Alle dertien gedumpte biggetjes voorlopig nog in leven, vier erg verzwakt

Het vorige week gedumpte hangbuikvarken en haar dertien biggetjes zijn nog allemaal in leven. Ze werden vorige week woensdag overgebracht naar de gespecialiseerde opvang Forrest & Friends. Vier van de biggetjes zijn erg verzwakt, maar worden van nabij opgevolgd. Binnen twee weken wordt de adoptieprocedure opgestart.

Een passant schrok zich vorige week een hoedje toen ze ging wandelen in het Preshoekbos, op de grens van Aalbeke, Lauwe en Marke. Goed verborgen in het struikgewas trof ze een hangbuikvarken aan, met aan haar zijde maar liefst dertien piepkleine biggetjes. Meedogenloos gedumpt.

Wat bleek zelfs, de zielige zeug zou haar dertien jongen ter plekke hebben gebaard. Het baasje had het beest hoogzwanger achtergelaten. Meteen werd dierenasiel Knuffelpootjes uit Rekkem erbij geroepen, die er op haar beurt de hulp van opvangcentrum Daisyfields vzw uit Aalbeke inschakelde.

Wonder

Met heel veel moeite – de mama moest met een pijltje verdoofd worden – konden de veertien dieren worden overgebracht naar Daisyfields waar ze de eerste zorg toegediend kregen. “Het was een van de moeilijkste reddingsoperaties die ik zelf al meemaakte”, vertelde Evelien Devriese van Daisyfields daarover. “Het was een wonder dat ze het had overleefd.”

Op woensdag 23 augustus werden de dieren overgebracht naar Forrest & Friends in Kaggevinne bij Diest. Dat opvangcentrum zet zich sinds 2017 in voor dieren die uit de vee-industrie zijn gered of verwaarloosd en/of gedumpt werden. Zij ontfermden zich over de mama en haar dertien biggen. “Dertien biggen is te veel, een zeug kan dat niet alleen. Dat zorgde ervoor dat vier biggen uitgedroogd en sterk verzwakt waren”, zegt coördinator Katleen Brams. “We vreesden voor hun leven, maar zetten alles op alles om hen erdoor te krijgen.”

Ze waren maar net in staat om nog wat melk te slikken, waardoor hun toestand stabiliseerde. Ze worden nog altijd van nabij opgevolgd. De overige negen biggen kunnen wel rondlopen, maar worden ook opgevolgd. “Ze worden bijgevoederd waar nodig maar we laten ze zoveel mogelijk bij hun mama, die we Daisy doopten.”

Adoptie

Daisy en haar biggetjes kunnen op 2 en 3 september bezocht worden tijdens een opendeurweekend. Na twee weken zal dan de adoptieprocedure opgestart worden. De biggen kunnen na 12 weken worden geadopteerd. “Daisy en haar dertien biggen hebben ontzettend veel geluk gehad. Maar hoeveel varkens zijn er die geen geluk hebben en dus geen opvang krijgen?”, vraagt Brams zich af.

Want het dumpen komt vaker voor dan men zou kunnen vermoeden. “Momenteel hebben we een opnamestop voor varkens en nog krijgen we wekelijks een vijftal aanvragen binnen. Een dier dumpen, is nooit oké en die vreselijke situatie kan alleen maar veranderen wanneer de regelgeving over het kopen en houden van varkens wordt aangepast.” (JD)

The post Alle dertien gedumpte biggetjes voorlopig nog in leven, vier erg verzwakt is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »

De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd”

Tijdens het weekend van 12 tot 14 juli is Snellegem weer in de ban van de middeleeuwen. En dat weekend is er maar één Johan echt belangrijk, namelijk De Rode Ridder. Die legendarische stripfiguur viert immers zijn 65-jarig bestaan tijdens het middeleeuws festival.
The post De Rode Ridder viert verjaardag op middeleeuws festival: “Met heuse lookalike-wedstrijd” appeared first on

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Vijf redenen waarom Biden zichzelf totaal in de vernieling reed tijdens debat met Trump 

In de Democratische partij gaan alle alarmbellen af: hoe president Biden zich door het debat met voormalig president Donald Trump (Republikeinen) hakkelde was anderhalf uur lang aanleiding voor plaatsvervangende schaamte. Trump raaskalde en reeg de leugens aan elkaar, maar hij raaskalde goed. Misschien heeft Trump niet veel kiezers extra gewonnen in dit debat, maar Joe Biden heeft er ongetwijfeld massaal

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »