van het vorige schooljaar bracht ik Jack naar het eerste kleuterklasje. Voor de schoolpoort lag een rode loper. Daarrond verzamelden zich nieuwsgierige ouders. Op de speelplaats werd een erehaag gevormd door kleuters en leerlingen. Een oorverdovend applaus steeg op, want daar was ze: de enige echte juf Martine. Roze glitterhoedje op het hoofd, veelkleurige slinger om de hals, zonnebril. De ster van de dag, de vedette van de school. Stralend en lachend als altijd. Bloemen van directie, collega’s en leerlingen, handgeklap van ouders, een occasionele zoen van een papa. Exact wat je verdient. Het afscheid van de vrouw waarvoor het woord juf is uitgevonden.

Je was en bent een gedroomde ambassadrice voor het onderwijzend personeel in ons land

Juf Martine, ik wil jou en al die andere toegewijde leerkrachten die dag in dag uit het nodige geduld koesteren om onze kinderen mee op te voeden en voor te bereiden op het leven vanuit de grond van mijn hart bedanken. Er wordt al eens smalend gedaan over vakantiedagen en over lesuren van vijftig minuten. Dat ze het zelf doen, denk ik dan. Er is niet toevallig een lerarentekort. Het is een roeping die je enkel met passie en begeestering volhoudt. En laat dat nu de eigenschappen zijn die ik elke dag voel aan de schoolpoort in Beerst. Jij en je collega’s maken de warmte van de dorpsschool tastbaar voor ouders en kinderen. En daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Ik vermoed dat het op heel veel plaatsen in Vlaanderen net zo is.

Lieve juf Martine, je was en bent een gedroomde ambassadrice voor het onderwijzend personeel in ons land. Toen ooit het profiel van deze job is omschreven in een vergaderzaal van het ministerie van Onderwijs, zal het verlanglijstje wel heel dicht bij wie jij bent hebben aangeleund. Warm, vriendelijk, plichtbewust, positief, lief, pienter en gedreven. Mijn kinderen vertrokken elke ochtend met de grootste glimlach naar je klasje. Een veilige plek waar ze zichzelf konden zijn, zich konden ontplooien tot wie ze zijn geworden. Een tweede thuis waar ze fouten mochten maken en eruit konden leren dankzij het geduld van die lieve juf.

Elk jaar op Gedichtendag sta ik op met een immense lach op het gezicht en denk ik aan jou, juf Martine. Toen Jef – ondertussen bijna vijftien jaar geleden – bij je in de klas zat en de kinderen om beurten een rijmpje mochten verzinnen, dacht hij het gevonden te hebben: Juf Martine, laat je poep eens zien. Hilariteit alom. Ook bij jou. Omdat het moet kunnen. Geniet van het leven na de schoolcarrière. Aan creativiteit om de dagen in te vullen zal het je wel niet ontbreken.

Warme groet,

The post Karl schrijft een brief naar juf Martine: “Jij en je collega’s maken de warmte van de dorpsschool tastbaar voor ouders en kinderen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Uniek familieportret: Jean-Marie en Carmen Pfaff vieren 50 jaar huwelijk in kasteel

Exact vijftig jaar nadat ze in Beveren in het huwelijksbootje stapten, vieren Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) vandaag hun gouden bruiloft. Dochters Lyndsey (45), Kelly (46) en Debby (49) verrasten hen met een feestelijke lunch in het kasteel van Brasschaat. Onze fotograaf was erbij voor een exclusief familieportret. Dat Jean-Marie en Carmen een grote rol spelen in de

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

Benefietconcert in de Sint-Pieterskerk in Tielt voor huizenproject in Oeganda

Op maandag 1 juli kan je in de Sint-Pieterskerk in Tielt terecht voor een bijzonder benefietconcert. ‘Een reis door de tijd’ wordt georganiseerd door Harmonie van Hoop. De opbrengst wordt geschonken aan priester-missionaris Sander Kesseler, die momenteel werkzaam is in Oeganda. “We hebben financiële hulp nodig om huizen opnieuw op te bouwen. De steun kan echt het verschil maken.”

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »