Blauwalg aangetroffen in Moerdijkvaart: “We moeten wachten op meer stroming”

In de Moerdijkvaart in Gistel is blauwalg vastgesteld door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). “Er zit niets anders op dan te wachten tot dit voorbij gaat”, weet schepen van Milieu Wim Aernoudt (N-VA).

De Moerdijkvaart slingert van aan het kanaal Plassendale-Nieuwpoort op de grens van Snaaskerke en Oudenburg rond Gistel tot op de grens van Moere en Koekelare. Recent stelde de VMM blauwalg vast op twee punten: nabij de Kanaalstraat-Keiweg en langs de Vaartstraat vlak bij de brug over de E40. Blauwalg kan je herkennen aan de groene, roodbruine of bruingroene olieachtige laag op het water, en kan giftig zijn voor mens en dier.

Zwemmen en duiken verboden

“Na de vaststellingen van de VMM hebben wij onmiddellijk via de website en sociale media gecommuniceerd”, zegt Aernoudt. “Onder meer zwemmen en duiken is er strikt verboden, kajakken en hengelen wordt afgeraden. Activiteiten langs de oevers, zoals wandelen of picknicken, vormen geen probleem.” Vorig jaar diende het naburige Jabbeke nog een gespecialiseerde Duitse firma in te schakelen om blauwalg in domein Klein Strand te verwijderen. Zo’n vaart zal het in Gistel niet lopen.

“We kunnen alleen maar wachten tot de blauwalg is verdwenen. Blauwalg vormt zich bij een gebrek aan stroming en een verhoogde watertemperatuur. Spelen ook een rol: de uitspoeling van bemesting afkomstig van de landbouw en het lozen van afvalwater in het oppervlaktewater afkomstig van oudere woningen.”

Regenval

“Door de recente regenval na een droge periode spoelen meststoffen weg in het water. Gewassen hebben voeding, zon en warmte nodig. In een ideale wereld worden alle landbouwmeststoffen netjes opgenomen. Maar als het na een droge periode regent, spoelen nogal wat meststoffen weg. Vermits het recent meer geregend heeft zal er ook meer stroming komen waardoor het euvel zichzelf zal oplossen.”

The post Blauwalg aangetroffen in Moerdijkvaart: “We moeten wachten op meer stroming” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat met toeters en bellen”

80 jaar Watermolenfeesten, verkiezing 60ste Tineke van de Watermolen: dat wordt knallen. Onder de vleugels van de kersverse voorzitter Pascal Verhamme laat het feestcomité een nieuwe wind waaien door Heule-Watermolen. “Het wordt anders. We willen alle Watermolenaren meer betrekken in het feestgebeuren en dat doen we met een aantrekkelijk programma.”
The post Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij mochten geen andere acteerjobs aannemen”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen

GO!-basisschool Stene aan de Steensedijk sloot het schooljaar sportief af met Olympische Spelen voor alle leerlingen en het uitwuiven van meester Bernard Jonckheere, die op welverdiend pensioen gaat.
The post GO!-basisschool Stene sluit schooljaar af met Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »