De Zonnebloemblaadjes vzw zoekt nieuwe kampplaats én vrijwilligers: “Liefst school met internaat en keuken”

De Zonnebloemblaadjes vzw zet zich al sinds jaar en dag in voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar met een fysieke beperking. Hoogtepunt van de werking is het jaarlijkse zomerkamp van 21 tot 29 juli, waar de jongeren een spetterende vakantie beleven. Voor volgend jaar moeten de Zonnebloemblaadjes echter op zoek naar een nieuwe kampplaats, en dat is allerminst voor de hand liggend.

De Zonnebloemblaadjes vzw geeft kinderen met een fysieke beperking de kans om, net als hun valide leeftijdgenoten in de jeugdbeweging, op kamp te gaan. Deze zomer trokken liefst 71 kinderen op negendaagse naar Hoogstraten. Niet alleen kinderen met een fysieke beperking, maar ook hun broertjes en zusjes mochten mee. 67 vrijwilligers (begeleiders, algemene leiding, kookploeg, kine, dokter…) zorgden dat ze een onvergetelijk kamp beleefden.

Tomeloze inzet

“We deden leuke activiteiten, zoals een daguitstap, zwemmen, naar een park of speelplein gaan, een voetentocht, picknicken en allerlei spelletjes”, vertelt vzw-voorzitter Jean-Pierre Rosseel (71). Hij en zijn echtgenote Katrien Pollefeyt (68) zetten zich al meer dan vier decennia in voor de Zonnebloemblaadjes. In hun woning in Menen richtten ze daarvoor zelfs een speciaal hoekje in. “Het is een stukje van ons leven geworden”, zegt Katrien. “Voor de kinderen betekent het kamp erg veel. Ze praten er al lang op voorhand over en ook nog weken achterna. In september organiseren we steevast een terugkomdag, waarop iedereen blij is om elkaar nog eens terug te zien en kampverhalen op te rakelen. De kinderen gelukkig zien, maakt ons gelukkig. Ook de tomeloze inzet van onze vrijwilligers maakt ons blij. Doorheen de jaren zijn we één grote familie geworden. Zelfs onze eigen kinderen gaan mee op kamp om de handen uit de mouwen te steken en ook onze kleinkinderen gaan nu mee.”

Eigen bedden

Voor de Zonnebloemblaadjes is een gewoon kamp met tenten of een kamphuis geen optie. “We trekken altijd naar een school met een internaat en een eigen keuken. Voor de kinderen hebben we eigen bedden mee en bouwen we klaslokalen om tot slaapzaaltjes. Onze vele vrijwilligers slapen in het internaat. Het is erg belangrijk dat de school over een keuken beschikt, zodat we zelf kunnen koken. Financieel scheelt dat een serieuze slok op de borrel, zeker omdat we voor de keuken veel sponsoring in natura krijgen”, weet Jean-Pierre. Sinds drie jaar konden de Zonnebloemblaadjes terecht in Hoogstraten, maar aan dat verhaal komt nu een einde. “Een scholenfusie zorgt ervoor dat onze huidige kampplaats in VTI De Spijker volgend jaar wegvalt. Dus zijn we nu dringend op zoek naar een nieuwe stek voor volgend jaar, daarover willen we graag tegen eind dit jaar uitsluitsel hebben. Dus lanceren we een oproep naar scholen met een internaat en een keuken, die ons kunnen ontvangen in de periode van 21 tot 29 juli.”

Wijnverkoopactie

Het initiatief wordt volledig gedragen door vrijwilligers. De kampdagen zijn voor hen een heel intense periode, waarbij ze van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in de weer zijn. “Het is een zwaar kamp met heel wat zorg. We hebben heel wat materiaal mee, zoals een tillift en een douchestoel. Een aantal kinderen heeft nood aan kine en we hebben zelfs een dokter mee. Elk jaar wordt het moeilijker om jonge mensen te vinden, die zich willen engageren. Vandaar dat we een oproep doen naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor de kinderen. We organiseren elk jaar een vormingsweekend, waar ze de nodige technische bagage krijgen.” De kinderen betalen slechts een beperkte bijdrage voor het kamp. Op subsidies kan de vzw niet rekenen, dus bekostigt ze al de rest zelf via sponsoring en steunacties. “Zo organiseren we nu een wijnverkoopactie, waarbij we enkele kwaliteitswijnen, cava en porto verkopen tegen een zacht prijsje. Bestellen kan via www.zonnebloemblaadjes.be”, besluit Jean-Pierre. (CB)

Contact opnemen kan via [email protected] of 0471 11 12 79.

The post De Zonnebloemblaadjes vzw zoekt nieuwe kampplaats én vrijwilligers: “Liefst school met internaat en keuken” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Getroffen inwoners tijdens infoavond over overstroming in Voeren: “spoorbrug en autostrade zorgen voor flessenhals in rivier Berwijn”

In Voeren hebben het gemeentebestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gisteren tijdens een infoavond onder meer 5 maatregelen voorgesteld om wateroverlast beter de baas te kunnen in de toekomst. Tijdens de vragenronde hebben een aantal inwoners dan weer zelf hun bezorgdheid aangekaart over de flessenhals in de rivier de Berwijn, die wordt veroorzaakt door een spoorwegbrug en de autostrade E25.

Lees meer »