Zwemschool Hydra uit Boezinge opent een laatste keer de deuren: “Een mooi afscheid en eerbetoon”

Voormalige zwemschool Hydra staat al 15 jaar leeg, maar opende afgelopen weekend een laatste keer voor de expo ‘Een duik in het verleden’, een initiatief van de kleinkinderen van oprichters Magda (86) en Noël (84). “Met hun levenswerk hebben oma en opa hier talloze streekbewoners leren zwemmen.”

Arbeiders uit Italië kwamen meer dan een halve eeuw geleden naar Boezinge om de azuurblauwe mozaïektegeltjes minutieus te plaatsen in het eerste overdekt zwembad in de regio van Ieper. Geen overheidsopdracht, maar een privaat initiatief van Magda Deschodt en Noël Dewulf. “Zij spelen hier in een kleine gemeente klaar wat vele grotere gemeenten en steden niet kunnen of durven”, sprak de Boezingse burgemeester bij de opening in 1972.

Riskant

“Het was een zeer riskante onderneming, omdat hier toen nog geen schoolzwemmen bestond voor lagere scholen”, vertelt Magda. Kinderen uit meer dan 15 Westhoekgemeenten leerden er zwemmen. Naast deze regionale pioniersrol zat het zwembad elke week overvol door lessen voor ouders van de schoolkinderen en andere ouderen, redderscursussen, aquagym en waterballet, aquakiné en onderwatermassages, clubzwemmen, groepsverhuur, dopen en vaste bezoekers zoals de pastoor uit het dorp. Het succesverhaal van Magda en Noël werd bekroond met een trofee door de minister van Onderwijs en Hydra werd bekend als de zwemschool van de Westhoek.

Eindeloze stroom

De eindeloze stroom schoolkinderen, drukke werkuren, stijgende kosten, verstrengde regelgeving en concurrentie met nieuwe openbare zwembaden maakten de uitbating na meer dan dertig jaar onhoudbaar. In 2008 sloot het zwembad definitief de deuren.

“Het kriebelde om iets cools te doen met het leegstaande zwembad, nu het er nog is” – Kleindochter Lotte

“Het kriebelde om iets cools te doen met het leegstaande zwembad, nu het er nog is”, vertelt Lotte Beernaert (23), kleindochter van Magda en Noël. Samen met kleinzoon Seppe Dewulf (24) en vrienden Siebe Jansegers (23) en Lisa Pollée (22) zocht Lotte jong talent uit hun omgeving om de lege kuip te vullen met kunst.

Levenswerk

“Zo wilden we de sfeer, verhalen en herinneringen van weleer weer tot leven wekken”, vervolgt Lotte. “Dat gaf stress, want we waren bezig met het levenswerk van oma en opa en een bekende plek, waar talloze streekbewoners leerden zwemmen. Het moest een mooi afscheid en eerbetoon worden.”

“Werkelijk overal worden we nog herkend door vroegere zwemmers” – Magda

“Toen we dit zagen, kregen we een nostalgisch gevoel”, reageert Magda. “De expo is uniek. Wat deze jonge mensen hier na een heel jaar hard werken hebben gerealiseerd, mag gezien worden.”

Peking

Doorheen het weekend doken zeker 1.500 mensen het zwembad in. Magda werd er aangeklampt door nostalgische fans, die vroegen om hun expoboekje te handtekenen. “Werkelijk overal worden we nog herkend door vroegere zwemmers, zelfs tot in Peking”, verrast Magda. “Toen we er op reis waren, werd ik aangesproken door een Belgisch koppel: ‘mevrouw, wij hebben leren zwemmen bij u’. Wat later zal gebeuren met dit gebouw? Dat weten we zelf nog niet.” (TP)

The post Zwemschool Hydra uit Boezinge opent een laatste keer de deuren: “Een mooi afscheid en eerbetoon” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

10 jaar na uitroeping kalifaat: “IS is niet verdwenen, maar getransformeerd tot een ander soort organisatie”

Het is exact 10 jaar geleden dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, een kalifaat uitriep in Syrië en Noord-Irak. Bijna 5 jaar later werd het laatste bolwerk van het kalifaat veroverd, maar betekende dat ook het einde van de terreur? Wat blijft er vandaag van de terreurgroep over en waarvoor moeten we opletten? Annelies Pauwels van het

Lees meer »

Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet

Op vrijdagavond 14 juni ging traditiegetrouw het personeelsfeest van gemeente Hooglede door, waar ook een aantal mensen in de bloemetjes gezet werden.
The post Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet appeared first on KW.be.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »