‘Lutje’ Van Hee viert honderdste verjaardag in het Gulle Heem in Gullegem

In woon-zorgcentrum Het Gulle Heem in Gullegem werd bewoonster Lutgarde ‘Lutje’ Van Hee op 9 augustus 100 jaar. Samen met de andere bejaarden en haar familie mocht ze dat vrijdag vieren met koffie, taart en een glaasje champagne.

Lutje werd op 9 augustus 1923 in Moorsele geboren. Ze groeide op in een groot gezin met tien kinderen. Twee stierven echter op jonge leeftijd, maar samen met haar vier zussen en drie broers groeide de eeuwelinge op in Moorsele bij haar vader en moeder.

Weduwe ex-winnaar Gent-Wevelgem

Op 6 juni 1946 trouwde Lutje met Maurice Desimpelaere. Die was toen al behoorlijk bekend als verdienstelijke wielrenner uit Slypskapelle, die onder meer klassiekers als Gent-Wevelgem (tweede in 1946 en winnaar in 1947), Parijs-Roubaix en Paris-Nivers-Saint-Etienne op zijn palmares mocht schrijven.

Het jonge koppel ging in Moorslede wonen, waar ze samen café ’t Blauw voetje openden. In 1950 vestigden ze zich in Wevelgem, waar ze café Den Alfa in de Kortrijkstraat openden. Daar breidde het gezin uit en werden vier kinderen – Eddie, Lorie, Clem en Jan – geboren. Een van de drie zonen overleed al op 20-jarige leeftijd.

Eerste jukeboxen en caféspelen

Den Alfa werd al vlug een goed draaiend café met een grote feestzaal waar menig huwelijksfeest, jubileum of ander feest werd gehouden. Onder meer de plaatselijke biljartclub en de voetbalclub hadden er hun lokaal.

Samen met haar man installeerde Lutje in de jaren 50 van vorige eeuw een van de eerste jukeboxen en enkele caféspelen. Maurice zag hierin een grote groeimarge en installeerde her en der caféspelen en jukeboxen. Dat leidde ertoe dat het koppel in 1958 een eigen bedrijf – firma Desimpelaere – oprichtte.

Klein- en achterkleinkinderen

Lutje stopte met het café en hield zich voortaan bezig met de zorgen van haar gezin. De firma werd een gevestigde waarde in de verkoop en herstelling van jukeboxen en caféspelen. Tussen 1958 en 1980 – toen de zaak werd overgenomen – werkte er tot twintig man personeel.

Ondertussen verhuisde het gezin in 1967 naar de Lauwestraat in Wevelgem. Na de overname van de firma kwam extra tijd vrij om te genieten. Het gezin breidde uit met twee klein- en vier achterkleinkinderen.

Canarische Eilanden

Jaarlijks genoten Maurice en zijn Lut van een lange vakantie op de Canarische Eilanden, waar ze van november tot maart verbleven. Tijdens de feestdagen kwamen de kinderen met hun gezin er samen eindejaar vieren.

In 2005 overleed Maurice. Lutje bleef na zijn overlijden alleen wonen in de Lauwestraat. Ze hield eraan zo lang mogelijk thuis te blijven en omringde zich met heel wat hulp aan huis.

Bezoek vriendinnen en kinderen

Een moment waar ze steevast naar uitkeek was het bezoek van haar vriendinnen op woensdag, nadat ze naar de markt waren geweest en altijd wel iets voor haar hadden gekocht. Dat zorgde altijd voor een gezellig koffiemoment.

Op zondag kwamen de kinderen langs voor een lekkere maaltijd bij mama, waarbij op geen euro gekeken werd en genoten werd van het lekkers op tafel en van elkaars gezelschap.

Kriekbiertje

Maar stilaan werd Lut een jaartje ouder en ging het allemaal wat moeilijker. Na 73 jaar in Wevelgem nam ze in december 2022 haar intrek in het Gulle Heem.

Ook daar blijft Lut van het leven genieten. Een kriekbiertje bij haar maaltijd wil ze niet missen en een lekkere praline slaat ze nooit af. De rest van haar tijd spendeert ze aan tv-kijken of genieten van bezoekjes van haar vriendinnen en de klein- en achterkleinkinderen.

Immense taart

Lut staat nog altijd positief in het leven en is door de tijd goed gespaard gebleven. Ze kan gerust enkele jaartjes zeuren als ze gevraagd wordt naar haar leeftijd.

Voor haar feestje had de keukenploeg van het woon-zorgcentrum een immense taart gebakken. Daar wilde ze als zoetekauw maar al te graag aan beginnen. (AV)

The post ‘Lutje’ Van Hee viert honderdste verjaardag in het Gulle Heem in Gullegem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest

De kieslijst van Vlaams Belang Zedelgem is bijna volledig, kondigde de partij tijdens haar tuinfeest aan. De 27 vertrouwde en nieuwe kandidaten willen de straat op en luisteren naar wat anders kan. Op 13 oktober verwacht Vlaams Belang een zetelwinst, voor meer inspraak voor de Zedelgemnaar.
The post Vlaams Belang Zedelgem stelt nieuwe gezichten voor tijdens tuinfeest appeared first

Lees meer »

WEERBERICHT. Regen in Vlaanderen, zon in Wallonië

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel geopend

Het gemeentebestuur en de politie openden onlangs officieel de nieuwe regiopost Staden van politiezone Arro Ieper. De post Staden ruilde zijn oude plek aan de Passendalesteenweg in voor een nieuwe stek in de Hospitaalstraat. Voortaan is de lokale politie te vinden midden in de gemeente, dicht bij de gemeentelijke dienstverlening.
The post Nieuw politiekantoor bij AC/DC in Staden officieel

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »