Olivier Petillion kweekt ooievaars om in het wild los te laten: “Nieuwe toeristische troef”

Vliegen er over enkele jaren wilde ooievaars rond in Poelkapelle? Als het van toeristisch ondernemer Olivier Petillion afhangt wel. Hij kocht een ooievaarskoppel in de hoop dat de jongen na hun wintertrek in Afrika een nestje zullen bouwen in een van de palen met wielen die her en der gezet zullen worden.

De ooievaar is alomtegenwoordig in Poelkapelle. Niet alleen staat er in het midden van het dorp een standbeeld van een ooievaar als eerbetoon aan Georges Guynemer, die in het ‘escadrille des cicognes’, het eskadron van de ooievaars, zat. Ook de plaatselijke basisschool heet De Ooievaar en het plaatselijke kermiscomité heeft een ooievaar als logo.

Drie locaties

“Het is al een paar jaar dat ik met het idee speel om ooievaars te kweken zodat ze op termijn hier weer in het wild voorkomen”, vertelt Olivier. “Na een lange zoektocht kon ik onlangs een koppel kopen op 2dehands.be. De bedoeling is dat ze volgende lente hier eieren leggen en dat die jongen dan na hun wintertrek naar Afrika terugkeren naar Poelkapelle met een partner om hier een nestje te bouwen in een van de palen met wielen die we zullen plaatsen. Die komen niet alleen hier in de Brugseweg maar ook op twee andere locaties in Poelkapelle.”

Het ouderkoppel is zes jaar oud en kan niet vliegen. Zij blijven dus sowieso in Poelkapelle, op de site van de voormalige vlasfabriek. “Ze heten Georges en Julie, naar Guynemer en zijn moeder. Voorlopig zijn ze nog aan het acclimatiseren in een kooi en moeten we ze nog bijvoeden met eendagskuikens en muizen, maar het is de bedoeling dat ze op termijn hier vrij rondlopen en zelf eten vangen. Qua habitat zitten ze wel goed. Er zijn weiden, beken en vijvers waar ze vissen en kikkers kunnen vangen.”

Symbolisch

De ooievaars kunnen ook een toeristische troef worden in Poelkapelle. Op zijn eigendom aan de Brugseweg baat Olivier verschillende logies uit: Tiny Kot, Plant Kot, Pomp Kot, Boeken Kot en Bus Kot. “Niet alleen zou het symbolisch mooi zijn dat er in Poelkapelle ooievaars zouden rondvliegen, het zijn ook gewoon prachtige dieren”, vervolgt Olivier. “Voor de gasten van mijn logies is het ook een extra troef. Als ze kunnen doorvertellen dat ze geslapen hebben waar er ooievaars zitten, dan is dat heel goeie reclame.”

Al is het lang nog niet zeker dat het plan zal slagen. “Het is ook de eerste keer dat ik dit doe. Je kan er ook niet veel informatie over vinden, dus het zal nog afwachten zijn of Georges en Julie effectief jongeren zullen krijgen. Als dat al lukt is het ook lang niet zeker dat die jongen zullen terugkeren naar hier om zich voort te planten.”

Ervaring met dieren heeft Olivier alvast genoeg. Op het domein lopen kippen, cavia’s, paarden, varkens en een dertigtal alpaca’s, die hij ook is beginnen te kweken. “Dat gaat goed. Dit seizoen hebben we al zeven veulentjes mogen verwelkomen. Sommige zetten we in voor onze alpacawandelingen. Die zijn vooral in de zomer heel populair”, besluit Olivier.

The post Olivier Petillion kweekt ooievaars om in het wild los te laten: “Nieuwe toeristische troef” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop”

Davy en Annick Lauryssen hebben een tweede fietsenwinkel geopend in Sint-Andries. Ondertussen baten ze al twaalf jaar een succesvolle winkel uit in Varsenare. Er is ook een nieuwe webshop en samen zetten ze meer en meer in op fietsleasing.
The post Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Plectrumfestival in Ichtegem viert 20ste editie

Dit jaar gaat de 20ste editie van het Plectrumfestival door begin juli. Wat in 2003 begon als een podium voor lokaal talent, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het lijstje van gekende zomerfestivals. Tijd dus voor een babbel met een van de ‘founding fathers’ Ben Mispelon en huidig (ontslagnemend) voorzitter Ives Deprez.
The post Plectrumfestival in Ichtegem

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »