Bruggeling onder de loep (34): Schilder Brugse School Gaston Oorlynck

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: kunstschilder Gaston Oorlynck.

Wie op zoek gaat naar de naam Gaston Oorlynck in het aanbod aan kunstschilders van de zogenaamde Brugse School, is eraan voor de moeite. Zijn naam komt zelfs niet voor in het door Guillaume Michiels geschreven standaardwerk over die school. Ook op het internet zijn slechts summiere biografische gegevens te vinden. Ten onrechte, want de Brugse School is een overkoepelende benaming voor een aantal kunstenaars of een genre schilderkunst uit de 19de en de 20ste eeuw dat pittoreske hoekjes uit het ‘oude’ Brugge centraal plaatst.

Gaston Oorlynck werd op 26 mei 1909 in Brugge geboren als zoon van Frans, een letterzetter uit de Visspaanstraat, en Alice De Laender. Het gezin telde twaalf kinderen. Zijn lager onderwijs volgde Gaston bij de Broeders van Liefde in Groeninge en nadien volgde hij les in de Brugse Academie voor Schone Kunsten waar hij tal van eerste prijzen won.

‘Gezicht op de Dijver’ van Gaston Oorlynck. (gf) © Chris Weymeis

Ondertussen was hij vanaf zijn veertiende actief in het bedrijf van Louis Grossé junior waar hij de knepen van de glasschilderkunst leerde. Van 1932 tot 1972 werkte hij als tekenaar in het atelier van de Brugse goudborduurder Henri Slabbinck. Gaston ontwierp er vlaggen en schilderde er tientallen doeken met Brugse gezichten als thema. Die schilderijen dienden als relatiegeschenken voor Amerikaanse zakenrelaties.

Op 7 oktober 1933 trad Gaston Oorlynck in het huwelijk met Georgette De Mey met wie hij twee kinderen kreeg. Het echtpaar woonde circa twintig jaar in Assebroek en verhuisde nadien naar de Schouwvegersstraat in West-Brugge. Gaston Oorlynck overleed in Brugge op 12 februari 1989.

Brugse stadsgezichten

Als kunstschilder maakte Gaston Oorlynck vooral Brugse stadsgezichten in olieverf die hij met het paletmes op doek aanbracht. Zijn werk is overwegend klassiek-academisch van stijl en hij schilderde hoofdzakelijk met rood en oranje als dominante tonen, maar toch met sterke contrasten waarin de luchten dikwijls goede accenten leggen. Later, mogelijk onder invloed van zijn gemoedsstemmingen, ging hij waziger werken.

Oorlyncks werk is weinig gevarieerd, misschien omdat vooral zijn Brugse gezichten erg in de smaak vielen. Van dit laatste getuigen de drie individuele tentoonstellingen van de kunstenaar tussen 1962 en 1976; exposities waarop hij meer dan honderd schilderijen verkocht. Ooit zei hij: “Ik heb veel gewerkt, maar mijn Brugse doeken vormen toch de artistieke beloning van mijn inspanningen.” (CM)

The post Bruggeling onder de loep (34): Schilder Brugse School Gaston Oorlynck is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »

Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »