Juf Johanna (36) uit Zwevezele lijdt aan kataplexie en narcolepsie: “Helaas kan ik op 1 september niet voor de klas staan”

Johanna Rotté uit Zwevezele zou normaal op 1 september terug voor de klas staan, maar voor het eerst in 11 jaar zit dat er niet in. De juf lijdt aan een zeldzame slaapstoornis waardoor ze buiten haar controle om in elkaar zakt. Omdat het geneesmiddel dat die aanvallen onder controle houdt nog niet beschikbaar is, kan ze niet starten.

Johanna lijdt aan narcolepsie en kataplexie. Het gaat om een uiterst zeldzame dubbele slaap- en waakstoornis die veroorzaakt wordt door een fout signaal in de hersenen, waardoor al haar spieren zich van het ene moment op het andere moment totaal ontspannen. En dan zakt ze in elkaar. Tot tien minuten lang kan ze dan helemaal niks meer doen, al blijft ze wel bij bewustzijn.

“Het begon in 2001”, vertelt ze. “Vooral bij heftige emoties heb ik het voor. Het voelt alsof mijn lichaam er plots geen zin meer in heeft en er zomaar besluit ermee op te houden. Ik viel als puber toen tot wel tien keer per dag. Met de fiets tijdens een ritje met de Chiro, of op de speelplaats. Of in de klas. Mijn moeder heeft toen vanalles geprobeerd en ik heb alle mogelijke onderzoeken ondergaan, maar geen enkele dokter wist wat er met me aan de hand was. Gent, Leuven, Roeselare, Brussel. Nergens kregen we de juiste diagnose. Ten einde raad zochten we zelfs de alternatieve geneeskunde op, maar ook dat haalde niks uit.”

Veel onbegrip

De conclusie van de artsen was dat het psychologisch was. Of — erger — dat Johanna aandacht zocht. Dus gaf de Zwevezeelse de zoektocht op en leerde ze leven met de aanvallen. Ze volgde een opleiding kleuteronderwijs en een bachelor bijzonder onderwijs, al liep dat niet van een leien dakje.

“Heel veel mensen, ook leerkrachten, dachten dat ik het deed om aandacht te vragen”

“Heel veel mensen, ook leerkrachten, dachten dat ik het deed om aandacht te vragen. Ik heb enorm veel onbegrip moeten doorstaan. Toen er tijdens de examens plots een leerkracht achter me stond, ben ik van mijn stoel gevallen van de schrik. Letterlijk dus. Ik kon niet recht, dus heb toen even op de vloer verder gewerkt aan m’n examen. Ik heb mijn diploma gehaald, ben gaan samenwonen en kreeg kinderen. Ik ben wel ook gevallen toen ik zwanger was. Al beschermde ik toen instinctief mijn buik.”

Eindelijk diagnose

Pas in 2015, veertien jaar na haar eerste aanval, werd de diagnose eindelijk gesteld. “Elf jaar geleden ben ik aan de slag gegaan in een school in Gent. Daar liep het in 2015 opnieuw mis. Omdat ik van de arbeidsgeneesheer toen niet terug mocht starten zonder verklaring ben ik opnieuw naar de dokter gegaan. Op ongeveer hetzelfde moment had mijn schoonmoeder online zelf de symptomen ingegeven. Ze was bij kataplexie uitgekomen. Toen ik bij de neuroloog kwam, zei hij meteen hetzelfde woord nadat ik mijn symptomen beschreef. Hij vond het compleet absurd dat geen enkele arts die diagnose in de voorbije veertien jaar had gesteld. Ik was een voorbeeldgeval.”

“Toen is alles veranderd. Ik kreeg medicatie en m’n levenskwaliteit verbeterde sindsdien sterk. Ik had de aanvallen onder controle. Als ik ging rijden, nam ik een pilletje, of als er vriendjes van de kinderen kwamen spelen, nam ik er twee om zeker wakker te blijven. Het ging lang goed en drie jaar geleden ben ik aan de slag gegaan bij Onze Jeugd (school voor bijzonder onderwijs in Roeselare, red.).”

Opnieuw verergerd

Maar dit voorjaar verergerden de aanvallen terug. “In mei waren mijn dochters heel ziek en dat trok ik me erg aan. En meer emoties is meer vallen. Begin mei zakte ik in elkaar op de speelplaats en mijn man is me zelfs moeten komen ophalen. Ik was zelfs zo slap dat ik thuis nog uren op een matras in de living lag. Die matras is er blijven liggen en is nu nog maar pas weg. De medicatie die me in 2015 zo goed had geholpen, doet nu helemaal niets meer. Nu neem ik rilatine om gefocust te blijven en iets anders om mijn emoties wat af te vlakken, maar dat volstaat niet om de aanvallen onder controle te houden.”

“Het geneesmiddel Wakix kan me helpen, maar mag nog niet voorgeschreven worden”

De aanvallen zijn zo frequent dat zelfs in haar eigen tuin rondstappen zonder het risico te lopen in elkaar te zakken er nu niet meer in zit. Rijden met de wagen is ook uitgesloten. Om iets te gaan drinken bij de buren brengt haar man ze voor alle zekerheid met de wagen.

Dochters Ella (9) en Marthe (11) doen tegenwoordig de boodschappen. Ze weten dat hun mama soms in slaap valt. Onlangs nog zagen ze haar aan de ontbijttafel plots met haar gezicht in haar boterhammen vallen.

Hele papiermolen

“Ik wil opnieuw kunnen werken en alles kunnen doen wat andere mensen doen, maar dat gaat nu niet meer. Al bestaat er wel een geneesmiddel dat me kan helpen. Het heet Wakix, maar omdat het een weesgeneesmiddel is (bedoeld voor zeldzame ziektes, waaraan vaak minder dan 1 op 100.000 mensen lijden, red.) kan mijn arts het (nog) niet voorschrijven. Eerst dient het door het RIZIV en andere instanties goedgekeurd worden en daar is tijd voor nodig. Ik heb het RIZIV meermaals gebeld, terwijl we ook al contact hadden met het kabinet van minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Helaas is mijn dossier blijkbaar niet volledig, waardoor het is teruggekeerd. Mijn dokter gaat het nu aanvullen en terugsturen, maar dan zijn we er nog lang niet. Het moet nog naar de adviserende arts van de ziekenbond, er moet nog een commissie samen komen om de zaak te bekijken en dan moet het omgekeerd opnieuw een hele weg terug afleggen. Een absurde papiermolen is het.”

“Hoe sneller ik het heb, hoe liever, maar vermoedelijk zal het pas voor begin 2024 zijn. Jammer, want ik hou van mijn job. En van mijn leerlingen. Dat is ook wederzijds, denk ik, want ik heb al veel lieve berichtjes gekregen. Het eerste wat ik doe aan het begin van het schooljaar is trouwens de leerlingen vertellen dat het best kan dat ik plots in slaap val tijdens de les. Dat vinden ze hilarisch. Maar als het zo ver is, vinden ze het niet zo grappig meer. Samen met mijn dochters heb ik deze vakantie zelfs een tiental oude pennenzakjes gevuld met stiftjes en potloden, om aan de leerlingen cadeau te doen op 1 september. Ik keek er enorm naar uit. Maar helaas kan ik zonder dat geneesmiddel niet starten. En dat terwijl we sowieso al leraren te kort hebben op onze school.” (Sam Vanacker)

The post Juf Johanna (36) uit Zwevezele lijdt aan kataplexie en narcolepsie: “Helaas kan ik op 1 september niet voor de klas staan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hij was haar grote jeugdliefde, maar hun relatie liep toch op de klippen: het liefdesparcours van Julia van K3 en haar ex Ben

“Na zo’n romantisch gebaar moeten we wel bij elkaar blijven.” Zo’n 2,5 jaar geleden verraste Ben ‘zijn’ Julia nog met een grote ruiker rozen op haar allereerste K3-show. Inmiddels is gebleken dat de twee niet langer een koppel vormen. Afgelopen weekend bevestigde de K3-zangeres op de première van ‘Sneeuwwitje’ dat ze al een half jaar single is. Een overzicht van

Lees meer »

Waarom staan er 50 strandstoelen op de Meir?

Wie vandaag over de Meir wandelde, zag daar een vijftigtal strandstoelen van Gazet van Antwerpen opgesteld staan. Die hadden we er in alle vroegte geplaatst. De stunt kaderde in een andere stunt: deze zomer kan je namelijk 8 weken lang Gazet van Antwerpen lezen voor maar € 8. En mis je na die 8 weken je dagelijkse portie nieuws? Dan

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op te heffen: “Ik wil opnieuw een relatie met hem”

Ze kreeg slagen met een kabel, werd bijna gewurgd en een dag lang opgesloten maar toch wil een 42-jarige vrouw opnieuw een relatie met haar 46-jarige (ex-)vriend uit Wevelgem. De man stond voor de rechter in Kortrijk terecht voor de gijzeling en het geweld. “Ik wou haar gewoon beschermen”, klonk het.
The post Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

LIVE F1. Norris snelste in de eerste twee oefensessies

De ogen van de Formule 1-wereld zijn dit weekend gericht op de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Vorig jaar kwam Max Verstappen als eerste over de streep in Silverstone. Wie pakt zondag de zege? Volg hier het nieuws in aanloop naar de race en uiteraard de wedstrijd zelf.

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »