Wereldprimeur voor bedrijf uit Tielt: West-Vlaams behangpapier doodt virussen en bacteriën

Het Tieltse bedrijf Grandeco WallFashion pakt uit met een wereldprimeur: de producent van wanddecoratie brengt een innovatieve collectie behangpapier op de markt die 99 procent van alle virussen en bacteriën doodt. “Het behangpapier van de toekomst is decoratief én functioneel.”

Grandeco WallFashion, opgericht in 1978, is een van ’s werelds grootste producenten van wandbekleding. Het Tieltse bedrijf pionierde eerder al in digitaal printen, maar komt nu met een wereldprimeur voor de dag: behangpapier dat binnen het uur alle virussen en bacteriën doodt die met het behang in contact komen.

Speciale coating

“Twee jaar geleden – in volle coronatijd – werden we benaderd door iemand van de firma Sichem: zij hadden in samenwerking met de Luikse universiteit een speciaal soort coating ontwikkeld die ook al wordt toegepast in de automobiel- en de liftindustrie. Wat het voor ons extra interessant maakte, is dat de anti-viruslaag gebruikmaakt van nanotechnologie en dus geen chemische maar een mechanische werking – én via snelverouderingstesten een bewezen werking van minstens twaalf jaar – heeft. Dat sluit mooi aan bij het duurzame verhaal van ons bedrijf”, vertelt ceo Patrick Molemans (61).

Veilige omgeving

Grandeco wil zich met het vernieuwende product op de projectmarkt gooien. “Na twee jaar corona trad er wereldwijd virusmoeheid op, maar de impact op de samenleving was gigantisch. Ook voor het bedrijfsleven had dit grote gevolgen”, zegt de ceo. Bij een eventuele heropflakkering kan de Atmosphere x Pure & Protect–collectie het verschil maken, is hij overtuigd.

“Denk maar aan de wachtkamer van de huisarts bijvoorbeeld: je wil niet met een griepje naar de dokter gaan en met corona weer thuiskomen. Maar ook voor ziekenhuizen, bedrijven, scholen en restaurants kan het aangewezen zijn om bij het binnenkomen een veiligere omgeving te creëren. In feite kan je gemakkelijk de link leggen met alles wat in coronatijd niet mocht: op restaurant gaan of vergaderen had met ons virusdodend behangpapier wél probleemloos gekund, en ook bij opa en oma op bezoek gaan zou niet langer een probleem zijn. Van zodra je er één accentmuur in een ruimte mee behangt, is het virusdodende papier al efficiënt”, klinkt het.

“Wij exporteren wereldwijd naar meer dan tachtig landen”

In Tielt is nu een eerste huisartsenpraktijk met het virusdodende behangpapier uitgerust. En verder ook een basisschool uit het Aalstse. “Slechts één procent van onze omzet zit in België”, zegt Molemans. “Wij exporteren wereldwijd naar meer dan tachtig landen en van ons virusdodend behang zijn intussen al 3.500 collectieboeken toegezegd: in het Verenigd Koninkrijk is het nu al op de markt, vanaf september volgen Frankrijk en de Benelux, Duitsland volgt met mondjesmaat. Ook in Mongolië, India en China hebben we een paar grote afnemers.”

Kleine kinderen

Grote distributiebedrijven brengen het product daar tot bij de eindconsument. “Het covid-verhaal is universeel, de vraag was alleen of de gewone consument hiervoor nog een meerprijs zou willen betalen. Dan helpt het natuurlijk als je er nog een aantal troeven kunt bijgeven die de consument belangrijk vindt. In die dertig jaar dat ik in de verfindustrie heb gewerkt, werd er altijd gehamerd op afwasbaarheid”, zegt Molemans.

Wie thuis kleine kinderen heeft rondlopen, kent het vast wel: de kinderkamer werd nog maar pas opnieuw behangen en er staan al kinderhandjes op het papier. “Maar ook huisdieren kunnen door frequente passage voor onaangename verrassingen zorgen. De virusdodende coating maakt het behang extra bestand tegen wrijving”, geeft Molemans nog mee.

Nobacoat is een gepatenteerd product. “Wijzelf patenteerden het geheel – behang plus coating – zodanig dat dezelfde technologie niet op ander behangpapier kan worden toegepast. Dit is een West-Vlaams verhaal om wereldwijd mee uit te pakken”, besluit de ceo.

Hoe werkt het?

Nobacoat is een zelfdesinfecterend, transparant laagje dat op het behangpapier wordt aangebracht. Marketingmanager Tine Coopman (36) legt uit hoe het werkt. “Micro-organismen zijn negatief geladen, de coating zelf heeft een positieve lading. Van zodra een virus of bacterie ermee in aanraking komt, wordt het celmembraan doorprikt en het virus onschadelijk gemaakt.”

Wat luchtcirculatie volstaat al om het beoogde effect te bekomen. “Een deur die open- en dichtgaat, mensen die door de ruimte lopen: de minste beweging creëert een golf, waardoor de lucht zich verplaatst”, klinkt het.

The post Wereldprimeur voor bedrijf uit Tielt: West-Vlaams behangpapier doodt virussen en bacteriën is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jo De Marez stopt bij Club Brugge en wordt TVJO voor RC Harelbeke: “Wou mijn kinderen zien opgroeien”

RC Harelbeke heeft Jo De Marez losgeweekt bij landskampioen Club Brugge, waar hij sportief verantwoordelijke was voor de U8 tot de U12. Vanaf september zal De Marez, praktijkleerkracht in het BUSO, bij de Ratten de functie van jeugdcoördinator vervullen. “Ik wilde niet dat mijn kinderen later zouden zeggen: ‘Mijn papa was er nooit’.”
The post Jo De Marez stopt

Lees meer »

Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer

Met de start van de zomervakantie vervelt Oostende weer tot één groot openluchtevenement. Dat vergt heel wat afspraken en organisatie, maar Toerisme Oostende en de stadsdiensten staan klaar om twee maanden lang vele duizenden bezoekers te ontvangen, hopelijk onder een stralende zon.
The post Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pleegkinderen blijven steeds langer bij pleeggezin

Het aantal kinderen en jongeren die een plek vonden in een pleeggezin, steeg afgelopen jaar tot 11.169. Pleegkinderen kunnen bovendien steeds langer op de ondersteuning van hun pleeggezin rekenen. Bij langdurige pleegzorgsituaties blijven kinderen gemiddeld meer dan 7 jaar in een pleeggezin. Dat meldt Opgroeien vandaag.

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: Hélène d’Udekem d’Acoz staat op prestigieus festival van Avignon

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoogaangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. “Ik wilde alleen maar mijn angsten overwinnen en nu sta ik op een podium.”

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

“Moeders stoofvlees is een groot succes”: Valérie en Daivy van ’t Frietje in Koksijde eten nog elke dag zelf graag hun frietjes

Op 1 maart 2018 namen Valérie Butin (53) en Daivy Dert (47) de fakkel over van een bekende frituur in Koksijde-Bad. Zonder enige frituristenervaring, maar vastbesloten om er 100 procent voor te gaan. Zes jaar later blikken ze terug op het parcours dat ze hebben afgelegd. “Uiteraard hebben we oog voor de nieuwe trends en proberen we nieuwigheden uit”, klinkt

Lees meer »

Hoe Taylor Swift werd meegesleurd in vete tussen prins William en prins Harry: “Ze heeft Meghan Markle afgewimpeld”

Prins William verraste het Britse volk door een ‘casual’ selfie met internationale popster Taylor Swift te delen op zijn sociale media. Hij woonde haar concert bij samen met zijn twee oudste kinderen, en danste erop los. Vanuit het kamp van Harry en Meghan wordt er met de ogen gerold: “William probeert hen te kopiëren”, klinkt het. Maar daar gaat niet

Lees meer »

Nog twee dagen tot Biden versus Trump: hoe bereiden presidentskandidaten zich voor op eerste tv-debat?

De spanning stijgt bij Joe Biden (81) en Donald Trump (78). De twee rivalen nemen het donderdagavond Amerikaanse tijd tegen elkaar op in hun eerste tv-debat in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. De confrontatie tussen de Democraat en de Republikein belooft alvast vonken te geven. En de voorbereiding op het debat? Die pakken Biden en Trump op een compleet

Lees meer »