Gemeente organiseert opnieuw Surplatse als vervanger Braderie én neemt ook Ommeganck onder haar vleugels

Surplatse – de vervanger voor de succesvolle Braderie in Wevelgem – komt terug op 17 september. De gemeente is zelf weer de stuwende kracht, maar blijft op zoek naar mensen die het initiatief in handen willen nemen. Ook voor de Gullegemse Ommeganck hoopt de gemeente op een doorstart volgende jaar.

“We zijn niet de Braderie en willen dat ook niet zijn. Meer nog, hopelijk wordt het een succes, maar hopelijk is het ook eenmalig. We zouden graag hebben dat volgend jaar mensen hun schouders onder de Braderie willen steken. Er waren al enthousiastelingen, maar die durfden de stap nog niet zetten door corona én omdat ze de succesvolle 50ste editie moeten opvolgen.”

Zo verwoordde schepen van Economie Kevin Defieuw (CD&V) het in juni vorig jaar wanneer hij Surplatse aankondigde. Dat werd de vervanger van de succesvolle Braderie. Niet eenmalig dus, want op 17 september staat namelijk de tweede editie gepland. “We bouwen verder op de formule van vorig jaar, maar voegen ook enkele nieuwigheden toe. Zo zal dankzij De Plaza de traditionele rommelmarkt terugkomen op zondagochtend vanaf 8 uur”, aldus de schepen.

Braderie

Vanaf 10 uur zullen de centrumstraten afgesloten dan weer afgesloten zijn voor de braderie waarbij handelaars, ondernemers en verenigingen zich in de kijker zetten op de gratis standplaatsen. ’s Middags kunnen bezoekers genieten van optredens van Radio Hallo Discoshow van Mark Vertongen van FC De Kampioenen en Aaron Blommaert die de laatste editie van The Masked Singer won. Op het Guldenbergplein staan verschillende kermisattracties.

Een gevarieerd programma, maar wel gedragen door de gemeente zelf. En dat was eigenlijk nooit de bedoeling. “Het blijft de bedoeling om de organisatie uit handen te geven. Als gemeente willen we natuurlijk blijven ondersteunen, zowel financieel als organisatorisch”, weet de schepen. “Er zijn al kiemen bij handelaars en jongeren, maar voorlopig zijn die nog niet rijp genoeg om te springen. Misschien zit het slechte weer van vorige editie daar voor iets tussen?”

Ommeganck

Maar intussen blijft de gemeente ervoor zorgen dat mensen samengebracht worden. Ook in Gullegem staat iets gelijkaardigs op til met de Gullegemse Ommeganck. In 2019 werd nog de veertigste editie van de festiviteiten met handelsbeurs gevierd, maar daarna stierven ze een stille dood. In de levendige gemeente die Gullegem is, zou het niet mogen.

Daarom wil het gemeentebestuur samenzitten met handelaars en verenigingen om te overleggen hoe de nieuwe versie van Gullegem Ommeganck er anno 2024 zou kunnen uitzien. “Er is al veel te doen in Gullegem, maar we voelen dat er nog iets voor de lokale handelaars nodig is. Net als bij Surplatse vraagt het weinig inspanning als gemeente en zo willen we goesting creëren bij handelaars of organisaties om het zelf in handen te nemen. Wij creëren uiteindelijk de omkadering, aan hen om dat in te vullen.” (JD)

The post Gemeente organiseert opnieuw Surplatse als vervanger Braderie én neemt ook Ommeganck onder haar vleugels is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze vandaag voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de brexit wordt

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short rally Oekene

Dit weekend wordt in Oekene de derde editie van de TBR short rally verreden. Met meer dan 100 wagens aan de start en geen uitgesproken favoriet belooft het een spannende wedstrijd te worden met daar bovenop het burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof bij de historics.
The post Burenduel tussen Pieter-Jan Maeyaert en Danny Kerckhof in TBR short

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »