Kunstenaar Adelbert Algoed fleurt kabinet burgemeester op met muurschildering

De Kortrijkse schilder-kunstenaar Adelbert Algoed maakte in de gang aan het kabinet van burgemeester Ruth Vandenberghe een opvallende muurschildering van 3 bij 2 meter. Het werk ‘Veritas Semper Vincit’ is gebaseerd op het bekende schilderij ‘De vrijheid leidt het volk’ van de Franse schilder Eugène Delacroix.

Het idee voor de muurschildering ontstond toen Adelbert Algoed, het alter ego van Kortrijkzaan Bart Algoed (40), eind vorig jaar een afspraak had op het kabinet van burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

“Het viel Adelbert op dat de witte muren van het stadhuis eentonigheid uitstraalden en weinig kunstzinnigs. Hij stelde voor om er iets op te zetten. We wisselden wat ideeën uit en we gaven Adelbert carte blanche om de witte muur te beschilderen”, zegt Ruth Vandenberghe. Adelbert inspireerde zich op het doek De vrijheid leidt het volk van de Franse schilder Eugène Delacroix. Daarop toont Delacroix Marianne in ontbloot bovenlijf als de verpersoonlijking van vrijheid, tijdens de Franse juli-revolutie van 1789.

Nachtburgemeester

Adelbert gaf de muurschildering de naam Veritas Semper Vincit: de waarheid overwint altijd. “Ik maakte een knipoogje naar onze Guldensporenslag”, verklapt Adelbert. “Ik doorspekte het schilderij met Kortrijkse herkenbaarheden en voorzag het van enige luchtigheid”, aldus Adelbert.

Zo zien we niet de juli-revolutie, maar de Guldensporenslag, niet het Parijse straatbeeld, maar de Broeltorens, niet Marianne, maar een vurige vrouw die aan iemand anders doet denken. “Dat was een beetje suggestief, maar ik ben blij dat Kortrijk eindelijk een vrouw heeft als burgemeester. De titel van het werk, Veritas Semper Vincit, is een knipoog naar de Kortrijkse politiekers in het stadhuis.”

Bart Adelbert Algoed behaalde een diploma schilderwerken aan het VTI Kortrijk. Hij volgde later nog tekenen en toegepaste kunst aan de kunstacademie in Kortrijk en monumentale kunst aan de Kunstacademie Zwevegem. Bart baatte in Kortrijk tien jaar lang een café uit en was ook bekend als Nachtburgemeester.

The post Kunstenaar Adelbert Algoed fleurt kabinet burgemeester op met muurschildering is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!”

Van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli organiseert het Brugs Handelscentrum (BHC) opnieuw een koopweekend met heel wat animatie in het kernwinkelgebied. “Sedert medio 2023 zijn er meer dan zestig nieuwe zaken bijgekomen”, weet voorzitter Dirk Vanhegen.
The post Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist

Op 17 juni 2024 vierde Gina Hertveldt haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist. Aangezien de 100-plusser een echte zoetekauw is, verrasten schepenen Nick Wenmaekers en Tine Gobert haar met een lekkernijenbox van Oxfam Wereldwinkel.
The post Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »