Openbaar onderzoek rond hoogspanningslijn Ventilus start dinsdag: “Wij dienen zeker bezwaar in. En hopelijk velen met ons”

Dinsdag start het openbaar onderzoek rond het voorlopig ontwerp van Ventilus. Vanaf dan kunnen betrokkenen bezwaar indienen tegen het hoogspanningsproject. Wie dat al zeker zullen doen, zijn Kenneth Van Watermeulen en Nataschenka De Roo uit Ardooie. Hun verbouwplannen staan al drie jaar op pauze door de dreigende komst van hoogspanningsmasten. “Hadden we geweten dat Ventilus hier zou komen, dan hadden we deze hoeve nooit gekocht.”

Ventilus beroert al meer dan vier jaar de gemoederen in West-Vlaanderen. De nieuwe hoogspanningslijn is nodig om de energie van de windmolenparken in de Noordzee aan land te brengen en loopt van de haven van Zeebrugge naar het hoogspanningsstation in Avelgem.

Omdat de hoogspanningskabels langs een groot stuk van het traject bovengronds komen, botst het project al jaren op veel protest. Omwonenden, landbouwers en ondernemers maken zich zorgen over de mogelijk schadelijke effecten van de hoogspanning.

“Hadden we geweten dat Ventilus hier zou komen, we hadden dit huis nooit gekocht”

De Vlaamse Regering legde het tracé voor Ventilus eind maart vast en zette begin juli het licht op groen voor de voorlopige vaststelling van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan, kortweg het GRUP. De volgende stap in de procedure is het openbaar onderzoek voor de brede bevolking en alle betrokkenen. Dat gaat dinsdag van start en loopt tot eind oktober.

Gezondheid

Tijdens die periode kunnen bezwaren ingediend worden tegen het ontwerp. Wie dat al zeker zullen doen, zijn Nataschenka De Roo en Kenneth Van Watermeulen uit Ardooie. “En hopelijk velen met ons. Want de politici moeten beseffen dat het over mensen gaat. En hun gezondheid.”

Kenneth (44) en Nataschenka (43) zijn één van de meer dan duizend West-Vlaamse gezinnen wiens huis binnen een straal van 100 meter rond de hoogspanningslijn staat. Ze wonen met hun dochter en vier zonen in een oude hoeve in Ardooie, op een steenworp van de E403.

“Waar de nieuwe hoogspanningslijn bovengronds opgetrokken zou worden. Vlak boven de weide waar onze paarden in grazen en haast pal naast onze woning. Enkel ons huis zelf zou niet binnen de stralingszone van 0,4 microtesla vallen, de rest van onze anderhalf hectare groot terrein wel. Alles boven die waarde op jaargemiddelde zou het risico op het ontwikkelen van leukemie kunnen verhogen…”

Onzekerheid knaagt

Nataschenka en Kenneth kochten de hoeve al in 2012 en gingen met mondjesmaat met de verbouwingen van start. “Telkens er budget was, voerden we een werk uit. Maar nu ligt alles al drie jaar stil. Sinds de komst van de Ventilusplannen, ja. Het is vooral de onzekerheid die het zwaar maakt.”

“We wéten niet wat er op ons afkomt, waarom dan intussen verder investeren? Straks is ons huis misschien veel minder waard. Dit is onze droomlocatie, een plek waar we jarenlang keihard voor gewerkt hebben, maar ons leven staat nu op pauze. Eerst willen we duidelijkheid. Ook over de mogelijke compensatiemaatregelen, want ook daar is nog niks over bekend.”

Dat willen Kenneth en Nataschenka zo snel mogelijk. “Hadden we destijds geweten dat Ventilus op ons zou afkomen, dan hadden we deze hoeve nooit gekocht. Nu willen we gewoon weten waar we staan. Dan kunnen we knopen beginnen doorhakken.”

Het openbaar onderzoek loopt van dinsdag 29 augustus tot en met 27 oktober. Wie net als Nataschenka en Kenneth bezwaar wil indienen, moet daarvoor aankloppen bij het schepencollege van de eigen gemeente of stad. Dat kan online of met een brief.

Verzet bij gemeenten blijft

Burgemeester Karlos Kallens (Groep 82) van Ardooie deelt de bezorgdheid van Kenneth en Nataschenka. “We laten ons bijstaan door een advocaat en zullen een duidelijk standpunt formuleren. Al is dat niet veranderd in vergelijking met enkele maanden geleden: het huidige ontwerp is voor ons onmogelijk.”

De gemeenten Lichtervelde en Wingene namen net als Harelbeke, Deerlijk, Waregem en Lendelede samen een advocaat onder de arm. Zij staan nog altijd negatief tegenover het project, net als Izegem en Jabbeke.

Oostkamp, Roeselare, Zedelgem en Zwevegem willen het onderzoek dan weer liever afwachten. “We zitten nog altijd met dezelfde bekommernissen over de impact als enkele maanden geleden. Die bezwaren hebben we al duidelijk geuit, dus wachten we verder af tot de definitieve voorstelling”, zegt Jan de Keyser (CD&V) van Oostkamp.

Voor Zuienkerke zou Ventilus dan weer gunstig uitkomen. “Bij het stuk dat nog ondergronds bij ons aangelegd moet worden, zouden we achteraf een fietspad willen voorzien om de situatie daar verkeersveiliger te maken.”

Brugge zal ook gunstig adviseren, want de lijn komt er hoofdzakelijk ondergronds. Avelgem, tot slot, wenst niet te reageren.

The post Openbaar onderzoek rond hoogspanningslijn Ventilus start dinsdag: “Wij dienen zeker bezwaar in. En hopelijk velen met ons” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Gewonde door Samouraizwaard na conflict in Anderlecht

In de Claude Debussystraat te Anderlecht, ter hoogte van het Astridpark, is een persoon lichtgewond geraakt door een Samouraizwaard. Volgens politiezone Zuid kwam omstreeks 1u45 ‘s nachts een melding binnen van een vechtpartij waarbij het zwaard werd gebruikt.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »