De Palingbeek viert 50-jarig bestaan met feestweekend op 2 en 3 september

De Provincie West-Vlaanderen laat de 50ste verjaardag van De Palingbeek niet onopgemerkt voorbijgaan en organiseert op 2 en 3 september een heus feestweekend. Op programma staan een boshappening, pop-upbar, schemertocht, filmvoorstelling, theaterwandelingen en een gratis aperitiefconcert met De Brasserie, Kobe Sercu, Fokkersvreugde en Laura Lynn.

Vijftig jaar geleden, in 1973, opende de Provincie West-Vlaanderen het provinciedomein Palingbeek in Ieper voor het grote publiek. Het eerste weekend van september staat volledig in het teken van dit gouden jubileum van Palingbeek. Op zaterdag 2 september kunnen bezoekers deelnemen aan de Boshappening met tal van workshops en animatie, het aanbod van de pop-upbar van Vondels vzw proeven, het oorlogslandschap van het domein verkennen, ‘s avonds op schemertocht trekken (i.s.m. Natuurpunt Westland) of naar de kindvriendelijke film ‘Hopper en de Hamster der Duisternis’ kijken tussen de bomen. Voor bepaalde activiteiten moet je je inschrijven.

Aperitiefconcert

Op zondag 3 september staat een gratis aperitiefconcert op het programma. De Brasserie, Kobe Sercu, Vorre, Fokkersvreugde en Laura Lynn komen tussen 11 en 14 uur optreden. Voor de kleine bezoekers is er randanimatie voorzien. Inschrijven voor het concert is wel nodig. De eerste 500 ingeschrevenen krijgen een leuke attentie. In de namiddag, tussen 14 en 16 uur, is er de theaterwandeling ‘Roering en Romantiek langs de Vaart’. Op een ludieke manier brengen acteurs het bewogen verhaal van de Oude Vaart.

Het hele weekend lang kan je op eigen houtje ook deelnemen aan de theaterwandeling ‘VOS in het bos’ of de 50-uren-marathon van Volkssterrenwacht Astrolab IRIS in het domein bezoeken.

Palingbeek

Het domein Palingbeek is ontstaan rond het verlaten kanaal Ieper-Komen en kreeg de naam van het bronbeekje dat in het kanaal vloeit: de ‘Palingbeek’. Het provinciedomein kende vooral vanaf 1989 een gestage groei. Het begon met de hoeve Hagereke, waar het oude landschap met hagen, houtkanten en boomgaarden hersteld werd. Later kwamen nabijgelegen bos- en parkgebieden en een vijftal stopgezette landbouwbedrijven erbij. Vandaag beslaat het domein een oppervlakte van 250 hectare.

Volgens onderzoek van Westtoer trekt het domein jaarlijks 200.000 bezoekers. De nadruk ligt er op natuurbeleving en zachte recreatie. Het bezoekerscentrum zorgt steeds voor een reeks leerrijke en avontuurlijke activiteiten. Zo ontvangt Palingbeek elk jaar 8.000 leerlingen.

Een uniek stukje natuur

75 procent van het domein ligt in Europees habitatrichtlijngebied (Europees beschermde natuur). Zo leven in Palingbeek twee Europees beschermde topsoorten: de eikelmuis en de kamsalamander. Ze krijgen bijzondere aandacht bij het beheer: meer poelen, meer ruigtezones, meer bomen en struiken met bessen en noten. Deze kwetsbare soorten bewijzen de grote natuurwaarde van het domein.

Tussen 1990 en 1995 keerden ook enkele grotere diersoorten spontaan terug naar de streek: reetjes, steenmarters en vossen. Later volgden zwarte specht (2010) en eekhoorn (2012). De laatste nieuwkomer is de boommarter (2022). Ze illustreren de steeds toenemende natuurwaarden in het domein.

The post De Palingbeek viert 50-jarig bestaan met feestweekend op 2 en 3 september is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »