Joris Hindryckx zwaait af als burgemeester van Houthulst: “Jammer dat ik geen uitbater voor La Kantina vond”

Zoals afgesproken zet Joris Hindryckx (CD&V) een stap opzij om partijgenoot Jeroen Vandromme burgemeester van Houthulst te laten worden. De zestigjarige Vives-directeur blikt tevreden terug op zijn burgemeesterschap, maar benadrukt dat hij nog niet op het einde van zijn Latijn zit.

De politieke carrière van Joris Hindryckx startte in 1995 toen hij na turbulente verkiezingen de jongste schepen van Houthulst werd. In 2003 werd hij voor de eerste keer burgemeester om na de verkiezingen van 2012 die eer aan Ann Vansteenkiste te laten. Hoewel hij geen lijsttrekker was, bleek hij in 2018 wel het grootste stemmenkanon van CD&V. “Er was toen niet voorzien dat ik burgemeester zou worden”, vertelt Joris Hindryckx. “Maar het was wel de wil van het volk en daar moet je naar luisteren. Aangezien Jeroen maar tien stemmen minder had, was de afspraak om nu de fakkel door te geven aan Jeroen. Het was lastig, vooral ook in combinatie met mijn job, maar uiteindelijk is het goed verlopen.”

Hij blijft wel schepen van Financiën, Patrimonium, Kerkfabrieken, Dorpskernvernieuwing, Gemeenteplanning en Jubilea. “Ik stop dus niet. Ik zal misschien geen spits meer zijn, maar ik hoop om nog een belangrijke middenvelder te worden. Zo zal ik nog eens meedoen aan de volgende verkiezingen. Ik hoop dat ik deel kan blijven uitmaken van het team. Het meest positieve is dat ik ’s nachts mijn gsm niet meer hoef aan te laten. Je mag die druk niet onderschatten.”

Verkavelingen

Als zijn belangrijkste erfenis noemt hij de decentralisatie van de gemeente. “Ik zou geassocieerd willen worden met het Dorpshuis en de vrijetijdscampus, maar ook met de vele verkavelingen. Ik heb enorm veel tijd ingestoken in het aantrekken van verkavelaars en stond zelfs nog op bouwbeurzen om bouwgrond te promoten. Twintig tot dertig jaar geleden was er hier niets. We waren de tweede oudste bevolking van West-Vlaanderen. Nu zijn we ongeveer de tweede jongste bevolking van West-Vlaanderen.”

Maar sommigen zaken lukten niet. “Dat La Kantina leegstaat op dit moment bijvoorbeeld. Ik heb nog inspanningen gedaan om iemand te vinden, maar daar ben ik niet in geslaagd. Dat vind ik jammer. Waar we ook niet in geslaagd zijn – maar dat is de vrije markt – is dat er niet zo veel cafés meer zijn. In de perceptie van het volk is dat een stuk falend beleid.”

Een standbeeld hoeft hij niet. “Er is al een klein wegeltje dat in de volksmond het Hindryckxpad genoemd wordt. Ik ben daar zo gelukkig mee, dus voor mij is dat genoeg. We hebben het altijd in groep gedaan. Ik ben nu niet triestig. Het is weer wat wennen, maar ik heb een goede opvolger. Ik heb hem zelf opgeleid. Van in het begin heb ik in Jeroen een sluwe vos gezien, in de goede zin van het woord”, besluit Joris Hindryckx.

The post Joris Hindryckx zwaait af als burgemeester van Houthulst: “Jammer dat ik geen uitbater voor La Kantina vond” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen”

Vintage Heuvelland vzw groepeert twintig gepassioneerde wijnbouwers uit de Westhoek. 17 daarvan hebben wijngaarden in Heuvelland. De vzw zet zich in om de lokale wijnbouw globaal te ondersteunen en organiseert zo het eerste weekend van juli de Open Wijngaardfeesten.
The post Vintage Heuvelland klaar voor Open Wijngaardfeesten: “Lokale wijnbouw ondersteunen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

“Goed zorgen voor wat we hébben”: kersvers Wingens schepen Stefaan Verhelle ziet opvolging Hedwig Kerckhove als praktische inloopperiode

“Het worden grote schoenen om te vullen”, laat de kersverse schepen Stefaan Verhelle (47) in een flyer weten. Als politieke neofiet een ervaren rot als Hedwig Kerckhove opvolgen op amper zes maanden van een nieuw fusiebestuur is geen cadeau. “Toch heb ik de ambitie om als schepen mee het beleid te bepalen. Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

“Stop alsjeblieft met huilen”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »