Samenwerking Damme en Herita voor invulling hospitaalsite

Stad Damme heeft met Herita een overeenkomst afgesloten voor het beheer en de exploitatie van de hospitaalsite in Damme-centrum. Daarmee zorgt de stad voor een verdere publieke invulling van de site na de afloop van het erfgoedlab.

Na de zomer komt een einde aan de projectsubsidie voor het erfgoedlab tussen de steden Brugge en Damme. Dat was een driejarig project met ondersteuning van de Vlaamse overheid. Het erfgoedlab combineerde exposities, ateliers en workshops om de aanwezige erfgoedcollecties van beide steden in de kijker te plaatsen. Meteen was het een gelegenheid om de mogelijkheden van de site te verkennen. Als deel van het project schreef projectleider Mariebelle Deceuninck ook een inspiratiegids met tips die op de site van toepassing zijn, maar ook elders kunnen worden benut.

Veel potentieel

“De succesvolle werking van het erfgoedlab toonde het potentieel van de historische site. Nu gaan we in dezelfde richting met een nieuwe partner verder zodat deze prachtige gebouwen toegankelijk blijven. Herita zal een invulling geven met focus op de historiek en de erfgoedwaarde, maar ook met tijdelijke tentoonstellingen”, zegt burgemeester Joachim Coens.

Herita is een vereniging die erfgoedsites in Vlaanderen beheert en restaureert. Haar doelstelling is om ze te bewaren voor de volgende generaties. Ze doet dit met steun van vrijwilligers. Het erfgoed dat Herita beheert, stelt ze open voor het publiek. Zo groeit ze tot de National Trust van Vlaanderen. Vanuit die rol legt ze ook connecties met gelijksoortige organisatie over de hele wereld. Op de lijst van gebouwen die Herita beheert staan onder meer het Fort Napoleon, de kastelen van Beauvoorde, heers, Laarne en de molen van Hoeke.

Evaluatie na drie jaar

De Damse gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereenkomst met Herita vzw goed. Na drie jaar zal de overeenkomst geëvalueerd worden en kan ze verlengd of aangepast worden. De overeenkomst houdt geen financiële engagementen in voor het lokaal bestuur. Zij stelt enkel de gebouwen en terreinen ter beschikking en logistieke ondersteuning. De samenwerking omvat het middeleeuwse hospitaal met enkele aansluitende gebouwen waar het klooster en de keuken waren gehuisvest en de Margaretavleugel van het voormalige rusthuis. De aanpalende tuinen maken ook deel uit van de overeenkomst en zullen maximaal publiek toegankelijk worden gemaakt.

The post Samenwerking Damme en Herita voor invulling hospitaalsite is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco in Bredene wint kunstwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de vrije basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Amerikaanse drones boven Zwarte Zee vergroten risico op directe confrontatie tussen Rusland en NAVO”

Vluchten van Amerikaanse militaire drones boven de Zwarte Zee vergroten het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd. Vermoed wordt dat de drones gebruikt worden om “doelen aan te wijzen voor de precisiewapens die door het Westen geleverd worden”. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Waarom tieners brand stichten: neuropsycholoog schetst wat er in hun hoofd speelt

Bij zowel de ‘vuilnisbakbrand’ in Hoegaarden als de brandende boerderij in Merchtem lijken jongeren de brandstichters te zijn. Waarom zoeken tieners die gevaarlijke situaties op? Kunnen ze de gevaren niet goed inschatten? En hoe kun je dat gedrag als ouder helpen vermijden? Neuropsycholoog Jelle Jolles legt uit hoe het puberbrein werkt: “Bij leeftijdsgenoten worden hun hersenen actiever”

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »