Alweer meer dan 1.200 bezwaarschriften tegen tweede aanvraag Vredesmolens regio Ieper

Het Buurtplatform dat actie voert tegen de inplanting van windturbines rond de woonzones van Ieper-Brielen haalde meer dan 1.200 bezwaarschriften op tegen de komst van de turbines.

“Het is opnieuw een duidelijk signaal en een bevestiging dat dergelijke inplanting niet kan”, aldus de actievoerders. Het bedrijf Luminus diende in juli een nieuwe vergunningsaanvraag in om drie windturbines te plaatsen in Ieper, meer bepaald in de deelgemeenten Brielen en Vlamertinge. “Deze windturbines die Luminus ‘Vredesmolens’ noemt, zullen een tiphoogte hebben van 230 meter”, aldus Marc Poissonnier het buurtplatform Ieper Brielen.

“Voor zover bekend staan deze nog nergens opgesteld in België. De mastodonten worden voorzien op amper 250 meter van de woonzones langs de noordkant van Ieper en dicht bij het geplande scholencomplex waar meer dan 2.400 leerlingen en hun leerkrachten zullen huizen.”

Tweede aanvraag

Het is de tweede keer dat Luminus een vergunningsaanvraag indient. In december vorig jaar hoopte het bedrijf op een vergunning voor vier windturbines van 200 meter hoog. De stad Ieper adviseerde daartegen negatief, terwijl het buurtplatform meer dan 1.200 bezwaarschriften verzamelde.

“Het indienen van de nieuwe aanvraag gebeurde in volle vakantieperiode, het openbaar onderzoek liep van 30 juli tot 28 augustus. Ondanks deze moeilijke omstandigheden verzamelden we opnieuw 1.259 bezwaarschriften. De mensen hebben hun bezwaarschrift heel bewust ingevuld, sommigen erg kwaad omwille van zoveel arrogantie bij deze nieuwe aanvraag”, aldus de actiegroep.

Beschermen

Het Buurtplatform en de bewoners zeggen niet gekant te zijn tegen windenergie. “Integendeel, we willen het grote draagvlak van windenergie beschermen”, klinkt het. “Dat draagvlak en het imago van windenergie wordt immers danig geschaad door dergelijke inplanting van reuzeturbines dichtbij de woonwijken. Er zijn alternatieven op de industrieterreinen en in het algemeen horen dergelijke windturbines eerder thuis in havengebieden of op zee.”

The post Alweer meer dan 1.200 bezwaarschriften tegen tweede aanvraag Vredesmolens regio Ieper is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt Christophilastraat

De straat in de nieuwe verkaveling aan de Hoogmolenweg in Aarsele zal de ‘Christophilastraat’ heten, verwijzend naar de gelijknamige zuster die de laatste schooldirectrice was van Aarsele. Op de gemeenteraad in februari werd de Vogelzangstraat voorgesteld, maar die naam werd toen afgedaan als ‘weinig inspirerend’, waarop het punt verdaagd werd.
The post Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt

Lees meer »

Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest
The post Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie” appeared first

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat vandaag in ‘De Standaard’.

Lees meer »