Walter Kemseke won 40 jaar geleden als laatste Waregemnaar de Grote Steeple Chase: “Het was spannend na mijn gewaagde uitspraak”

Dinsdag 30 augustus 1983. Jockey René Bouteloup vliegt met Piggy Wiggly naar de overwinning tijdens de Grote Steeple Chase van Vlaanderen. Eigenaar Walter Kemseke glundert na de historische zege en komt als Waregemnaar op de prestigieuze erelijst terecht. Veertig jaar later is hij nog altijd de laatste inwoner die dat kunstje klaar wist te spelen. “De dag voor de wedstrijd bleef mijn paard nog voor de Ierse berm staan.”

Walter Kemseke is ondertussen 87 jaar. Hij woont samen met zijn vrouw Francine Vanlaere (79) in de Holstraat, tegenover de bibliotheek, op een boogscheut van de Gaverbeekhippodroom. De kranige senior maakte tijdens zijn professionele carrière wereldwijd faam met een gerenommeerd vleesbedrijf. Maar ook buiten de werkuren liet hij van zich horen. Op enkele decennia tijd won hij meer dan 300 paardenrennen in binnen- en buitenland. Als Walter Kemseke en Francine Vanlaere arriveerden, dan wist men dat het menens was.

Winnen deed hij met verschillende paarden. Chery Boy zal hij nooit vergeten. Ook Piggly Wiggly niet, die Kemseke omschrijft als een van zijn beste renpaarden ooit. Al helemaal onsterfelijk werd de stevige viervoeter toen hij naar de overwinning snelde in het topnummer van Waregem Koerse. “De mensen spreken er nog van, Piggly Wiggly is een legende”, vertelt Walter.

Romeinse militairen

“Onlangs waren hier in de straat enkele mensen van de stedelijke groendienst aan het werk”, pikt vrouwlief Francine in. “Toen een oudere werknemer ons herkende, vertelde hij het verhaal van Piggly Wiggly aan zijn jongere collega. Het is een naam die bij de oudere Waregemnaars in het geheugen gegrift staat.”

Walter zijn vader had enkele dravers, het paardenrennen werd hem zo met de paplepel ingegoten. Ook Francine haar pa investeerde in renpaarden. “Een van mijn eerste dieren die ik zelf kocht was de volbloed Piggly Wiggly”, weet Walter. De bruine hengst zijn kwaliteiten kwamen snel bovendrijven. “In het jaar 1983 liep hij bijzonder sterk. In het Franse Argentan won hij de steeple, ook in Rome was hij de beste, zelfs tegen enkele militairen. Toen hij in de prestigieuze steeple van Saumur tweede werd, begon ik te geloven in winst op Waregem Koerse.”

Piggly Wiggly tijdens wedstrijd in Rome in 1983. © gf

Straffe taal

Walter deed toen in Frankrijk een forse uitspraak. “‘Wie mij klopt in Waregem, wint’, zei ik. Het was straffe taal. Maar ik had dat gevoel.” Op dinsdag 30 augustus 1983 blies jockey René Bouteloup met Piggy Wiggly de tegenstand omver. Walter Kemseke won de Grote Steeple Chase van Vlaanderen. Een dag die hij en Francine nooit meer vergeten. Het echtpaar is helder van geest en kan zich die bijzondere dag nog erg gedetailleerd herinneren.

Ik zag onlangs het wereldkampioenschap wielrennen in Glasgow, en moest aan de Gaverbeekhippodroom denken. Het was daar ook draaien en keren en na iedere bocht fors accelereren

“Een koers met een eigen paard is altijd spannend, maar die dag stonden de zenuwen erg gespannen, zeker na mijn gewaagde uitspraak in Saumur. Tijdens de training op maandag bleef Piggly Wiggly voor de Ierse berm staan, hij twijfelde. Toen zei ik tegen de jockey dat hij tijdens de wedstrijd niet als eerste aan het obstakel mocht komen, zodat het paard de andere viervoeters zou volgen en er zonder problemen ging overspringen. En dat klopte. Kort na de Ierse berm namen ze de leiding en wonnen ze op een fenomenale manier.”

Piggly Wiggly in volle actie tijdens de cheeple chase in Rome in 1983. © gf

Draaimolen

“Het was een kinderdroom die uitkwam. Bij de aankoop van mijn eerste paard wou ik de steeple in Waregem winnen, dat was mijn doel.” Piggly Wiggly stierf twee jaar later na een zware valpartij. Walter hoopte samen met alle stadgenoten dat hij het kunstje eens zou herhalen. Maar dat lukte nooit meer. “In 1995 was ik er heel dicht bij, maar ik ben toen bestolen geweest”, vindt hij.

De mensen spreken er nog van, Piggly Wiggly is een legende

Kemseke wist gaandeweg welk paard geschikt was voor een zware wedstrijd als de steeple chase. “Dat is zeker het geval in Waregem. Om hier te winnen moet een paard heel goed kunnen springen, een goede fond hebben om de inspanning lang vol te houden, en vooral kort kunnen draaien. De hippodroom van Waregem is een vrij kleine piste. De Fransen noemen het een tourniquet, een draaimolen.”

WK wielrennen

“Het is draaien en optrekken. Ik zag onlangs het wereldkampioenschap wielrennen in Glasgow, en moest aan de Gaverbeekhippodroom denken. Het was daar ook draaien en keren en na iedere bocht fors accelereren. Een diesel zou er niet winnen, die wint ook niet in Waregem.”

Francine en Walter zagen de belangstelling voor het paardenrennen in de volgende decennia afnemen. “De sport is in veel landen gedegradeerd. De beste tijd van het paardenrennen is voorbij. Gelukkig hebben wij een fantastische periode meegemaakt. We hebben heel Frankrijk doorkruist, en ver daarbuiten.” Walter volgt nog dagelijks koersen op zijn iPad. “Ik schrik telkens van de lage prijzenpot, en die moeten ze dan nog verdelen.”

Zware afterparty

De laatste drie edities van Waregem Koerse volgde Walter op televisie. “Ik heb een nieuwe hartklep gekregen en een tijd met een hernia gesukkeld. Recent had ik een zware spierscheur, dus blijf ik opnieuw thuis.” Francine is wel van de partij, samen met de kinderen.

Van de zware afterparty in hun straat schrikken ze niet. “Het café naast onze deur mag ons terras gebruiken, we steunen de horeca volledig tijdens de feesten. Met de luide muziek tot een gat in de nacht hebben we ook geen enkel probleem, dat nemen we er met plezier bij.”

The post Walter Kemseke won 40 jaar geleden als laatste Waregemnaar de Grote Steeple Chase: “Het was spannend na mijn gewaagde uitspraak” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

LIVEBLOG TOUR. Evenepoel kijkt uit naar eerste Tour-start, maar “wil eerste week gebruiken om nog paar procentjes te winnen”

Zaterdag start de Tour de France met een openingsetappe tussen Firenze en Rimini. Enig probleem: de Italiaanse regio had afgelopen dagen te kampen met hevige regenval. En dat is eraan te zien. Sommige straten staan blank, her en der ligt puin op de weg. En dus is men volop bezig met opruimingswerken. Volg het laatste nieuws richting de Tour in

Lees meer »

Clubbestuur Eendracht Aalst zet stap terug: “Vanaf de eerste dag hebben de burgemeester en de sportschepen ons racistisch en vijandig behandeld”

Het clubbestuur van Eendracht Aalst zet een stap terug, zo laten ze weten in een post op sociale media. Ze halen tegelijkertijd hard uit naar het stadsbestuur van Aalst, dat volgens hen de grote schuldige is van de totale neergang van Eendracht Aalst het afgelopen seizoen. “De burgemeester en de sportminister (sic) hebben vanaf de eerste dag racisme, vijandigheid en

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Plotse bekendheid eiste z’n tol bij Goldband: “Op een bepaald moment dacht ik: that’s it, we stoppen ermee”

58 seconden. Meer tijd hadden Karel Gerlach (30), Milo Driessen (31) en Boaz Kok (34) niet nodig om hun concert in de Genkse C-Mine uit te verkopen. Vanavond speelt het drietal ten dans, en stellen ze hun nagelnieuwe album ‘Samen Tegen Elkaar’ voor. Een album waarin hun eigen twijfels vervat zitten. “We wéten dat voldoende slaap en weinig alcohol goed

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »