50.000 bezoekers voor Bloemencorso in Blankenberge

Zondag genoten 50.000 toeschouwers van het wervelende bloemencorso dat door het centrum van Blankenberge trok. Het werd een spektakel met kleurrijke praalwagens, dansers, muzikanten en figuranten in prachtige kostuums. “Ik ben heel trots dat ik dit jaar deel uitmaak van dit event”, zei zanger Patrick Onzia die als opwarmer voor de eigenlijke stoet zijn lied ‘Door de golven’ mocht zingen.

De verwachtingen waren hooggespannen nadat Lebbekenaar Davy De Wolf vorig jaar voor het eerst de regie van de bloemenstoet op zich nam. Na afloop kondigde hij aan dat hij in 2023 nog een stap verder zou gaan. En de man hield woord. Het sleutelwoord daarbij was ‘totaalbeleving’ waarbij de toeschouwers van het begin tot het einde ondergedompeld werden in de sfeer van het verhaal dat met een ziel werd gebracht.

Moesicali uit Moerzeke

Filip Van Damme, dirigent van Moesicali uit Moerzeke, is alvast in zijn nopjes dat zijn orkest en harmonie geselecteerd werd om erbij te zijn in Blankenberge. “Een aantal van onze muzikanten zitten in het rad van de siertuilwagen ‘B.I.R.D.S.’ en de overige muzikanten lopen door elkaar. Voor deze stoet spelen we mee op een backingtrack van ‘The Greatest Showman’. Het zijn geen eenvoudige omstandigheden om een blaasinstrument te bespelen met een vogelkop als masker en bijhorende visagie. Het wordt dus een echte uitdaging.”

Ook zanger Patrick Onzia is dolenthousiast. © FV

Ook zanger Patrick Onzia is dolenthousiast. “Voor de eerste keer in mijn leven zal ik meedoen in het corso. Dit is een echte thuiswedstrijd voor mij want ik sta al sins 1989 in Het Witte Paard. Ik heb de bloemenstoet al elk jaar gezien want wij hebben geen show op die dag. Het is leuk dat ik mijn nieuwe single ‘Door de golven’ mag zingen want dat is een ode aan deze badstad. Ik zal ook promotie maken voor mijn verjaardagsconcert dat op 23 september plaatsheeft in Het Witte Paard.

Honderdduizenden bloemen

En dan waren er natuurlijk nog de honderdduizenden bloemen die verwerkt werden in een twintigtal indrukwekkende theater- en praalwagens zoals ‘De Zwanenprises’ van de Blankenbergse carnavalsvereniging Splenterbomme. Wagenbouwer Bert Cuyle: “In 2009 en 2010 namen we al eens deel aan het corso en naar aanleiding van onze 50ste verjaardag beslisten we om er dit jaar opnieuw bij te zijn. In de carnavalstoet was ons thema ‘De Zwanenzang’ en dit keer stopten we onze zwaan in 50.000 bloemen.” Bert benadrukt dat het een vrij intensief werk was om deze wagen de voorbije maanden om te bouwen met isomoplaten. Het voorbije weekend kon hij een beroep toen op heel wat vrijwilligers om de dahlia’s te prikken.

“Ik koos voor een vrij levendig corso dat volledig verweven zat van dansers, acteurs, acrobaten en vuurspuwers. We werkten voor het eerst met zogenaamde losse figuranten. Het was een echte uitdaging om voor elke figurant, dansgroep en wagenbegeleider het juiste kostuum te vinden, maar samen met het corsoteam zijn we daar wonderwel in geslaagd”, licht de regisseur toe.

Messenwerper

Bij die figuranten ook Blankenbergenaar Yorick Decoster (39) die in de huid kroop van een messenwerper. “Het is de eerste keer dat ik figurant ben. Ik werd gevraagd door mijn toneelvereniging Onder Ons. Ik heb er ontzettend naar toe uitgekeken. Mijn dreadlocks zijn authentiek dus de kappers waren heel tevreden want er was weinig werk aan mijn kapsel.”

Muzikanten van Moesicali in het rad. © FV

Volgens Davy De Wolf was ‘The Greatest Parade’ met de bijhorende opzwepende muziek een vrij dankbaar thema om uit te werken. “Het wordt echt moeilijk om qua sfeer dit nog te overtreffen. Zo waren er dansgroepen die letterlijk meezongen met elk nummer en normaal kan dat niet omdat ze moeten glimlachen of neutraal moeten zijn. Deze ommezwaai maakte het voor het publiek duidelijk aanstekelijker dan wat we in het verleden zagen.”

Onder de indruk

En het evenement lokte dit jaar opnieuw een massa volk naar Blankenberge. Onder hen ook Andy De Grande (53) uit Veldegem die samen met zijn vrouw tussen de 50.000 toeschouwers staat. “Het is de eerste keer dat ik kom kijken. Ik ben tuinier dus beroepshalve ben ik veel bezig met bloemen. We zijn onder de indruk dat er hier zo veel volk staat te kijken. Het is echt prachtig en ik ben er zeker van dat die mensen uren bezig geweest zijn om die wagens te maken.”

The post 50.000 bezoekers voor Bloemencorso in Blankenberge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge

Op zaterdag 29 juni 2024 vanaf 14 uur tot middernacht wordt het Minnewaterpark een feestelijke plek met concerten, workshops, wereldkeuken, een wereldavonturenweide en Fair Trade.
The post Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

Joppe De Roeck uit De Haan genoot van zon, zee én strand, én vertrekt naar huis met foto bij Marie Verhulst van ‘Samson & Marie’

De vijftienjarige Joppe De Roeck uit De Haan beleefde een mooie dag op het strand van De Haan. Joppe vertoefde daar in leuk vrouwelijk gezelschap. De namiddag sloten ze plots af met een foto bij Marie Verhulst, bekend van ‘Samson & Marie’, maar ook van de Play4-reeks ‘De Verhulstjes’.
The post Joppe De Roeck uit De Haan genoot van

Lees meer »

Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper

In de Sint-Jozefsschool in Ieper gaan Mieke Vandermarliere (59) en Rik Verhalle (61) eind juni met pensioen. Mieke is een fervent muzikant, speelt viool en piano en is actief in verschillende bands. Ze is ook de auteur van het schoollied.
The post Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »