Tim De Witte eindigt als derde in negende editie Transcontinental Race: “Voelen dat je leeft, dat is de kick”

De Transcontinental Race is in ruime wielermiddens misschien niet zo bekend, maar bij de ultraracers is deze koers een monument. Tim De Witte nam deel en wist een knappe derde plaats te behalen.

Wellicht is de 35-jarige Ginstenaar Tim De Witte uit de Kruisstraat voor velen onbekend, maar in het wereldje van de wielertoeristen is hij dat niet. Zo was Tim tien jaar lid van de Oostrozebeekse Sportingtrappers waar hij het zelfs schopte tot bergkoning en keizer binnen de ploeg. Na zijn humaniora in college De Bron ging hij studeren aan de Gentse universiteit waar hij afstudeerde als burgerlijk ingenieur in de elektromechanica. Hij studeerde af in 2011 en studeerde tussendoor ook nog een half jaar aan de Czech Technical University in Praag. In Tsjechië leerde hij de liefde kennen. Nu woont en werkt hij in Brno. “Ik ben begonnen aan mijn loopbaan bij het bedrijf Michelin in Gent (Oostakker) en werk tot op vandaag voor dezelfde firma maar dan vanuit mijn thuishaven Brno, de tweede grootste stad van Tsjechië. Toen ik de liefde leerde kennen in Tsjechië, vroeg ik of ik verder mocht werken vanuit Tsjechië en dat kon. Elke twee maand kom ik naar België. Soms doe ik dat met de fiets, goed voor een rit van 1.300 km.” Is het leven in Tsjechië beter dan in België, vroegen we. “Ik vind het een fijn land met heel veel bos en de mensen zijn er minder gejaagd. Ik moet bekennen dat ik me daar op mijn gemak voel. Het eten is minder mijn goesting. Brood en groenten zijn in België veel lekkerder. In Tsjechië eten de mensen veel meer vlees en dan vooral varkensvlees. Hun nationaal gerecht is een rundshaasje met noedels en roomsaus. Op Kerstmis eten ze er karper, wat ik helemaal niet lekker vind. Tsjechië is een vrij, veilig en democratisch land en het leven is er goedkoper dan hier”, vervolgt Tim.

Ultracycling

De Transcontinental Race vertrok op de markt in Geraardsbergen en eindigde duizenden kilometers verder aan de oevers van de Egeïsche Zee. De eindmeet lag in Thessaloniki, Griekenland. “Ik ben nu eenmaal een groot fietsfanaat. Ik fiets al intens vanaf mijn 14 jaar. Toen ik oud genoeg was, sloot ik me aan bij de Oostrozebeekse wielertoeristen De Sportingtappers en werd er haast elk jaar bergkoning. Ik fiets nagenoeg elke dag. Hier ben ik zo uit de stad en het is heerlijk fietsen in de bosrijke heuvels. Het is een beetje zoals de Ardennen.”

Vriendenkring

“Ik probeer nu ook een sociaal leven op te bouwen. Zo ben ik al lid van een internationale quizploeg maar ik ben nog geen lid van een fietsclub. Ik heb hier wel al heel veel expats in mijn vriendenkring. Het idee om deel te nemen aan de Transcontinental Race is eigenlijk langzaam gegroeid. Ik had hier in Tsjechië al deelgenomen aan meerdaagse fietsuitstapjes en ontdekte intussen dat er wereldwijd ook fietstochten over langere afstanden tot 250 km per dag worden georganiseerd. Door het vele fietsen zat ik al op dat niveau terwijl ik nog niet nadacht over langere races. Pas vijf jaar geleden ontdekte ik ultracycling. In 2021 zou ik voor de eerste keer deelnemen aan de Race across Czechia, maar ik werd toen aangelopen door een hert en brak daarbij mijn sleutelbeen. Intussen heb ik wel al een vijftal races op mijn palmares waarvan de laatste de Transcontinental Race waar ik derde eindigde. Ik fietste precies 9 dagen, 10 uur en 12 minuten over een afstand van 3700 km met 45.000 hoogtemeters en een gemiddeld 400 km per dag. Er waren 350 deelnemers uit geheel Europa”, vertelt Tim.

Voldoening

We vroegen Tim naar zijn motivatie om zo’n tocht aan te vatten. “Wanneer je een dergelijke onderneming tot een goed einde weet te brengen, dan voel je echt dat je leeft. Vergeet niet dat het gaat om een race die je helemaal alleen rijdt zonder hulp van buitenaf. Je ben volledig op jezelf aangewezen want je mag van niemand hulp krijgen. Er zijn vijf verplichte parcours die je moet aandoen. Voor de rest moet je zelf uitzoeken hoe je er geraakt. Ik ben gestart met goed materiaal en met de ambitie om te eindigen in de top twintig. Ik heb tijdens de race geen enkele keer lek gereden. Na het beëindigen van de race voel je de adrenaline. Het contrast met de hele dag achter je scherm op bureau zitten, is immens. Door die race heb ik Europa op een heel andere manier leren kennen.”

Verslaving

Of er al een andere uitdaging op de bucketlist staat? “Voor dit jaar is het genoeg geweest want ik nam al aan drie wedstrijden deel. Voor volgend jaar wordt al luidop gedacht aan de Transiberian Race in Spanje. Ultracycling is een verslaving geworden en ik hoop er nog lang mee door te gaan”, besluit Tim. (CLY)

The post Tim De Witte eindigt als derde in negende editie Transcontinental Race: “Voelen dat je leeft, dat is de kick” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De Tour de France win je in de keuken

03:01 De Ronde van Frankrijk wordt de komende drie weken ook een race naast de fiets. De koers is in de ban van een kennissprint in functioneel eten om te presteren, in de bekende jacht op elk procent winst…

Lees meer »

Yves Lampaert moet Remco Evenepoel aan Toursucces helpen

Soudal-Quick-Step heeft zijn selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. Remco Evenepoel, die voor het eerst aan de start staat, is uiteraard het speerpunt bij de ploeg van Patrick Lefevere. Hij krijgt in Frankrijk het gezelschap van onder meer Yves Lampaert. Voor de Farmer’s son from Belgium wordt het zijn vijfde deelname aan de Tour.
The post Yves Lampaert

Lees meer »

Eerste resultaten van Vlaamse toetsen: leerlingen hebben vooral problemen met wiskunde, te weinig toppresteerders

Leerlingen uit het vierde leerjaar in het basisonderwijs en het tweede jaar in het secundair hebben vooral problemen met wiskunde en met name wiskundige problemen oplossen. Ook het aantal toppresteerders in beide jaren ligt laag. Dat blijkt maandag uit de eerste resultaten van de Vlaamse toetsen. Voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bewijzen de resultaten “dat we in

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar N-VA: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Nat en doorweekt: wat is er aan de hand met de voetbaltruitjes van Rode Duivels?

Het is veel voetbalsupporters van de Rode Duivels op het EK al opgevallen: na amper enkele minuten spelen lijken de voetbaltruitjes al doorweekt. Er is duidelijk iets foutgelopen met de productie, zegt Alexandra De Raeve, lector textieltechnologie aan de HOGENT. "De T-shirts voeren het vocht niet genoeg af. Dat kan niet de bedoeling zijn." Adidas heeft naar eigen zeggen nog

Lees meer »

Automobilist (21) uit Oostende krijgt celstraf nadat hij voetganger vuistslag geeft: “Pas toen zoontje wilde filmen, vertrok hij”

Een 21-jarige Oostendenaar verloor vorige zomer zijn zelfbeheersing tijdens een autorit en deelde daarbij een vuistslag uit. Daarvoor krijgt hij nu vier maanden cel.
The post Automobilist (21) uit Oostende krijgt celstraf nadat hij voetganger vuistslag geeft: “Pas toen zoontje wilde filmen, vertrok hij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe Anna zoektocht voor jonge speurneuzen in Brugse winkelstraten

Deze zomer organiseren Stad Brugge en Uitgeverij Clavis voor de vijfde keer een leuke zoektocht voor gezinnen met jonge kinderen. Het kinderboekenfiguurtje Anna uit de verhalen van Kathleen Amant is jarig en de zoektocht staat volledig in dat thema. In tien etalages kunnen speurders de voorwerpen terugvinden die ze nodig heeft voor haar verjaardagsfeest.
The post Nieuwe Anna zoektocht

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Gevatte Belg, die op ‘Most Wanted’-lijst stond, wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht

Nicolas Théodorou, die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het openbaar ministerie dinsdag de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in zeer slechte staat als

Lees meer »

“Hij flirtte met Monica Lewinsky.” Wie leidt het presidentiële debat en wordt nu al van partijdigheid beticht door Trump?

Hoe eerlijk wordt het debat van vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump? Dat staat onder leiding van twee journalisten die volgens Trump schandelijk partijdig zijn. Vooral Jake Tapper, die hem al met Hitler vergeleken zou hebben. Wat is daar van aan? En hoe neutraal is zijn collega Dana Bash? Het valt alvast niet te ontkennen dat Tapper ooit heel

Lees meer »