Open VLD wil geen verlenging project ‘fietszone’

Op 1 september 2022 startte in de stadskern een fietszone op proef. Het stadsbestuur nam de maatregel om smalle eenrichtingsstraten veiliger te maken en fietsen aan te moedigen. Na een grondige evaluatie en verschillende inspraakrondes beslist de stad om de fietszone voor onbepaalde duur te verlengen. Open VLD/Bewust stemde tegen het project, N-VA onthield zich.

“Zowel de jeugdraad, de mobiliteitsraad, de seniorenadviesraad als het scholenoverleg waren unaniem positief. De raden vinden dat de fietszone de stadskern veiliger maakt. Ze stellen voor om de zone te behouden en later eventueel uit te breiden naar andere schoolomgevingen”, zei Mobiliteitsschepen Klaas Verbeke (CD&V).

“Uit de 651 reacties van de inwoners op de stadswebsite kwam geen duidelijke voorkeur naar voren. Ongeveer de helft van de antwoorden was neutraal of positief, de andere helft was eerder negatief. Fietsers bleken eerder voorstander van de fietszone, terwijl autobestuurders kritischer waren”, aldus nog de schepen.

Verkeersregels respecteren

“Een groot deel van de bedenkingen was niet rechtstreeks aan de fietszone gerelateerd. Heel wat mensen vinden het gevaarlijk om te fietsen in tegenrichting of dat sommige fietsers de voorrangsregels niet respecteren. De mogelijkheid om te fietsen in de tegenrichting is helemaal niet gekoppeld aan de fietszone en is wettelijk verplicht sinds 2004. Ook wanneer fietsers de verkeersregels niet respecteren, is er geen oorzakelijk verband met de fietszone. Alle weggebruikers moeten in elke omgeving de verkeersregels volgen. Op basis van het unaniem positieve advies van de adviesraden en het gemengde advies van de inwoners, besliste het stadsbestuur om de fietszone voor onbepaalde duur verder te zetten in de huidige grootte”, sprak de schepen nog.

Interpretatie niet correct

“In juli 2022 heeft onze fractie zich onthouden bij de principiële goedkeuring van het (1 jaar durende) proefproject fietsstraten in de stadskern. De Poperingenaar kreeg inspraak via een online-bevraging op de website en vier adviesraden mochten een advies formuleren. De adviesraden stelden zich eerder positief op, maar formuleerden ook heel wat opmerkingen in hun advies. 686 Poperingenaars lieten hun mening kennen. Het bestuur stelt dat 49% van de inwoners positief of neutraal reageert op de fietsstraten. De ‘neutrale’ mensen en de ‘positieve’ mensen worden met andere woorden op één hoop gegooid. Dat lijkt mij niet correct”, antwoordde Isabel Sticker namens Open VLD/Bewust.

“Want in werkelijkheid is het zo dat slechts 33% positief reageerde. 15% reageerde neutraal. Je kan die 108 mensen dus niet bij de contra-groep optellen, maar ook zeker niet bij de pro-groep. Blijkt dat 51% niet vindt dat de stadskern veiliger is geworden het afgelopen jaar. In een democratie zou je denken dat hiermee alles is gezegd. De meerderheid is tegen, dus het stadsbestuur moet daar rekening mee houden. Niet dus. Het stadsbestuur gaat hiermee door en luistert niet naar de bevolking. We stemmen dan ook tegen”, zei Sticker.

Verkeersveiligheid verhogen

“Hoofddoel moet het verhogen van de verkeersveiligheid zijn. Ik merk alleen veel ergernis, frustratie, nervositeit, agressie en wrevel. Bovendien moeten we het geheel beoordelen in combinatie met de toelating in tegenrichting te mogen rijden als fietser en een verkeerscirculatie die bij vele automobilisten nog niet verwerkt is. Uit tal van kritieken op fietsstraten blijkt dat het vaak gaat om een ‘gemakkelijkheidsoplossing’ inzake veiligheid. Zelfs de fietsersbond is niet overal voorstander van fietsstraten”, vulde partijgenoot Johan Lefever aan.

“Het idee ‘fietsstraat’ kan nobel zijn daar waar het echt een meerwaarde heeft: kortere stroken in bijvoorbeeld schoolomgevingen, duidelijk aangegeven. Zoals het nu in Poperinge gerealiseerd werd, is het geen meerwaarde voor meer fietsveiligheid. Te weinig duidelijk ook, waardoor de burger zelf gaat polariseren. Alleen de zone 30 lijkt mij te verdedigen in onze binnenstad”, besloot Lefever.

The post Open VLD wil geen verlenging project ‘fietszone’ is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Trui neemt Standaard Boekhandel in Brugsesteenweg over in Roeselare, vestiging in centrum blijft

Trui Vanlerberghe baat al tien jaar de Standaard Boekhandel in de Ooststraat uit. Vanaf 1 augustus komt daar de Standaard Boekhandel Brugsesteenweg bij. Het combineren van een centrumwinkel en een baanwinkel schrikt Trui helemaal niet af. “Beide winkels hebben een ijzersterk team en dit wordt een mooi verhaal. Ik heb er heel veel zin in.”
The post Trui neemt

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”
The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »