Antwerpse ontwerpster Frieda Dauphin-Verhees schenkt schoenencollectie aan Eperon d’Or in Izegem

Het Izegemse museum Eperon d’Or verwerft via een schenking een omvangrijke en unieke collectie schoenen. “Deze aanwinst is ongezien in de geschiedenis van het museum en heel wat collectiestukken vertellen een fantastisch verhaal”, zegt schepen van Musea en Erfgoed Kurt Himpe. Enkele jaren geleden schonk ze haar kostuumcollectie aan het Antwerpse ModeMuseum (MoMu).

Frieda Dauphin-Verhees maakte in 1973 voor het eerst kostuums voor de film ‘Verloren Maandag’, waarna ze steeds vaker gevraagd werd als ontwerpster voor theater en televisie. Ze ontwierp de kostuums voor de kleinkunstgroep ‘De Vieze Gasten’ en de films ‘Brussels by Night’ en ‘Familie Backeljau’. Van 1976 tot 1993 verzorgde ze ook de kostuums van de producties van de studenten van Studio Herman Teirlinck. Vanaf 2000 doceerde ze kostuumgeschiedenis en kostuumvormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Stroomversnelling

Contacten tussen de Antwerpse ereschepen van Cultuur Philip Heylen en de Izegemse schepen van Cultuur Kurt Himpe brachten de schenking in een stroomversnelling. “Mijn tante Frieda Dauphin-Verhees bouwde tijdens haar loopbaan een collectie op van duizenden kledingstukken en accessoires die als inspiratiebron dienden voor haar werk en ook gebruikte voor de lessen kostuumontwerp”, zegt ereschepen Philip Heylen.

“Nadat een deel van mijn verzameling al als studiecollectie voor onderzoekers, studenten en ontwerpers opgenomen werd door het MoMu, zal mijn schoencollectie een plaats krijgen in Eperon d’Or”, aldus schenkster Frieda Dauphin-Verhees, die voor de gelegenheid ook een bezoek bracht aan het Izegemse museum. “Schoenen waren altijd een grote passie. Meer dan 70 jaar verzamelde ik schoenen die een periode van meer dan 100 jaar omvatten.”

“Het is zeer belangrijk dat dergelijke privéverzamelingen bewaard blijven en die prachtige collectie zal nu thuis komen in Eperon d’Or”, zegt Philip Heylen.

“Schitterende opportuniteit voor verdere samenwerking tussen Eperon d’Or en MoMu”

“De eerder geschonken collectie kostuums aan het ModeMuseum en de schenking van de schoenen aan Eperon d’Or kan alvast een schitterende opportuniteit zijn voor verdere samenwerking tussen het Antwerpse en het Izegemse museum en wie weet in de toekomst leiden tot een dubbeltentoonstelling”, verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

“Eperon d’Or krijgt jaarlijks heel wat schenkingen van schoenen, werkmateriaal of documenten”, zegt museummedewerker Lie Cauwelier. “Maar dergelijke omvangrijke schenkingen zijn van onschatbare waarde om de collectie van ons museum aan te vullen en een globaal beeld te geven van de modieuze ontwerpen in ons land.”

The post Antwerpse ontwerpster Frieda Dauphin-Verhees schenkt schoenencollectie aan Eperon d’Or in Izegem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK. Koeman zet Xavi Simons en Frimpong op de bank, Oranje-legioen maakt indruk in Berlijn

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

“1 op 100 vindt dit hot”: campagne wil met vakantiekiekjes aandacht vragen voor problematiek kindermisbruik

Schijnbaar onschuldige vakantiefoto’s: een jongetje dat aan een ijsje likt of een meisje dat speelt met de tuinslang. Die beelden spelen de hoofdrol in een campagne van Stop it Now!, de organisatie die zich inzet voor de preventie van kindermisbruik en personen die vragen of bezorgdheden hebben rond seksuele gevoelens tegenover minderjarigen. Wat voor de meeste mensen volstrekt onschuldig lijkt,

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

“In de 94ste minuut neem je geen risico. ‘Makes no sense’”: De Bruyne benadrukt belang kwalificatie (en heeft nog andere reden tot feest)

“De kwalificatie is het belangrijkste.” Ondanks het missen van de groepswinst – en de fluitende fans in Stuttgart – wilde Kevin De Bruyne niet van negativiteit weten. “Als we vol voor de goal gaan en we verliezen, wat dan?” Veel gevierd werd er volgens De Bruyne niet in de kleedkamer van de Rode Duivels, al had de aanvoerder wel een

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact en maakte opvallende carrièreswitch

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Kim Clijsters (41) zit al vroeg in de perimenopauze. Gynaecoloog: “Bij 1 procent van de vrouwen zelfs nóg vroeger”

Gewezen toptennisster Kim Clijsters zit in de perimenopauze en deelt dat in een ongewoon intiem filmpje op sociale media. Opmerkelijk is haar leeftijd: Clijsters is nog maar 41. Maar wat is de perimenopauze nu juist en waarom treft het Clijsters op die leeftijd al? Twee gynaecologen geven extra uitleg: “41 is inderdaad jong, maar het komt wel vaker voor.”

Lees meer »

Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer

Met de start van de zomervakantie vervelt Oostende weer tot één groot openluchtevenement. Dat vergt heel wat afspraken en organisatie, maar Toerisme Oostende en de stadsdiensten staan klaar om twee maanden lang vele duizenden bezoekers te ontvangen, hopelijk onder een stralende zon.
The post Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »