Zomerwerking voor anderstalige kinderen afgesloten met feest in VBS Duinen: “We dromen van een heuse zomerschool in Bredene”

De Zomerwerking voor anderstalige kinderen heeft een streep onder haar activiteiten voor 2023 gezet. “We brachten een 30-tal kwetsbare kinderen en hun ouders samen, luisterden naar hun verhalen en probeerden ervoor te zorgen dat de kinderen Nederlands bleven oefenen”, aldus initiatiefneemster Rukhsana Zubair.

Rukhsana Zubair werkt als brugfiguur tussen gemeente en (basis)scholen en is bekend van haar onderneming ‘poppen met een verhaal’. Toen ze als vrijwillig therapeute aan de slag was in het Tejo-huis in Oostende leerde ze er aan de hand van onder meer Playmobilpoppen situaties uit te beelden. Toen ze geen poppen vond, die pasten bij haar eigen achtergrond en die van jongeren met een migratieachtergrond, begon ze zelf poppen te maken met andere, traditionele kleren.

Steun

“Ik ontving via de Koning Boudewijnstichting steun voor mijn initiatief. Steun die ik inzette voor kwetsbare kinderen in Bredene. Sinds mei van dit jaar volg ik een twintigtal kinderen op via mijn werking in nauwe samenwerking met de VBS Duinen en Ruben Bracke.”

Zomerschool

Dat resulteerde in een voldragen zomerwerking, de opvolger van de poging tot zomerschool die directeur Tom Doise vorig jaar al op touw zette. “In mei en juni bracht ons project al wekelijks kwetsbare kinderen en ouders samen. We startten toen met een potje badminton als opwarmer omdat veel van de mama’s bekend waren met deze sport uit hun jeugd. Op die manier konden we meteen de brug leggen naar de jongeren. Het ging ons toen vooral om het opbouwen van vertrouwen en het behouden van een sterke band met de gezinnen. Zo creëerden we in mei en juni een veilige omgeving, waarin de kwetsbare kinderen en ouders zich op hun gemak voelden. Die tijdsinvestering was broodnodig om vlekkeloos in de maanden juli en augustus te kunnen starten met de zomerwerking.”

Persoonlijke verhalen

Tijdens die zomerwerking draaide alles om sport, spel, samen iets eten en het vertellen van persoonlijke verhalen. “De methodiek ‘verhalen op de sofa’ was de rode draad doorheen onze werking. Op die sofa werden er verhalen verteld of vragen over het dagelijkse leven gesteld. We hebben strandbloemen gemaakt, spelletjes gespeeld zoals ‘mens erger je niet’ of UNO, er werd voorgelezen,… De allerkleinsten kregen er zelfs de papfles zodat ze een middagdutje op de sofa konden doen.

Met andere woorden: we zorgden voor fijne ‘familie’momenten op de sofa waar de gezinnen zich aan konden opwarmen en waardoor ze konden opveren. Tijdens de activiteiten van de zomerwerking moedigden we de kinderen ook aan om hun Nederlands te blijven oefenen, zodat ze tijdens de zomer geen extra achterstand oplopen.”

Lokalen boven ReCycle

Ruhksana bedankte vrijdag directeur Tom Doise voor de gastvrijheid in de VBS Duinen en de Koning Boudewijnstichting voor het financiële ruggensteuntje.

“We hebben een droom om de zomerwerking in Bredene om te bouwen naar een echte zomerschool. Hiervoor hebben we partners en financiële steun van het lokale beleid nodig. Hopelijk hebben we met de zomerwerking de meerwaarde kunnen aantonen en begeesteren we het beleid in ons warm Bredene om mee te investeren in een zomerschool voor onze gemeente.” Een onderkomen voor de zomerschool zou volgens Zubair misschien kunnen gevonden worden in de lokalen boven ReCycle in de Kapelstraat.

(MM)

The post Zomerwerking voor anderstalige kinderen afgesloten met feest in VBS Duinen: “We dromen van een heuse zomerschool in Bredene” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »